Hoe drinkt Nederland? Onderzoek van Drinkwijzer

Hoe drinkt Nederland? Onderzoek van Drinkwijzer Gluren bij de buren is altijd leuk. Iets dergelijks kun je ook doen dankzij onderzoek van Drinkwijzer. Altijd al willen weten hoe Nederland drinkt? Of er verschillen zijn tussen vrouwen en mannen, als het om alcoholgebruik gaat? Of we het 'zielig' vinden om alleen te drinken, of niet? Het onderzoek geeft - soms onverwachte - antwoorden. Gluren bij de buren? Altijd leuk. iets dergelijks kun je doen via onderzoek van Drinkwijzer.info. Deze organisatie bekeek het drinkgedrag van Nederlanders uit diverse provincies. Maar ook werd gekeken naar het drinken van vrouwen en mannen. Best benieuwd of vrouwen liever witte wijn drinken dan mannen? Wie van de seksen eerder alleen drinkt? En of we drinken voor de gezelligheid, of eerder om te ontspannen na een stresserende werkdag? Lees verder en je komt erachter.

Nederland drinkt liefst thuis

Nederlanders, vertelt het onderzoek van drinkwijzer, zijn vooral geneigd om thuis een flesje open te trekken. We drinken meer thuis dan buiten de deur. Twee op de vijf ondervraagden (39%) drinkt in die geliefde huiselijke sfeer wel erg regelmatig: vijf of meer glazen per week. Niet verrassend is, dat december dé topmaand is voor een lekker glaasje champagne, cremant of een ander feestelijk drankje. Over het algemeen drinken we het liefst in het weekend. Dat gaat op voor één op de twee deelnemers aan het onderzoek (53%). Maar al heel snel volgt het moment dat er eters komen thuis, of - uiteraard - als er iets te vieren valt met een feestelijke toast (49%).

Alleen drinken 'zielig' of niet?

Alleen drinken, is dat voor 'zielige' types? Zelfs al drinken veel mensen naar eigen zeggen 'voor de gezelligheid', die gezelligheid mag je in je eentje blijkbaar ook best opzoeken. Twee derde van de deelnemers aan het onderzoek vindt alleen drinken niet zielig. Het onderzoek vergeleek ook de houding van Nederlanders per provincie, en jawel: er zijn verschillen in opvatting. Van de Zeeuwen uit het onderzoek vinden drie op de vijf mensen (58%) helemaal niet dat in je eentje drinken zielig is. Voor de rest van Nederland is dat een geringer aantal, namelijk één op de drie Nederlanders: 34%.

Lekker, ontspannend of gewoon zin?

Zoals gezegd, is de gezelligheid een belangrijke reden om een glaasje te nemen. Maar drie op de vijf Nederlanders drinken thuis hun drankje omdat ze het 'gewoon' lekker vinden (59%). Een op de drie Nederlanders vindt een drankje ontspannend (30%), en een bijna even groot aantal toast met een glaasje van het één of ander omdat er iets te vieren valt (27%). Limburgers maken hun bourgondische levensgenietersreputatie waar. Zij zeggen vaker dan de rest van Nederland dat ze geen vast moment voor een glas hebben, maar drinken wanneer ze daar zin in hebben (25% van de Zeeuwse respondenten uit het onderzoek, tegenover 16% voor de rest van Nederland). Opvallend is dat mannen en 50-plussers vaker aangeven dat het “een gewoonte is om op bepaalde momenten een glas te drinken”.

De Drinkwijzer-app

Drinkwijzer komt met de Drinkwijzer-app. De bedoeling van de app is om mensen op een speelse manier bewuster te maken over het eigen drinkgedrag thuis en buiten de deur. Je kunt via de app bijvoorbeeld een persoonlijk drinkdagboek bijhouden, zodat duidelijk wordt hoeveel je eigenlijk precies exact drinkt. Het is mogelijk om via de App de gebruikelijke hoeveelheden van verschillende alcoholische dranken te vergelijken. Zo kun je ook eenvoudig bekijken of je al aan je maximale dagnorm zit.

Leuke en nuttige weetjes

De app is ook nog voorzien van een schat aan informatie over nuttige en leuke feiten over alcohol. Denk aan het aantal calorieën, de promillages in drank, en algemene informatie over drank. Je kunt te weten komen wat het verschil is tussen oude en jonge jenever, uit welke bestanddelen whisky gemaakt wordt, hoe bier gist, wat de term 'methode champenoise' betekent of hoe cognac rijpt. Om maar eens een aantal dingen te noemen.

Hoe drinkt m/v?

Je zou het vermoedelijk al verwachten. Er is wel degelijk verschil tussen vrouwen en mannen... ook op het gebied van het nemen van een drankje. Het mag niet verrassend zijn dat mannen heel wat vaker kiezen voor bier: negen van de tien mannen (88%) en slechts één op de twee vrouwen (50%) noemt dat de drank van hun keuze. Bij witte wijn is het verschil heel wat minder groot dan je wellicht verwacht. Vrouwen drinken wel vaker witte wijn dan mannen (81%) maar met 73% komen mannen daar snel achteraan. Een glaasje ' bubbels' is favoriet bij 62% van de vrouwen, en 49% van de mannen. Het blijkt uit het onderzoek dat mannen vaker alcohol drinken als zij alleen thuis zijn: dat gaat op voor 58%, terwijl bij vrouwen de teller blijft steken op 42%. Wel leuk om te weten maar voor de hand liggend: vrouwen letten vaker op het aantal calorieën dat hun drankje bevat (37%) dan mannen (23%).

Het onderzoek: wie en wat

Het gaat in het in dit artikel besproken onderzoek om een representatief en onafhankelijk onderzoek in opdracht van Drinkwijzer. Drinkwijzer is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Importeurs en Producenten van Gedistilleerde Dranken, in samenwerking met Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA). Het onderzoek is door Panel Wizard uitgevoerd onder 1071 respondenten.
© 2011 - 2021 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerFeiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerIs rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch…
Hoe meer jij drinkt, hoe meer ik drink? Alcohol en jongerenHoe meer jij drinkt, hoe meer ik drink? Alcohol en jongeren"Drinkt mijn kind te veel?", "Is mijn kind verslaafd aan alcohol?", veel ouders zitten met dergelijke zorgen. Niet gek,…
Beïnvloeding bij drankgebruikIemands drinkgedrag wordt beïnvloed door anderen. Dat was al bekend uit promotieonderzoek aan de Radbout Universiteit te…
Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?Er zijn verschillende artikelen op internet te vinden die aangeven wanneer je verslaafd bent aan alcohol. Het is echter…
Mousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn wordt steeds populairder. Naast de alom bekende Champagne, heb je ook andere mousserende wijnen. Wat is…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Drinkwijzer
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 07-12-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.