Spaans Chapata brood

Spaans Chapata brood Brood is het Spaanse symbool voor voedsel, men serveert het bij elk gerecht. Je kunt er broden vinden in allerlei denkbare vormen en maten. Spanje is dan ook beroemd voor zijn eenvoudige witbrood met harde korst en zachte kruim. Dit Spaans Chapata brood is een variant van het welbekende Italiaanse ciabatta brood. Het wordt gemaakt van een vochtig deeg dat is verrijkt met olijfolie. Hier in het Zuiden van Spanje is het bijna overal te verkrijgen. Een beetje werk, maar zeker de moeite waard!

Ingrediënten voor 3 broden

Voor de zuurdesem

  • 7 gram verse gist
  • 1,75-2 dl lauwwarm water
  • 350 gram ongebleekt meel van harde tarwe
  • extra bloem om te bestuiven

Voor het brooddeeg

  • 15 gram verse gist
  • 4 dl lauwwarm water
  • 0,6 dl lauwwarme melk
  • 500 gram ongebleekt meel van harde tarwe
  • 2 theelepels zout
  • 3 eetlepels extra virgine olijfolie
  • extra bloem om te bestuiven

Bereiding

Zuurdesem mengsel

  • Maak een gistpapje door de gist goed te mengen met een deel van het lauwwarme water totdat alles goed romig is.
  • Zeef daarna het meel in een middelmatige kom en voeg geleidelijk het gistpapje en voldoende water toe. Goed kneden tot je een stevig deeg bekomt.
  • Ga verder met kneden op een met bloem bestoven oppervlak, na ongeveer 5 minuten is het deeg glad en elastisch. Doe het nu terug in de kom en dek goed af met ingevette (olijfolie) plasticfolie.
  • Laat dit zuurdesem deegje 12 tot 15 uur op een warme plek rijzen tot het begint in te zakken.

Wanneer je in een land woont waar het in de zomer behoorlijk heet kan zijn, zoals ik in Ronda, in het Zuiden van Spanje, zul je zien dat tijdens de zomermaanden de rijstijd behoorlijk zal verkorten door de hitte die er heerst. Je moet toch nog rekenen op 5-10 uur, afhankelijk van de warmte. Ik maak meestal ´s avonds laat de zuurdesem klaar zodat ik s´morgens vroeg, terwijl het nog fris is, het brood kan afbakken.

Het Brooddeeg

  • Roer nu de gist voor het brooddeeg romig in een deel van het lauwwarme water en voeg daarna de rest van het water toe. Dit gistpapje meng je geleidelijk aan door de zuurdesem.
  • Neem een houten lepel en roer de melk door het deeg, daarna kneed je geleidelijk aan het meel erdoor. Let wel dat je het deeg hierbij steeds omhoog haalt zodat er lucht tussen het deeg komt te zitten. Maak in ongeveer 15 minuten een zeer vochtig deeg. Geen paniek hier, dit deeg kan je onmogelijk op een oppervlak kneden.
  • Op dit ogenblik mag je het zout en de olijfolie erdoor mengen en afdekken met ingevette (olijfolie) plasticfolie. Dit brooddeeg laat je op een warme plek 1 1/2-2 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  • Na de rijstijd bestuif je drie bakplaten met bloem en schep je met een lepel telkens een derde van het Chapata brooddeeg op de bakplaten. Dit is een cruciaal moment want hierbij moet je zorgen dat het deeg niet inzakt!!! Heb je geen grote oven zodat je maar 1 brood per keer kan afbakken, dan mag je niet vergeten op de ingevette plasticfolie terug over het deeg te doen.
  • Bestuif nu je handen met bloem en maak langwerpige vormen van ongeveer 2,5 cm dik die je iets afplat met uitgestrekte vingers. Het deeg nogmaals bestuiven met bloem, dit zorgt ervoor dat het brood een bloemige bovenkant krijgt en op een warme plaats nogmaals 30 minuten laten rijzen.
  • Je mag de oven voorverwarmen op 220ºC. Bak de broden 25-30 minuten of tot ze goudbruin zijn. Ze moeten wel hol klinken als je op de onderkant klopt. Wanneer je brood per brood bakt dan kan je brood nr2 al klaarleggen wanneer het eerste in de oven zit en alvast laten rijzen, zo kan je ook te werk gaan met brood nr3 en continu afbakken.

Laat de broden afkoelen maar eet ze zeker binnen de 2 dagen. Dit brood is lekker bij allerhande tapas, hoofdgerechten en bij soepen.

Nog een extra zuiders tintje? Voeg 120 gram fijngesneden en uitgelekte zongedroogde tomaten toe wanneer je het zout en de olijfolie door het brooddeeg mengt. Je kan de tomaten ook vervangen door zwarte olijven. Dit brood heeft dan heel veel weg van een Ciabatta brood.

Zoals je ziet is er inderdaad heel wat werk aan dit brood, maar het is zeker de moeite van het proberen waard en het is overheerlijk!
© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zuurdesem zelf maken en zuurdesembrood bakken + variatiesIn dit artikel vindt u het recept om zelf zuurdesem te maken, en hoe u deze zuurdesem kunt gebruiken om zelf brood zonde…
Wat is zuurdesem?Zuurdesembrood is welbeschouwd een wondermiddel. Slechts twee ingrediënten: water en meel kan een zeer lekker smakende b…
Is zuurdesembrood gezond?Is zuurdesembrood gezond?Zuurdesembrood is een brood waarin de gist is vervangen door een natuurlijk alternatief: zuurdesem. Dit natuurlijk rijsm…
Deeg, brood en de broodbakmachine: de broodbakmachineDeeg, brood en de broodbakmachine: de broodbakmachineVeel mensen hebben een broodbakmachine staan, maar bakken er nooit brood mee. Misschien hebben ze hem één keer geprobeer…

Ribera del Duero - Wijnregio in SpanjeDe wijnregio "Ribera del Duero", gelegen aan de oevers van de rivier El Duero, omvat Burgos, Valladolid, Soria en Segovi…
De tajine – overblijfsel van de nomadenkeukenDe tajine – overblijfsel van de nomadenkeukenDe tajine is een pan waarin allerlei producten samen worden gekookt. De tajine komt van de nomaden in Noord-Afrika en he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mp1746, Pixabay
Gertrudis (51 artikelen)
Laatste update: 17-03-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.