Hoestend bijkomen van de Sri Lankaanse curry

Sri Lanka heeft veel typische gerechten. Daar valt onder ander de Sri Lankaanse curry onder. Heet en lekker is deze Sri Lankaanse curry. Bovendien heeft de Sri Lankaanse curry veel bijgerechten en is het dus niet 1 gerecht. De keuken van Sri Lanka kent veel invloeden, vooral die van India. Alles over de Sri Lankaanse keuken en de Sri Lankaanse curry.

De keuken van Sri Lanka

Het eiland Sri Lanka kent een uitgebreide keuken. Vanzelfsprekend is het aanbod aan zeevruchten en vis erg groot, omdat het land aan de Indische Oceaan ligt. Kreeft, krab, jumbo prawns (gigantische garnalen, niet te verwarren met onze gamba’s, ze lijken meer op kreeften) en allerlei soorten vis kunnen vooral aan de kust naar hartelust gegeten worden. En wie zo’n bord vol met heerlijkheid bestelt, betaalt ook bijna niets. Bovendien komt alles zo uit de zee. In de meeste restaurants komen de vissermannen hun buit gewoon even langs brengen als de gasten nog zitten te genieten van een drankje. Dus zo vanuit de zee op het bord. Verser kan eigenlijk niet. Sri Lankanen bereiden alles wat de zee te bieden heeft vaak vrij puur. De kreeften, krabben en jumbo prawns worden met wat knoflook en eventueel kruiden gebakken. Wat rest is de eerlijke smaak van de zee.

Rijst met curry: heet

Naast alles wat uit de zee komt is vanzelfsprekend de rijst met curry favoriet in het land. Dit is overigens wel een heel ander gerecht dan wij dat kennen en heeft niets met kerrie te maken. Bovendien is een curry in Sri Lanka niet één gerecht maar een hele tafel vol met bakjes met allerlei lekkernijen. Stukjes vlees, kip, garnalen, en vis, maar ook eieren en vooral veel groenten allemaal in een saus (curry betekent ook gewoon saus in dit land) worden er geserveerd met gele of witte rijst bij dit gerecht. De tafel staat dan ook direct vol als iemand voor het luttele bedrag van een paar euro een curry besteld. Bovendien wordt er altijd sambol bij gegeven, te vergelijken met de Nederlandse sambal. Deze ziet er overigens wel heel anders uit en is veel heter dan die in Nederland. Curry’s zijn overigens zelf ook heel erg pittig. Er wordt wel rekening gehouden met de smaak van buitenlanders, maar dan nog is een curry altijd behoorlijk scherp. Een onvoorzichtige hap leidt dan ook al vaak tot een enorme hoestbui waarbij de tranen over iemands wangen biggelen. Een hapje suiker, wat gewone rijst of een beetje kokos kunnen helpen. Maar een geïrriteerde keel moet soms eerst ook even gewoon bijkomen. Even wat minder scherp eten, lijkt dan de beste remedie.

Groenten met chili

Favoriet zijn ook allerlei gefrituurde groenten als aubergine die in een soort chili worden gebakken. Lekker voor er bij, maar niet te grote happen van nemen. Dat overleeft bijna geen enkele Nederlandse keel. Een white curry is overigens wat milder en niet zo scherp, doordat er kokosmelk aan toegevoegd is. Speciaal is bovendien de hopper. Dit is een soort pannenkoek van rijstmeel die in een rond pannetje wordt gebakken en waarin soms ook nog ei gebakken wordt. Zonder vulling kan hij gebruikt worden om de andere gerechten mee te eten. Sri Lankanen eten namelijk zelf met hun handen en plukken dan een stukje van de hopper en pakken daar de onderdelen van de curry mee op. Hoppers worden overigens ook ’s ochtends gegeten bij het ontbijt door de lokale bevolking. Een keer met de handen eten tijdens een maaltijd bij mensen thuis of een excursie waarbij traditioneel eten op het menu staat is overigens best een leuke belevenis. Doe dit wel met de rechterhand, want de linkerhand wordt als onrein beschouwd. Dit komt omdat deze betrokken is bij de toiletgang. Gasten uit andere landen krijgen overigens wel altijd bestek bij hun eten.

Ontbijten met curry, weer eens iets anders

Overigens kan een curry al ’s ochtends vroeg besteld worden. De Sri Lankanen eten het namelijk ook als ontbijt. In de meeste hotels hoeft de buitenlandse gast overigens niet meteen ’s ochtends aan de rijst met heet toebehoren. Overal wordt een ,,normaal’’ ontbijt’’ geserveerd zij het wel dat er altijd warme gerechten op het menu staan als een soort pannenkoeken en warme groenten. Voor de liefhebber best een aanrader.

