De Culinaire Erfenis van de Arabieren in Spanje
In de achtste eeuw veroverden de Arabieren grote delen van Spanje en gaven het de naam Al-Andaluz. De Arabieren hulden zich in dure stoffen en roken heerlijk naar etherische oliën, ze leerden de bevolking de openbare baden kennen, deelden hun kennis van de geneeskunde en drukten een stempel op de architectuur, die je nu nog overal ziet wanneer je door Andalusie reist. Maar bovenal doorspekten ze de Andalusische keuken met hun aromatische kruiden en specerijen.
De keuken van de Arabieren
Doordat de Moren handel dreven met India, China, Egypte, Afrika, Irak en Jemen, was de keuken van de Arabieren enorm gevarieerd en diende hij niet alleen om de honger te stillen. De smaakpapillen kwamen ruimschoots aan hun trekken, en dit in het bijzonder bij hun vele zoete bereidingen. Tot op de dag van vandaag zijn de zoete gebakjes zeer gewild in Andalusie en de rest van Spanje en is de kunst van
Zoet gebak in Andalusie (Spanje) niet verloren gegaan, deze traditie wordt nog altijd in stand gehouden door kloosterordes.
De Arabieren gaven de voorkeur aan schapenvlees, lamsvlees en vis en dit combineerden ze met vruchten, kruiden en specerijen. Hierbij lieten de Moren zich inspireren door de Perzische koks en Egyptische en Turkistaanse gewoonten. Nu nog zie je gerechten in Andalusie zoals, stokvis met sinaasappel of lamsvlees met vijgen. (zie recept)
Kruiden en Specerijen speelden een heel belangrijke rol in de keuken van Al-Andaluz.
De belangrijkste kruiden en specerijen waren :
De belangrijkste noten en zaden waren :
- amandelen
- pistachenoten
- pijnboompitten
- sesam
- tamarinde
- kaneel
Heel veel woorden van fruit en groente in het Spaans, zijn afgeleid van het Arabisch en beginnen nog steeds met het Arabisch lidwoord al- of a-. Enkele voorbeelden hiervan zijn :
Spaans | Nederlands | Spaans | Nederlands |
albaricoque | abrikoos | arroz | rijst |
azafrán | saffraan | aceite | olie |
almendra | amandel | aceitunas | olijven |
alcachofa | artisjok | azúcar | suiker |
Ook woorden zoals berenjena - aubergine, zanahoria - wortel, en naranja - sinaasappel, komen uit het Arabisch.
Wat nu nog erg populair is
- Rijstpudding met honing
- Allerlei amandelgebakjes en koekjes
- Kweeperenjam
- Gevulde dadels met noten en amandelen
- En natuurlijk ook de vele stoofpotjes
Besluit
Een groot deel van de culinaire rijkdom in de Spaanse keuken, hebben de Spanjaarden te danken aan de Arabieren. Die Moorse en Spaanse toets, geven Spanje een aromatische gevulde tafel, waar het heerlijk is om aan te schuiven en te genieten van al dat lekkers!
Recept: Tagine de Cordero con higos
(Tajine van Lamsvlees met vijgen)
Ingrediënten
- Lamsvlees
- Thijm
- Peterselie
- Zout
- Peper
- Olijfolie (eerste persing)
- Gedroogde vijgen
- Uien
Bereiding
- Doe alle ingredienten in de tajine en laat op een laag vuurtje stoven (gasfornuis=sudderplaatje gebruiken)
- De kooktijd zal afhangen van hoeveel vlees men wil stoven. Voor 500 gram lamsvlees moet men toch zeker op 1 1/2 a 2 uur rekenen. Om de kooktijd te verkorten wordt in Spanje heel veel met de snelkookpan gekookt (olla de presión)
- Serveren in het midden van de tafel met enkele vorken en een barra de pan (stokbrood). Hierbij hoort natuurlijk ook nog een lekker wijntje.