InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Pilaf rijst koken (Pirinç pilav)

Pilaf rijst koken (Pirinç pilav)

Hier wil ik de verschillende rijstrecepten aan bod laten komen. In de Turkse keuken wordt rijst zowel naturel, met groente, met vis of vlees gegeten. De hier vermeldde hoeveelheden zijn steeds voor 4 personen.

Blanke rijst koken

Ingrediënten

  • 2 waterglazen rijst (geen voorbehandelde)
  • 2,5 waterglazen kokend water
  • flinke klont boter of scheut olie
  • zout of een bouillonblokje

Bereidingswijze

  • Zet de rijst minimaal één uur, maximaal zes uur in de week. Was de rijst daarna grondig, al het slijpsel moet eraf zijn.
  • Giet al het water van de rijst af.
  • Verhit in een (teflon) pan de boter, de olie of een combinatie hiervan. **
  • Doe de rijst erbij en roer deze al zachtjes bakkend rond. Zet intussen de waterkoker met het water aan.
  • Na een minuut of drie begint de rijst glazig te worden en tijdens het roeren maken de rijstkorrels een tikkend geluid.
  • Nu is het tijd om het kokende water erbij te doen. Doe dit langzaam want het zal spetteren en stoom veroorzaken.
  • Doe niet in één keer al het water erbij, de wateropnamecapaciteit van rijst verschilt per kwaliteit.
  • Voeg het zout of bouillonblokje toe. Als u proeft, moet het water aan de zoute kant zijn. Roer de rijst los en voeg evt. water toe, de rijst moet ongeveer één vingerdikte onder water staan.
  • Laat de rijst een minuut of tien goed doorkoken, zet dan het gas heel laag, zodat ze niet te droog kookt. Controleer na nogmaals tien minuten of er nog een beetje water bij moet. Als de rijst gaar is maar nog wel een beetje hard, haalt u de rijst van de warmtebron en laat ze nog een kwartiertje staan.

Rijst met sheriye

Als extra ingrediënt graanvormig pastaproduct (Arpasheriye) of dunne vermicelli (telsheriye). We rekenen één eetlepel sheriye per persoon.

Bereidingswijze

Als beschreven onder Blanke rijst koken, u haakt in de beschrijving bij **. In de niet al te hete boter of olie bakt u de droge sheriye langzaam bruin aan. Let op dat dit niet te snel gaat want ze verbranden heel snel en dat geeft een bittere smaak aan de rijst. Als de sheriye, een caramelachtige kleur heeft, doet u de uitgelekte gewassen rijst erbij en gaat verder als beschreven na ** onder Blanke rijst koken.

Rijst met Kikkererwten en Kip

Ingrediënten

  • 1 kip
  • 1 klein blikje kikkererwten of 200 gram geweekte en voorgekookte kikkererwten
  • 2 waterglazen onbehandelde rijst
  • 2,5 waterglazen kippebouillon
  • zout of kipbouillonblokje
  • zwarte peper

Bereidingswijze

  • Kook de kip gaar met het zout of het bouillonblokje en houdt ongeveer 2,5 waterglazen van de bouillon apart. Laat de kip afkoelen verdeel hem in grove stukken en verwijder botte, vet en vel.
  • Week de rijst voor en was hem. Breng de bouillon aan de kook en doe de rijst en de gare kikkererwten in het kokende water, het water moet één vingerdikte boven de rijst uitkomen en de bouillon moet nét iets te zout zijn.
  • Leg de stukken kip op de rijst en kook in 20 a 30 minuten gaar. Met deze manier van bereiden is de rijst door het vet van de kip iets plakkeriger. De rijst na de kooktijd nog 15 minuten laten staan.
  • U kunt de rijst ook koken zonder de kip maar alleen met de kikkererwten.
  • Houdt u niet vangekookte kip, gebraden kip op de rijst is ook heel erg lekker.
  • De rijst serveren met zwarte peper, Ayran (karnemelk) of Hoşyaf (Abrikozen en rozijnencompote).

Rijst met tomaten

Ingrediënten

  • 2 waterglazen rijst (geen voorbehandelde)
  • 2,5 waterglazen kokend water
  • 3 tomaten, ontveld en geraspt
  • flinke klont boter of scheut olie
  • zout of een bouillonblokje

Bereidingswijze

U weekt en wast de rijst als beschreven onder Blanke rijst koken. Voeg de geraspte tomaat toe tijdens het voorbakken van de rijst. Als u de tomaat raspt hoeft u hem niet eerst te ontvellen, tijdens het raspen houdt u het het vel vanzelf over. Ga vervolgens verder als beschreven onder Blanke rijst koken.

Rijst met vlees

Ingrediënten

  • 2 waterglazen rijst (geen voorbehandelde)
  • 250 gram vet vlees in blokjes (schaap of rund) of twee potten vleesbouillon met stukken vlees
  • 2,5 waterglazen vleesbouillon
  • zout of een bouillonblokje

Bereidingswijze

  • Kook het vlees gaar en houdt 2,5 waterglazen bouillon over. Als dit nog kookt kunt u de voorgeweekte gewassen en uitgelekte rijst, als vermeldt onder Rijst met Kikkererwten en Kip. Pas op met zout als u kant en klare bouillon gebruikt!

Rijst met groenten

Als voorbeeld geef ik hier wortelen en erwtjes. Er zijn talloze variaties mogelijk, zoals paprika`s en champignons, gebakken blokjes aubergine, of gefruite ui en snijboontjes. Het gaat erom dat de groenten in gare toestand toegevoegd worden aan het basisrecept van blanke rijst.
© 2013 - 2019 Lindahatun, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor Turkse pilav en pilavlik bulgurTurkse rijst kan op tientallen manieren gemaakt worden. Iedere moeder, maar ook iedere schoonmoeder, zal het op haar eig…
Verschillende recepten met kipRecepten met kip. Zoals Caribische kip met ananas, Kipfilet met paprika en barbecuesaus, Kip-kerriesalade en Pilaf met p…
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Diverse soorten rijst met groenten en yoghurt met knoflookEen bekend en eenvoudig gerecht uit Syrië is rijst met doperwten, dit wordt traditioneel gegeten met yoghurt, hier een v…
Lekkere rijstreceptenLekkere rijstreceptenRijst is licht verteerbaar en prima voor een heerlijke voorjaar- of zomeravond. Enkele lekkere recepten als maaltijd of…

Reageer op het artikel "Pilaf rijst koken (Pirinç pilav)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lindahatun
Gepubliceerd: 29-01-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Schrijf mee!