Moorse en Tamil tradities in de keuken

Naast de Singalese keuken kent het eiland ook veel invloeden van buitenaf. De Moorse en de Tamil traditie klinken flink door in de keuken en dat betekent bijvoorbeeld ook dat er veel vegetarische gerechten op de kaart staan. Dit heeft ook te maken met het boeddhisme en het hindoeisme die beiden zeggen dat andere levende wezens geen kwaad mag worden berokkend. Het eten van vlees betekent dat een dier gedood moet worden en dat is noch in het Boeddhisme noch in het Hindoeisme geoorloofd. Niet iedereen houdt zich daar overigens aan, maar kip, vlees en vis staan beslist niet iedere dag op het menu van de gemiddelde bewoner van Sri Lanka.

Buryani

Een bekend gerecht dat veel wordt geserveerd op het eiland is buryani, een mengsel van rijst, groenten en eventueel kip of vlees dat gekookt wordt in bouillon. Bijzonder is verder de lamprai. Dit is rijst die eerst wordt gekookt met een curry en daarna in bananenbladeren wordt gebakken. Een echte Sri Lankaanse soep is de mullagatawny soup met rijst en gekruid met veel kerrie.

Engelse taarten en cakes

Door de grote invloed van de Engelsen die het land eeuwen lang hebben bezet, zijn de desserts veelal Brits. Taart, pudding, Engelse cake, vruchtencompote en natuurlijk fruit sluiten de maaltijd vaak af. Ook is curd favoriet. Dit is een soort yoghurt van buffelmelk die wordt opgediend met wat honing. Overigens wordt een maaltijd vaak afgesloten met thee op de manier zoals Engelsen hem graag drinken, namelijk met veel melk en suiker. Bijzondere theeën als groene of kruidenthee zijn nauwelijks te krijgen in restaurants.

Buffetten

In restaurants bij hotels worden veel buffetten aangeboden waarbij de gast kan kiezen uit een veelheid van gerechten. In toeristencentra hebben die altijd een westerse touch, maar rijst met een curry staat eigenlijk altijd wel ergens te pruttelen. Het aanbod aan salades is minder uitgebreid dan in Nederland. Vaak staan in een vitrine verschillende bakjes met tomaat, ui, sla en wat dressings. Tijdens al deze buffetten staat ook bijna altijd wel een kok ter plaatse een gerecht te bereiden. Dat kan variëren van een Sri Lankaans gerecht tot een pasta, of van een gebakken steak tot een stuk vis dat vakkundig wordt geprepareerd.

Sandwich of pizza

In de op zichzelf staande restaurants krijgt de gast meestal gewoon een menukaart waar hij zijn keuze uit kan maken. Overigens heeft elke horecagelegenheid ook wel een sandwich (kip, vis of kaas) of pizza op het menu staan. Beide zijn niet te vergelijken met die wij in Nederland geserveerd krijgen, maar voor wie even iets anders wil eten dan rijst met curry is het een optie. Een McDonalds is misschien ook wel aanwezig, maar heb ik niet gezien in dit bijzondere land.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thaise groene curry, vegetarisch of met kipThaise groene curry is een onderdeel van de Thaise keuken. De Thaise keuken kent smaakexplosies die heel opvallend zijn.…
Thais koken: CurryThais koken: CurryDe Thaise curry behoort tot de lekkerste gerechten van de Thaise keuken. De bekendste Thaise curries zijn rode curry, gr…
Thais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantThais koken: currypasta maken, ook de vegetarische variantDe Thaise keuken is een gezonde keuken, omdat er met verse producten wordt gewerkt en er veel kruiden in het eten worden…
Sri Lankaanse curry, specerijenthee en linzen met spinazieDe Sri Lankaanse keuken maakt veel gebruik van kruiden en specerijen. Vreemd is dat niet, het land is vanzelfsprekend ri…

Eten en drinken op MaltaOp vakantie naar Malta. Wat kun je daar verwachten? In dit deel van deze special vertel ik je over de Maltezer keuken en…
De Nepalese keukenHoewel de Federale Democratische Republiek Nepal een eigen keuken heeft, is het culinair beïnvloed door de buurlanden, v…
Bronnen en referenties
  • Sri Lanka reisgids - Dominicus - Ronnie Rokebrand en Leon Peterse
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.