Eten en drinken in Calabrië

Eten en drinken in Calabrië Calabrië is een regio in het zuiden van Italië, het gebied is het voorste deel van de onderkant van de laars. Er zijn vrij veel typische gerechten in Calabrië. Men eet er uitgebreide voorgerechten en een hoofdgerecht dat ook nog uit een eerste gang en tweede gang bestaat. Het dessert is vaak erg zoetig.

Calabrië

Economisch gezien is Calabrië een van de armste gebieden van Italië. Wanneer men echter kijkt naar het eten is deze regio een van de bekendste gebieden. De keuken van dit gebied bevat veel harde tarwe, olijfolie en wijn. De eerste citrusvruchten groeien al sinds de Romeinse tijd in dit gebied. Ook voor tomaten en paprika is Calabrië een zeer goed gebied. Op de Sila-hoogvlakten kunnen aardappels ontzettend goed groeien.

Peperoncini

De Calabrese keuken wordt sinds de 17de eeuw geregeerd door de peperoncini. Een bekende Italiaanse filosoof, Tomasso Campanella, heeft als een van de eerste over de medicinale werking van dit nachtschade gewas geschreven. Nog steeds zweren bijna alle mensen uit Calabrië dat het plantje een afrodiasicum is. Er bestaat in de plaats Diamante zelfs een Accademia del Peperoncini. Hier kan iedereen die dat wil voor een klein bedrag in een paar uur tijd een expert op het gebied van de peperoncini worden.

Voorgerechten

Het verschilt per gebied wat er als voorgerecht wordt gegeten. Het is meestal een bordje met gesneden worst, ham, pittige kaas, olijven en in olie ingelegde groenten. Aan de zee bestaat het voorgerecht uit gegratineerde mosselen, in citroensap gegratineerde sardines of uit het kaviaar van het zuiden. Het kaviaar van het zuiden is een zeer jonge vis die in de zon is gedroogd en met peperoncini en olijfolie tot een vurige pasta is verwerkt. Aan de Tyrrheense kust heet dit voorgerecht rosamarina en aan de Ionische zeekust heet dit gerecht mustica.

De eerste gang

Bijna altijd is de eerste echte gang een pasta. Deze pasta wordt in restaurants en ook bij de mensen thuis in de meeste gevallen nog met de hand gemaakt. Voor de klassieke pasta uit dit gebied wordt het meel van een harde tarwe samen met water tot deeg gekneed. Vervolgens wordt er vorm ingebracht door de pasta om een dikke breinaald heen te rollen, hierdoor ontstaat er een holle pasta. Deze soort pasta is zeer goed te eten met een dikke saus, omdat deze er door de vorm makkelijk aan vast blijft hangen. De pasta wordt gegeten met een saus van vlees of aubergines voor de vegetariërs. In sommige gevallen wordt er soep als eerste gang gegeten. De meest gegeten soep is macco. Dit is een zeer dik ingekookte soep van gedroogde bonen.

Hoofdgerecht

Vaak wordt er als hoofdgerecht vlees van een volwassen geit of een lam gegeten. Enkel na kerstmis staat er varken op het menu, dit is in veel berggebieden in Calabrië een hoogtepunt van het jaar. Varkens worden geslacht en hun vlees en spek worden samen met wat peperoncini verwerkt tot een worst. Het bloed van het varken wordt samen met melk, koffie, suiker, cacao, kaneel en kruidnagel tot een zoete crème verwerkt.

Aan de vegetariërs wordt er ook gedacht. Zij krijgen zeer veel verschillende groenten en paddenstoelen voorgeschoteld. Ook kunnen zij kiezen om een zwaardvis te eten. Deze kan op allerlei verschillende manieren worden geserveerd namelijk met olijven, citroensap of met andere soorten smaakmakers.

Nagerecht

Italië staat bekend om zijn ijs, daarom zal er in de meeste restaurants vooral ijs geserveerd worden. Toch zijn er in sommige restaurants nog te typisch Calabrese dessertgerechten terug te vinden, dit zijn bijvoorbeeld vijgen gevuld met noten of een zeer zoete crème die is bereid met verse bosvruchten.
© 2015 - 2024 Lienepien95, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenRecepten: Bretonse mosselen en gegratineerde mosselenDe mossel, de bekendste van de schelpdieren, is er in vele soorten en maten. De Hollandse is er van extra (klein) tot de…
Pasta met schelp- en schaaldierenU wilt graag een lekkere pasta maaltijd op tafel zetten, maar weet niet wat. Er is zoveel keus in zowel pasta soorten al…
De mosselen: de grote dame in het zwartDe mosselen: de grote dame in het zwartZeeland herbergt een bron van lekkernijen, zoals de Mossel: de grote dame in het zwart. Tijdens het seizoen van half jun…
Italiaanse eetgewoonten: lunch, ontbijt & dinerItaliaanse eetgewoonten: lunch, ontbijt & dinerDe Italianen hebben als eetgewoonten om tijdens hun maaltijden vooral olijven, mozzarella, look, olijfolie,... te eten.…

Vlees bij de Griek van bifteki tot souvlaki, wat is wat?Vlees bij de Griek van bifteki tot souvlaki, wat is wat?Gyros, souvlaki, bifteki, tigania, keftedakia. Je hebt het vast allemaal wel eens op een menu van een Grieks restaurant…
Hondenvlees Festival - Yulin Dog Meat FestivalHondenvlees Festival - Yulin Dog Meat FestivalEr zijn festivals in soorten en maten; groot en klein, mooi en ontroerend, kunstzinnig en met diepgang en er zijn omstre…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.italie.nl/calabria/3178/default.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Peperoncino
Lienepien95 (132 artikelen)
Gepubliceerd: 30-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.