10 vegetarische gerechten in Mexico
Vegetariërs kunnen uitstekend terecht in Mexico ondanks dat het een land is van vleeseters. In minder toeristische gebieden zijn er soms in restaurants geen vegetarische maaltijden voor handen maar men kan na doorvragen altijd wel iets speciaal voor de vegetariër maken. Het is handig om een aantal vegetarische gerechten in je hoofd te hebben als je op zoek bent naar een vlees- en visloze maaltijd. Er is een ruimere verscheidenheid aan vegetarische maaltijden dan in Nederland. Het is belangrijk om in het Spaans te kunnen zeggen dat je vegetariër bent. ´Soy vegetariano´, zeg je dan gewoon. Mexicanen zijn zeer behulpzaam en zullen gelijk op de menukaart alle vegetarische opties aanwijzen. Bovendien is er in sommige restaurants een aparte vegetarische kaart. Daarnaast zijn er zelfs vegetarische en veganistische restaurants!
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
Echt Mexicaans
Natuurlijk is het mogelijk om een vegetarische pizza, pasta of falafel te eten in Mexico maar dat zijn geen typisch Mexicaanse gerechten. Een vakantie vier je naast op cultureel en recreatief niveau ook op culinair vlak door van de lokale keuken te genieten. De Mexicaanse keuken is een wereldwijd begrip en er is genoeg keus voor de vegetarische medemens om deze keuken helemaal in je op te nemen.
Eten is belangrijk
Eten is zeer belangrijk in de Spaanstalige cultuur. In
Nederland en Engeland praten we vaak over het weer en zijn veranderlijke verschijningsvorm. Dat is niet nodig in Spaanstalige gebieden; daar is het vrijwel altijd mooi weer. Daarom praten de mensen snel over iets anders zoals eten. Urenlang kan men gerechten beschrijven en recepten uitwisselen. Vegetariër zijn is niet iets geks in Mexico. Men is juist zeer geïnteresseerd hierin. Bovendien geniet iedere Mexicaan van huis uit van vele vegetarische gerechten.
Prijsjes
De prijzen van onderstaande gerechten liggen allemaal rond de 5 euro. Een taco is vaak maar net iets meer dan 2 euro. Maar sommige mensen nemen twee taco´s als maaltijd. De enchilada de mole was nog geen drie euro, en dat in de duurste streek van Mexico; Yucatan. In goedkopere gebieden kan een vegetarische maaltijd zoals een queso fundido, tortilla´s met gesmolten kaas en champignons, al verkrijgbaar zijn voor het luttele bedrag van 2 euro.
Een restaurant met een enorme keus aan vegetarische maaltijden in Playa del Carmen is: Bio-natural.
Fajita
Een belangrijk gerecht zijn de fajita´s. Deze worden in verschillende variaties gemaakt, zoals met kip of vegetarisch. Op een fajita zitten kort gebakken groenten zoals
ui, wortel en
tomaat. Het wordt geserveerd met twee salsa´s ofwel sauzen. Een daarvan is een lekkere verse saus van tomaten, uien en
koriander en een andere saus is vaak enorm scherp, meestal een
avocadosaus waarin veel
chili of rode peper is gedaan. Een fajita is een pannenkoekje dat iets groter is dan het formaat van een bierviltje en het is superdun; veel dunner dan onze pannenkoek.
Taco
Een taco is een middelgroot, slap pannenkoekje die je naar eigen believen kan dubbel vouwen. Het lijkt niet op de krokante taco´s uit de Nederlandse supermarkt. In de V.S. wordt het ook wel ´soft taco´ genoemd. Een taco wordt in Mexico belegd met verse, rauwe groenten zoals
sla, tomaat en wortel. Ook zit er vaak een plakje kaas bij, een soort feta. Daar wordt een scherpe saus bij geleverd.
Enchilada de mole
Een enchilada de mole is een voor Nederlanders zeer bijzonder gerecht. Het zijn opgerolde pannenkoekjes met gesmolten kaasvulling waarover een dikke laag saus zit van zoete
chocolade en broodkruimels. Het geheel wordt bestrooid met enkele lange stukjes rauwe ui. Daar wordt vaak rijst en zwarte bonenpuree bij geserveerd. De combinatie van zoete en hartig in een warm gerecht is in Nederland vrijwel onbekend. Chocolade komt van oorsprong uit de Maya-cultuur. Xocolatl betekent in de Maya-taal: bitter water. De Maya´s kenden geen suiker; zij gebruikten
honing,
vanille en stevia om het zoet te maken, wat een stuk gezonder is.
Tortillasoep
Een tortillasoep staat in Mexico op de kaart als een voorgerecht maar het is voor velen een complete maaltijd, niet in het minst omdat er altijd nacho´s met twee soorten salsa wordt bijgeleverd. Tortillasoep bestaat uit een dikke tomatensoep waardoor veel kaas is gedaan. Deze bijzondere soep is een must voor elke vegetarische toerist in Mexico; hij smaakt namelijk heerlijk!
