Hondenvlees Festival - Yulin Dog Meat Festival

Hondenvlees Festival - Yulin Dog Meat Festival Er zijn festivals in soorten en maten; groot en klein, mooi en ontroerend, kunstzinnig en met diepgang en er zijn omstreden festivals. Het Hondenvlees Festival in Yulin, het Yulin Dog Meat Festival, in de zuidelijke Chinese provincie Guangxi, dat in juni gehouden wordt, is een van de meest omstreden festivals. Het is een regionale traditie om honden- en kattenvlees te eten en in Yulin worden de dieren bij duizenden verkocht voor de pan of op de markt bij een stalletje gegeten. Het eten van hond is slechts in delen van China gebruikelijk, maar in Yulin lusten ze er wel pap van.

Yulin Dog Meat Festival


Hondenvlees Festival

We kennen het Testicle Festival, waar stierenballen, op diverse manieren klaargemaakt, worden verorberd. Een hondenvlees festival is van een andere orde, omdat de stieren alleen hun ballen doneren, maar de honden vaak op een gruwelijke wijze worden gedood voor hun vlees. In Yulin worden ten tijde van het festival, dat rond de langste dag van het jaar plaatsvindt, duizenden dieren verhandeld. De schattingen lopen uiteen van 10.000 tot 50.000 honden. Ook katten gaan er over de toonbank om te worden opgegeten. Het is vaak onduidelijk waar de dieren vandaan komen. Er wordt beweerd dat er hondenfokkers zijn die ze speciaal voor de schranspartij van het Yulin Festival fokken. Er wordt ook beweerd dat het voornamelijk zwerfkatten en –honden zijn die in kooien op de markt belanden.

Dierenleed

Dat er hondenvlees wordt gegeten is één, maar de wijze waarop de dieren worden behandeld is andere koek. Er is veel dierenleed op het festival van Yulin. Een dag voor het festival worden de honden massaal aangevoerd. Ze komen voor het grootste deel met vele in een kooitje op de markt binnen. Er zitten zoveel honden opeengepakt in een kleine kooi, dat de dieren zich nauwelijks kunnen bewegen. Het zijn vaak zieke dieren en het dierenleed is onbeschrijfelijk. De hygiënische omstandigheden zijn om te huilen en de handelswaar is niet om aan te zien. Toch wordt op de marktjes grif gehandeld.

Traditie in Yulin

De bewoners van Yulin noemen het festival een traditie en zij houden er ondanks de vele protesten aan vast. De overheid heeft zijn handen van het festival af getrokken. De festivalgangers geloven dat het vlees gezond is en dat het eten van hondenvlees voorspoed brengt en de potentie verhoogt. Het brengt ook mensen samen. Inwoners van Yulin en bewoners van dorpjes uit de omgeving kopen gezamenlijk honden, bereiden die en maken er een feestmaal van dat ze met vrienden en familie nuttigen aan grote tafels.

Hondenkruiden

Op de markt zijn speciale hondenkruiden te koop en er circuleren traditionele recepten. De maaltijden zijn copieus.

Zonnewende

De mensen uit de streek willen hun traditie niet opgeven en beroepen zich op hun recht voor het behoud ervan. Het festival wordt gehouden op de dagen die de zomerzonnewende markeren.

Vijhonderd jaar geleden

De traditie van het eten van hondenvlees gaat terug naar vijfhonderd jaar geleden. In China, Korea en andere landen stond hond regelmatig op het menu, vooral in de zomermaanden. Hondenvlees is namelijk goed om de hitte af te weren.

Culturele waarde

Het protest tegen de dieronterende handel en schranspartij richt zich op het dierenleed dat wordt berokkend en op het gebrek aan enige culturele waarde. Op social media platforms zijn regelmatig acties en er zijn miljoenen handtekeningen verzameld voor een petitie tegen het hondenvlees festival. In 2016 stond de teller op 11 miljoen handtekeningen. Grote steden zoals Peking en Shanghai vieren het al niet meer.

Hart voor honden

Actiegroepen en mensen met hart voor honden kopen de dieren om die van een wrede dood te redden.
Het festival zelf is geen honderden jaren oud. Het is recentelijk ontstaan. Inwoners van Yulin hadden de gewoonte om in de zomer lychees en hondenvlees te eten tijdens de zonnewende. Er is nooit officieel een festival georganiseerd. De naam Summer solstice lychee and dog meat festival (Zomerzonnewende lychee en hondenvlees festival) is een commerciële lancering die voedingsbodem heeft gevonden. Het zijn de handelaren en restaurantjes die er garen bij spinnen.

