De Jura en Savoie

Op de grens van Frankrijk en Zwitserland liggen de streken Jura en Savoie. De Savoie ligt op de uitlopers van de Alpen en de Jura ligt iets verder naar boven en landinwaards.

De Streek Jura

De jura ligt dus op de grens van Frankrijk en Zwitserland, een langgerekt smal wijngebied met de wijnstokken op de westelijke helling van het Juragebergte. De hellingen liggen op een hoogte tussen de 200 en 500 meter en vangen veel zon. De gordel van de wijngaarden wordt door de Fransen "Region Vinicole Franche Comté" genoemd. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalkgesteente met hier en daar wat mergel.

Het klimaat

In de Jura heerst een landklimaat. De winters kunnen zeer streng zijn, met een grote hoeveelheid neerslag door het jaar heen. De grote meren hebben een temperende invloed op de lage temperaturen. Vanwege de natte grond past men voor de druivenstokken een speciale snoeitechniek toe. De trossen komen aan lange gebogen takken te hangen, ver van de natte grond.

Druivenrassen

Als druivenrassen zijn in de Jura voor de witte wijnen aangeplant: Chardonnay (plaatselijk melon d'arbois genoemd), Savagnin en Pinot Blanc. Voor de rode wijnen gebruikt men: Poulsard, Trousseau en Pinot Noir.

Classificaties

Het gebied de Jura kunnen we verdelen in een noordelijk en een zuidelijk deel.

De regionale appellations zijn:

Côte de Jura

De appellation geldt voor wijnen, die geoogst zijn op de gronden van een twaalftal daarvoor aangewezen arrondissementen.

Arbois

Deze noordelijke appellation is met zijn 800 hectare de grootste en bekenste van de Jura. Deze appellation gelst voor rood, wit, mousserend en rosé en voor de "vin Jaune" en de "Vin de Paille". Deze laatste 2 zal ik nader bespreken:

Vin Jaune
Deze wijn wordt uitsluitend van de Savagnindruif gemaakt. De druiven worden zeer laat geoogst, vaak pas in november nadat de vorst er over heen gegaan is, men spreekt dan wel van Vin Gelée. De druiven hebben veel suiker kunnen vergaren, waardoor en alcoholgehalte vrij hoog kan worden. Na de vinificatie gaat de wijn op vaten en vormt de schimmel, "Flor" genaamd, een vlies op de wijn. Dit vlies, door de Fransen Voile genoemd, blijft minimaal 6 jaar op de wijn liggen. De Vin Jaune krijgt een doordringend bouquet en een heel bijzondere smaak, die aan sherry doet denken. De beste soort van de Vin Jaune komt uit het dorp Château-Chalon. De wijnen zijn zeer lang houdbaar en worden gebotteld op een korte, dikke fles met een inhoud van 62 cl, de Clavelin.

Vin de Paille
De letterlijke vertaling is strowijn, na het plukken van de overrijpe druiven laat men deze gedurende een paar maanden extra indrogen op roosters of hangend in goed geventileerde ruimtes. Na het persen van de druiven vergist de most, waarna de wijn nog minimaal 4 jaar op fust rijpt. Het resultaat is een dessertwijn met een zoete geur vol rijp fruit en een smaak, waarin honing en abrikozen. Ook hier komen de beste soorten uit het dorp Château-Chalon. Deze zeldzame en koztbare wijn zit op kleine flessen van 31 cl.

Arbois-Pupillon

De gemeentenaam Pupillon mag aan de betere kwaliteiten worden toegevoegd.

Château-Chalon

De 37 hectare wijngaarden van deze appellation produceren Vin Jaune en Vin de Paille.

l'Etoile

De appellation bestrijkt 71 hectare aan wijngaarden uit het zuidelijk deel van de Jura. Overwegend witte en mousserende wijnen met als belangrijkste druif de Chardonnay.