Hamburguesa
In vele restaurants zijn vegetarische hamburgers te koop. De vegetariër houdt er soms van om iets schijnbaar ongezonds te eten. Het woord ´schijnbaar´; is hier zeker op zijn plaats want in sommige restaurants wordt een hamburger gemaakt van
linzen en
champignons, twee supergezonde en
proteïnerijke
groenten, hoewel linzen eigenlijk
peulvruchten zijn. Een hamburguesa wordt op een broodje geserveerd met een groene salade. Een salade is in Mexico niet een decoratief bijvoegsel; het is een echte salade. In sommige restaurants krijg je in plaats van een vegetarische hamburger een portobello, wat eigenlijk nog veel lekkerder is, vooral als er veel kaas overheen zit. Een hamburguesa wordt meestal geserveerd met een salade en soms met patat, dat in Mexico ´papa frites´ heet.
Mexicanen houden van kaas. In sommige winkels is zelfs Edammer kaas en Goudse kaas te koop.
Guacamole
Als je in Mexico een guacamole bestelt, krijg je een avocadosaus waar tomaat en ui doorheen zit. Hierbij wordt een mandje of schaaltje nacho´s geleverd en twee sauzen waarvan er één erg scherp is. Een guacamole is te gebruiken als een lichte lunch of als voorgerecht. Het leuke aan guacamole is dat het zeer gezond is daar het avocado´s bevat, één van de meest gezonde vruchten die er zijn.
Torta vegetariana
Een torta is in het Mexico-Spaans geen taart zoals je misschien zou verwachten. Een torta is een plat broodje, enigszins vergelijkbaar met een Turks brood maar dan een stuk kleiner. Tussen dit brood doet men warme groenten en gesmolten kaas. Het wordt geserveerd met hete pepers en een milde pepersalsa. Dit gerecht is een typisch ontbijtgerecht. In Mexico is men zo verstandig om traditioneel ´s morgens al groenten te eten, in tegenstelling tot de algemeen gebruikelijke eetgewoonten in Nederland en België. Overigens veranderen de eetgewoonten snel en gebruiken veel Mexicanen tegenwoordig wit brood en cola als ontbijt, wat ertoe leidt dat er veel mensen met obesitas in Mexico zijn en diabetes de nummer 1 doodsoorzaak is in Mexico.
Volledige maaltijd met rijst, salade en quesedillas /
Bron: Tomwsulcer, Wikimedia Commons (CC0)Quesedilla
Een quesedilla is wat in Nederland wordt verkocht onder de naam taco. Een quesedilla is altijd belegd met kaas. Het is warm gemaakt dus de kaas gaat smelten. Een vegetarische quesedilla kan verder belegd worden met
spinazie, champignons,
courgettebloemen of nopales. Deze laatste is extra interessant want het betreft hier een eetbare cactussoort die in Nederland niet verkrijgbaar is. Een quesedilla is een klein gerechtje dat soms maar één euro kost. Je kunt in dat geval drie of vier verschillende quesedillas nemen als complete maaltijd. Op je tafel komen twee of drie soorten pittige saus te staan waarmee je de smaak van de quesedilla kunt verrijken. Bij elke quesedilla-verkoper verschilt de saus. Als de quesedilla wat duurder is dan een euro kun je verwachten dat het om een extra groot exemplaat gaat. Soms krijg je nachos erbij en soms niet. Lekkere sauzen die je bij de quesedillas kunt krijgen zijn onder andere koriandersaus, tamarindesaus en hete chilipepersaus.
Tortilla
De Spaanse tortilla is anders dan de Mexicaanse tortilla. De Spaanse tortilla is een dikke aardappelpannenkoek, een goed gevulde omelet. In Mexico wordt dit ´tortilla espanyol´ genoemd. Als je in Mexico een tortilla besteld krijg je een pannenkoek van maismeel belegd met bijvoorbeeld guacamole.
Elote
Verkopers van elote staan vaak op straathoeken. De elote wordt niet vaak in een restaurant verkocht. Elote is gekookte mais dat in een pan met heet water ligt. Als je om een ´elote con todo´ vraagt, krijg je een maiskolf op een stokje waarom men mayonaise op smeert. Vervolgens strooit men er kaas overheen en uiteraard wordt het geheel volgens Mexicaans gebruik voorzien van een pittige chilisaus. De elote eet je op als een lolly, terwijl je verder door de straten struint.
Verdura cruda
Soms kun je een crudité bestellen. Dat zijn rauwe groenten geserveerd met een saus en een marinade van
citroensap. De groenten bestaan vaak uit wortel en
komkommer maar het kan ook jimana bevatten, wat in Nederland yamboon wordt genoemd maar wat Indische Nederlanders kennen onder de naam benkuang. Deze wortelknol wordt in Azië meestal gekookt gegeten. Oorspronkelijk komt deze groente uit Mexico waar men het graag rauw eet. De benkuang zie je ook vaak op de markt.
Queso fundido
Pas op want dit gerecht (zie hoofdfoto) is soms voorzien van chorizo(worst) en soms niet. Wie een queso fundido bestelt krijgt een schaaltje met gesmolten kaas en champignons of andere groenten naar eigen wens. Daarnaast krijg je een mandje met tortilla´s en een drietal lekkere sauzen. Je doet de kaas op de tortilla, rolt het op als een pannenkoekje, belegd het met een saus. Eet smakelijk!