De baobab: een speciale boom met gezonde vruchten

De baobab: een speciale boom met gezonde vruchten De naam Baobab zal doen denken aan bijvoorbeeld de gelijknamige reisorganisatie of de vreemd uitziende Afrikaanse boom die ook wel de Apenboom wordt genoemd. Deze boom is waar het om gaat. Met zijn immense hoogte reikt hij hoog in de Afrikaanse lucht en de vruchten die in de boom groeien, behoren tot de Superfoods. Ze zijn gezond, voedzaam en kunnen op verschillende manieren verwerkt worden zonder dat de voedingsstoffen verloren gaan.

De Baobab

De Baobabbomen (ook wel Tabaldi of Bottle Tree genaamd), met hun immense hoogte van ongeveer 25 meter, groeien in de hitte van de Afrikaanse savanne. Het is niet alleen één van de hoogste bomen, maar ook de dikste soort bomen die op aarde voorkomt. De hitte van de savanne is geen partij voor de boom, aangezien deze tot 12000 liter water kan opslaan. Doordat de bomen belangrijk zijn voor de bevolking (hierdoor dus niet worden omgekapt) en de hitte de boom ook niet kan verslaan, is hij gezegend de wonderbaarlijke leeftijd van rond de 1000 jaar oud te kunnen behalen. De voornaamste reden dat de Afrikaanse bevolking de boom als belangrijk omschrijft is omdat de boom tot de Goden zou kunnen reiken. Hij staat met zijn enorme hoogte trots in de savanne en reikt hoog in de hemel. Vanuit de hemel ontvangt hij de wijsheid van de goden en verspreidt deze over de bevolking. Mocht de boom sterven, dan zal dit gezien worden als het overlijden van een familielid.

Aan het einde van de droogtetijd staat de boom in bloei. Bloemen van 10- 13 centimeter breed vullen dan de boom. De vruchten die later ook in de boom groeien, worden beschermd door de bloemen welke in de nacht een onaangename geur uitscheiden om zodoende bijvoorbeeld vleermuizen te weren.

Het volksverhaal

De Afrikaanse bevolking heeft een bekend volksverhaal dat verklaart hoe de Baobab aan zijn 'vreemde' vorm komt. Het verhaal van de 'ondersteboven boom' gaat als volgt:

De Baobabboom was de eerste boom op aarde. Vol trots reikte hij hoog naar de hemel waar hij de wijsheid ontving van de Goden in de hemel. Hij zou alleen niet lang meer alleen zijn op Moeder Aarde, en zo kwamen ook de Afrikaanse Vuurboom, de Olijfboom en de Palmboom op aarde. De Baobabboom werd stinkend jaloers. Hij wilde de grootste zijn. Groter dan alle andere bomen. Hij wilde mooie bloemen hebben én vruchten. Hij jammerde en zeurde hierom, net zolang dat de goden moe werden van zijn gezeur. Ze trokken hem uit de grond en plantten hem ondersteboven weer terug zodat zijn gejammer niet meer te horen was. Zijn hoge hoogte mocht hij houden, en ook zijn vruchten.

De Baobab vrucht

De vruchten die in de boom groeien, vormen een belangrijke voedselbron voor de bevolking van Afrika. De vruchten, die tot wel 35 centimeter lang zijn, worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Zodra de vrucht opengemaakt is, zal het opvallen dat het vruchtvlees slijmerig en taai is, waarbij het omringd is met zaden. Het vruchtvlees, dat qua smaak veel weg heeft van een bittere/zure citrusvrucht, zal in Afrika vers kunnen worden gegeten, maar kunnen ook verwerkt worden tot pap of in brood. De zaden, die een amandelachtige smaak hebben, worden vaak geweekt in melk en suiker. De bladeren die om de vrucht heen groeien, worden gegeten als groenten. De schil van de vrucht wordt vaak gebruikt als brandstof of als tabak waarbij as overblijft na verbranding. Men gebruikt dit als zeep om mee te wassen. Om de schil van de vrucht zit een harde bast welke vaak gebruikt wordt om muziekinstrumenten mee te creëren.

Waarom behoort de Baobab tot superfood?

De vrucht is erg gezond. Het behoort tot de superfoods door zijn positieve eigenschappen en hoge voedingswaarden
De vrucht heeft een hogere vitamine-C-waarde dan sinaasappels, meer calcium dan een bakje yoghurt of een glas melk, meer kalium dan bananen en meer ijzer dan rood vlees. De vrucht is rijk aan voedingsvezels die een positief effect hebben op de darmflora. De oliën die uit de zaden kunnen worden geperst, zijn rijk aan Omega 5 en 6.

Helaas is de vrucht in de westerse wereld niet vers te kopen. Via natuurwinkels en online is de vrucht vermalen als poeder te koop waar het een groot deel van zijn positieve effecten heeft behouden.
© 2015 - 2024 Galideon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baobab poeder als alternatief voor limonadeBaobab poeder als alternatief voor limonadeVeel ouders geven hun kinderen limonade als zogenaamd gezond alternatief voor frisdranken. Ook limonade zit echter boord…
Afrikaanse schoonheid geheimen: Shea butter en Baobab olieAfrikaanse vrouwen verzorgen hun huid en haar goed, ondanks de barre omstandigheden. Ze hebben een gave, elastische huid…
De Baobab Boom of ApenbroodboomDe baobab is een reusachtig grote boom die meer dan 1000 jaar oud kan worden. Maar hij heeft meer bijzondere kenmerken d…

10 vegetarische gerechten in Mexico10 vegetarische gerechten in MexicoVegetariërs kunnen uitstekend terecht in Mexico ondanks dat het een land is van vleeseters. In minder toeristische gebie…
Rotte haai IJslandse delicatesse  HákarlRotte haai IJslandse delicatesse HákarlHet stinkt erger dan dat het smaakt: rotte Groenlandse haai. In IJsland is het een delicatesse die wordt klaargemaakt vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ferdinand Reus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
  • http://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/baobab-superfruit-uit-afrika
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaanse_baobab
  • http://superfoodleven.nl/je-lijf-komt-niets-tekort-met-baobab-fruit/
Galideon (45 artikelen)
Laatste update: 06-10-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.