Bier: de smaak van pils vergeleken
Pils is een alcoholische drank die voornamelijk bestaat uit gerstemout, water, hop en gist. Het is een ondergistend bier met een goudgele kleur en het alcoholpercentage bedraagt ongeveer vijf procent. Soms wordt er suiker en ongemoute granen als maïs en gerst toegevoegd. Die hebben alleen invloed op het alcoholpercentage en niet op de smaak. Toch kan de smaak van verschillende merken pils erg verschillend zijn. Alle pilsjes die besproken worden komen uit een flesje.
Pils
Waarom smaakt het ene pilsje anders dan het andere. De ingrediënten zijn altijd hetzelfde maar kunnen verschillend van kwaliteit en hoeveelheid zijn. Ook het lageren, zeg maar het rijpen van bier kan invloed hebben op de smaak. Bierproducenten zijn vaak trots op hun eigen bronwater dat gebruikt wordt voor het brouwen van hun bier. De smaak van water heeft zeker invloed.
Gist
Niet alleen het water maar ook het gist is essentieel voor de biersmaak.
Pils fermenteert met behulp van pilsgist bij een zeer lage temperatuur.
Fermentatie zorgt ervoor dat koolhydraten worden omgezet in alcohol en een aantal restproducten. Deze restproducten zijn van invloed op het uiterlijk, de geur en de smaak van het pilsje.
Testen
Voor de pilsjes die besproken worden vormen een aantal tests de basis. Vreemd genoeg laten die tests verschillende resultaten zien. Daarom wordt in dit artikel geen oordeel gegeven maar wel ingegaan op de smaak van pils en wat het bier verder bijzonder maakt. Smaken verschillen nu eenmaal en wat de één lekker vindt geldt niet voor de ander.
Amstel
Dit bier werd voor het eerst in 1870 gebrouwen aan de Mauritskade in Amsterdam. In 1883 werd het bier voor het eerst naar het Verenigd Koninkrijk en Suriname geëxporteerd. In 1968 werd
Amstel ingelijfd door Heineken en sinds die tijd wordt het pils gebrouwen in Zoeterwoude net als Heineken. Het bier heeft wel de eigen smaak behouden.
- Alcoholpercentage: 5%
- Beste temperatuur: 6-10
- Smaak: licht, heeft iets meer smaak- en geurcomponenten dan Heineken. Neutrale nasmaak
Bavaria
De brouwerij werd in 1719 opgericht en was eerst bekend onder de naam Kerkdijk, de straat waar de brouwerij aan lag. Pas in 1925 werd gekozen voor de naam Bavaria, een verwijzing naar het 'Beiersch bier' zoals ondergistend bier ook wel genoemd wordt. Er wordt een klein percentage ongemoute granen gebruikt bij de bierbereiding waardoor een evenwichtig bier ontstaat met een fijne, lichte en bittere smaak. Een link staat in de rubriek Gerelateerde links.
- Alcoholpercentage: 5%
- Beste temperatuur: 6-8
- Smaak: evenwichtig met een licht bittere smaak. Komt uit de meeste testen naar voren als een goed pilsje
Brand
Oudste brouwerij in Nederland in 1340 opgericht. Pas in 1871 heeft dit bier de naam Brand gekregen. Brand pilsener is een volmout bier dat in Wijlre wordt gebrouwen. Dit bier is populair in de culinaire wereld. Alleen de beste ingrediënten worden gebruikt. Een link vindt u hieronder.
- Alcoholpercentage: 5%
- Beste temperatuur: 6-8
- Smaak: karakteristieke verfijnde smaak met een heerlijke hopbitterheid
Dommelsch
Dit bier wordt sinds 1744 in Dommelen gebrouwen met zuiver water uit eigen bronnen. Er worden verschillende hopsoorten gebruikt waaronder Saazerhop die het bier een karakteristieke eigen smaak geven.
- Alcoholpercentage: 5%
- Beste temperatuur: 6-8
- Smaak: toegankelijk lekker en verfrissend bier met een aangename afdronk. Geschikt voor een breed publiek
Grolsch
Sinds 1615 gebrouwen in Groenlo en later ook in Enschede. Het is een natuurzuiver bier en de ingrediënten zijn van hoge kwaliteit. De 45cl-beugelfles is karateristiek van dit prenium pils. Een link staat onderin het artikel.
- Alcoholpercentage: 5%
- Beste temperatuur: 6-8
- Smaak: uitgesproken hopbitter karakter
Gulpener
Dit bier wordt in Gulpen gebrouwen door familiebedrijf met door mergel gezuiverd water van eigen bodem. Duurzame gerst en hop komen van boeren uit de omgeving. Het bier wordt volgens de strenge Agro Milieukeurnormen gebrouwen.
- Alcoholpercentage: 5%
- Beste temperatuur: 4-6
- Smaak: levendig fluweelzacht met relatief korte afdronk met subtiele aromatische hopstructuur
Heineken
Nederlands meest gebrouwen en meest verkochte pils. Heineken timmert behoorlijk aan de weg en is koploper in Europa. In de Verenigde Staten wordt Heineken gezien als een luxe bier. Gerekend naar het aantal hectoliters is Heineken 's werelds vierde brouwerij. Heineken is actief in meer dan 170 landen.
- Alcoholpercentage: 5%
- Beste temperatuur: 6-10
- Smaak: licht, evenwichtig en een beetje zoet. Geen onprettige nasmaak. Een makkelijk biertje
Hertog Jan
Ambachtelijk bier op traditionele wijze gebrouwen. Saazerhop geeft dit prenium pils een evenwichtige smaak. Dit bier is een natuurproduct en dus niet onbeperkt houdbaar.
- Alcoholpercentage: 5,1%
- Beste temperatuur: 6-8
- Smaak: krachtige volle smaak met een bittere afdronk
Jupiler
Eén van de Belgische favoriete pilsener bieren dat gebrouwen wordt in Jupille. Dit bier wordt ook hoog gewaardeerd in Nederland. Het heeft een aroma van hop en mout met een fruitig karakter. Een link van Inbev vindt u onderin het artikel.
- Alcoholpercentage: 5,2%
- Beste temperatuur: 3
- Smaak: bitterzachte pils met een toegankelijk, fris karakter
Leeuw
Dit bier wordt kin Limburg gebrouwen met de beste gerst- en moutsoorten en met natuurzuiver water dat door mergellagen is gezuiverd. Dit bier wordt niet gepasteuriseerd en krijgt daarom de tijd om goed uit te rijpen.
- Alcoholpercentage: 5%
- Beste temperatuur: 4-8
- Smaak: karaktervol, fris, een tikje kruidig