Wijn en Spijs

De witte wijnen uit de Jura kun je schenken bij zoetwatervis, wit vlees en rivierkreeftjes. De rosés serveren bij wit vlees, gevogelte, kaassoufflé en Emmentaler. Rode Arbois wijnen zijn goede begeleiders van charcuterie, gebraad, rood vlees en wild. Vin Jaune is geschikt als aperitief of te schenken bij paddestoelen in roomsaus, eend, Coq au vin en notengebak. Bij de dessertwijn Vin de Paille eten we verse ganzenlever of vruchten compote.

De streek Savoie

Langs de noordwestelijke uitlopers van de Alpen liggen talloze lapjes grond beplant met druivenstokken. Het totaal omvat 2000 hectare wijngaarden in de Appellation klasse. De wijnranken zijn overwegend op het zuiden en zuidwesten gelegen. De bodem bestaat uit kalk, gemengd met aangeslibde gronden.

Het klimaat

Het ruige landklimaat, dat hier heerst, zorgt voor zeer koude winters en een nat voorjaar, de zomer is heet en het najaar warm. Ondanks dat warme najaar is de gemiddelde jaartemeratuur laag.

Druivenrassen

Voor een klein wijngebied is het onvoorspelbaar, dat er 23 soorten druiven geteeld worden, de meesten zijn van plaatstelijke oorsprong. De belangrijkste witte druivenrassen zijn Roussette, Chasselas en Jaquére. Voor de rode wijnen is Mondeuse de hoofddruif, gevolgd door Pinor Noir en Gamay.

Classificaties

In dit kleine wijngebied zijn de belangrijkste Appellations Contrôlées:

Savoie

De AC bestaat voor 70% uit wit aangevuld met rood en rosé.

Roussette de Savoie

Bij de betere wijnen van deze AC staat ook ne naam van de gemeente op het etiket. Het gaat hier om frisse, pittige, gulle wijnen met een strogele kleur.

Vin de Savoie Mousseux

De wijnen zijn mousserend gemaakt via Methode Cuve Close of Methode Traditionnelle.

Crépy

De wijnen met deze AC komen van de wijngaarden net ten zuiden van het Meer van Genève met een oppervlakte van 75 hectare. De enige toegestane druivenvariëteit is de Chasselas, die hier lichte en geurige en soms pittige wijnen oplevert.

Seyssel

Er betsaan 2 types Seyssel, de Roussette en de Royal. De eerste is een stille wijn met een soepele, droge smaak.
De Royal is een aantrekkelijke dorstlessende mousserende wijn.

Bugey

Dit gebiedje ten zuiden van Seyssel maakt wijn van alle aangeplante rassen in de Savoie, maar de Chardonnay verrast hier met een bleke, intense wijn.

Wijn en Spijs

Bij de droge witte wijnen eten we: meervissen, rivierkreeftjes, gevogelte, Comté- en Reblochon kaas. De rode serveren bij: charcuterie, boerenham, vlees en bij de kaas Tomme de Savoie.
© 2010 - 2023 Friabo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jura koffiemachinesJura koffiemachinesJura koffiemachines zijn kwalitatief hoogstaande, volautomatische koffieapparaten. Jura is een Zwitsers merk dat al geru…
Champagne: geschiedenis en etiketcodesChampagne: geschiedenis en etiketcodesHet bestaat in vele soorten en prijsklassen, in chique of ‘gewone’ flessen en met veel of weinig bubbeltjes. Het wordt v…
De smaak van rode wijn: fruitige, rijpe en volle wijnsoortenDe smaak van rode wijn: fruitige, rijpe en volle wijnsoortenAls volleerde Bourgondiërs drinken we al eens gaarne een glas rode wijn. Een sappig biefstukje of aangenaam gezelschap,…

Dessert en dessertwijnen hoogtepunt van het dinerHoogtepunt van het diner is de dessertwijn en het dessert. Al geldt Frankrijk nog altijd als de nummer 1 voor wat betref…
De meest voorkomende druiven in witte wijnDe meest voorkomende druiven in witte wijnOp flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarva…
Friabo (4 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.