Protest tegen het lokale gebruik

De honden worden onder slechte hygiënische omstandigheden vastgehouden en geslacht, zeggen dierenrechtenactivisten. Lokale en internationale bekendheden scharen zich daarom achter de actie om het festival uit te bannen. Wat een commercieel succes leek te zijn geworden keert zich met alle protesten nu tegen de stad en het lokale gebruik.

Gevaar voor de volksgezondheid

Het eten van vlees van zieke dieren die onder onhygiënische omstandigheden zijn verhandeld, levert naast dierenleed ook nog eens een gevaar voor de volksgezondheid op.

Waarom geen hond?

Waarom zou hond niet te eten zijn? In Nederland en België staat het dier niet op het menu, omdat hij op de bank ligt. Onze honden zijn onze huisdieren, onze vrienden en die eet je niet op. De niet-vegetariërs onder ons eten wel vlees van andere dieren. In ons land is rund en kip heel gewoon om te eten, in andere landen is dat walvis, hond of rotte haai. ’s Lands wijs ’s lands eer, geldt in deze.

De Chinezen noemen het gezond en niet anders dan varken en kip op de Nederlandse dis. In Nederland heb je kiprestaurants, in China hondenvleesrestaurants.

Kopen en koken

Op de markt wordt onderhandeld en dan wordt de hond gekookt, gebarbecued, gebakken, geflambeerd. Je hebt goede handelaren en goede restaurants en je hebt knoeiers en prutsers, ook in Yulin.


Het is niet ongebruikelijk dat de honden met de poten achter de rug worden gebonden. Het is niet ongewoon dat honden levend worden gekookt, of dat er, terwijl de hond nog leeft, poten worden uitgerukt om te worden klaargemaakt voor het diner. De dieren verblijven voor hun gruwelijke dood, met velen in een kleine kooi onder erbarmelijke omstandigheden. Ze krijgen strikken om de nek, stikken bijna, worden met haken gepord en de bekken worden dichtgeplakt met tape. Ook worden de honden aan de twee voorpoten opgehangen. Het is te gruwelijk voor woorden, maar dat gebeurt.

De dieren worden op hondonterende wijze en wreed behandeld en daar zit, volgens dierenrechtenactivisten, het grote bezwaar.
De campagne tegen het Dog Meat Festival met al zijn uitwassen en wreedheden is ingezet. De tijd doet de rest.

Lees verder

© 2015 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Food and Drink festivals in EngelandFood and Drink festivals in EngelandHet najaar is het ideale moment voor wie van lekker eten houdt, zeker in Engeland waar ze als nergens anders de vruchten…
Golegã en het Nationale Festival van het PaardGolegã, een klein plaatsje in de Portugese Ribatejo. Wie er nog nooit van gehoord heeft en er op een dag toevallig een k…
The madness: TomorrowlandTomorrowland is een grootschalig Belgisch festival dat doorgaat in Boom en georganiseerd wordt door ID&T België.

Eten en drinken in CalabriëEten en drinken in CalabriëCalabrië is een regio in het zuiden van Italië, het gebied is het voorste deel van de onderkant van de laars. Er zijn vr…
Frisse dranken in MexicoAls je in Mexico op vakantie bent kun je tot de ontdekking komen dat er allerlei dranken op de kaart staat waarvan je ni…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ludi, Pixabay
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/6700/Wetenschap/article/detail/4085977/2015/06/22/Gemoederen-lopen-hoog-op-bij-discussie-over-hondenvlees-festival.dhtml geraadpleegd op 22 juni 2015
  • http://www.bbc.com/news/world-asia-china-33220235 geraadpleegd op 22 juni 2015
  • http://www.usatoday.com/story/news/world/2015/06/22/china-dog-meat-festival/29096371/ geraadpleegd op 22 juni 2015
  • http://www.reuters.com/article/2015/06/22/us-china-dog-meat-idUSKBN0P20OO20150622 geraadpleegd op 22 juni 2015
  • https://twitter.com/januarypunch geraadpleegd op 23 juni 2015
  • http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/06/beruchte-dog-meat-festival-van-start-ondanks-kritiek geraadpleegd op 23 juni 2015
  • Leeuwarder Courant 24 juni 2015
  • http://www.volkskrant.nl/buitenland/miljoenen-chinezen-ondertekenen-petitie-tegen-hondenvleesfestival~a4320767/ geraadpleegd op 3 april 2017
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 06-04-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.