Een goed getapt biertje

Een goed getapt biertje Hoe tap je nou het perfecte biertje? Vele mensen zullen het anders vertellen. Een goed biertje tappen vergt wel enige ervaring. Het biertje moet niet te weinig schuim hebben, maar ook niet te veel en voorkom je nou dat het bier "dood" slaat?

Het verschil tussen bier en pils

Het verschil tussen bier en pils is zeer eenvoudig en makkelijk te omschrijven. Bier is een soort drank, pils is een soort bier. Bier is de overkoepelende naam voor diverse biersoorten. Zo is er naast pils ook:
 • Bokbier
 • Witbier
 • Blond bier
 • Bruin bier
 • Abdijbier
 • Rook bier

Hoe ontstaat de schuimkraag op het glas bier?

De schuimkraag ontstaat door het mengen van het biervloeistof met koolstofdioxide. Deze schuimkraag bestaat vooral uit eiwitten die door de mout bij de gisting zijn vrij gekomen. Niet alle eiwitmoleculen veroorzaken schuim en hierdoor kan de hoeveelheid schuim verschillend zijn. Als je een flesje bier uitschenkt komt er meer schuim op het bier dan wanneer je een biertje tapt. Dit komt door de pompen en filters in de tap. De eiwitmoleculen worden afgebroken en er zal minder schuim op het bier zijn.
Per biersoort is de schuimkraag anders. Tarwebier heeft een dikkere schuimkraag dan gerstebier.

Het tappen van het perfecte biertje

Een goed biertje tappen vergt enige ervaring. Het biertje moet niet te weinig schuim hebben, maar ook niet te veel. Het bier moet de goede temperatuur hebben en het glas moet goed schoon zijn. Als men een vet glas gebruikt voor het bier tappen, gaat het bier sneller "dood".

Stappenplan

 • Spoel het bierglas goed zodat het glas schoon is. Tevens zorgt het spoelen ervoor dat het glas gekoeld wordt en het bier niet snel warm wordt in het glas.
 • Zet de tapkraan open en laat het eerste schuim wat uit de tap komt op het bierblad vallen.
 • Hou het bierglas vervolgens onder 45 graden onder de kraantuit (niet ertegen).
 • Hou het schuim in de gaten en zodra dit het bovenste gedeelte van het glas bereikt, doe je de tapkraan in één keer dicht.
 • Zet het bierglas neer. Let op dat je het glas niet onder de kraantuit neerzet. Druppels die naar beneden vallen, kunnen het bierschuim laten inzakken.
 • Pak een bierspatel en schuim het glas in een hoek van 45 graden in één keer af. Hierdoor komt er een dun laagje water op de schuimkraag en zorgt ervoor dat de schuimkraag langer blijft staan.
 • Plaats een viltje op de bar en zet het glas met het logo naar de klant neer.

Een goed getapt biertje

Een goed getapt biertje is afhankelijk van veel factoren. Het is belangrijk dat de druk op de tap goed afgesteld staat. Tevens is het belangrijk dat je het glas tijdens het tappen goed houdt en het glas goed afschuimt. De schuimkraag heeft twee doelen. Het behouden van koolzuur in het bier en het buiten houden van zuurstof.

"Dood bier"

Bij een "dood" biertje is de schuimkraag ingezakt. Het glas is vaak niet goed gespoeld en daardoor is het glas vettig. Wanneer dit probleem voorkomt, kun je het glas het best afwassen met heet water en een beetje soda, daarna spoel je het glas na met koud water.

De schuimkraag in diverse landen

Nederland en België

Het perfect getapte biertje in Nederland heeft een schuimkraag van twee vingers dik. Specifiek bij een Heinekenglas ligt het schuim op de "twee" armen van het Heineken sterretje

Engeland

Je betaalt voor het bier, niet voor de "lucht" in het schuim. Een dikke schuimkraag is een belediging voor de gast. Dit glas zal hij ook niet graag opdrinken.

Duitsland

In Duitsland heb je "Sieben Minuten" Bier. Dit bier wordt telkens een klein beetje bijgetapt. Hierdoor ontstaat er een schuimkraag die ver boven het glas staat. Het lijkt ook op een slagroomtoef die op het bier staat.
© 2014 - 2020 Lauwssie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tappen van een perfecte pils bierTappen van een perfecte pils bierHoe tap je nu een perfect biertje? De ene krijgt geen schuimkraag de andere krijgt juist teveel schuim. Het tappen van e…
Een biertap huren, handige tipsEen biertap huren, handige tipsHeeft u een feestje? En verwacht u veel bierdrinkers? Dan moet u zeker overwegen om een biertap te huren. Het is niet al…
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Thuistap: voor thuisblijvers die van een pilsje houdenEen pilsje op een open terras op een mooie zonnige zomerdag is voor velen een aangename belevenis. Maar ach, een kop kof…

Het geheim achter alcoholvrij bierHet geheim achter alcoholvrij bierDe verkoop van alcoholvrije bieren stijgt in Nederland. Ook het aanbod van verschillende varianten neemt toe. De groei k…
Alcoholhoofdpijn: welke wijn geeft het minste venijn?Alcoholhoofdpijn: welke wijn geeft het minste venijn?Veel mensen drinken wel eens een lekker glaasje wijn, bijvoorbeeld bij het avondeten of op een terrasje. Helaas blijkt v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Alles, Pixabay
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bier
 • http://www.bierwoordenboek.com/schuimkraag.ashx

Reageer op het artikel "Een goed getapt biertje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lauwssie
Gepubliceerd: 11-09-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!