Alcohol; uitleg over percentage en promillage

Alcohol; uitleg over percentage en promillage In de media is veel aandacht voor alcohol, met name alcoholgebruik onder jongeren. Hierbij worden de termen alcoholpercentage en alcoholpromillage vaak genoemd. De termen alcoholpercentage en alcoholpromillage zijn ook opgenomen in de wet. Maar wat houden deze termen in? Wat is het alcoholpercentage van een bepaalde drank? En waarom wordt niet elke drank in hetzelfde glas geserveerd? Hoeveel alcohol bevat een standaardglas alcoholische drank? En met welk alcoholpromillage mag men nog autorijden?

Alcoholpercentages

Alcoholpercentage is het volumepercentage (vaak afgekort als %vol of vol.%) alcohol in een drank. Het alcoholpercentage staat vermeld op de verpakking van alcoholische dranken. Hoe hoger dit alcoholpercentage, hoe sterker de drank.

In bier zit ongeveer 5% alcohol, uiteraard zijn er sterkere varianten (speciaalbieren). In wijn zit ongeveer 12% alcohol. En in gedistilleerde dranken, zoals jenever, bedraagt het alcoholpercentage ongeveer 35%. En naast deze bekende dranken zijn er uiteraard nog andere alcoholhoudende dranken met andere alcoholpercentages. De regel is dat een glas alcoholhoudende drank altijd ongeveer evenveel alcohol bevat, hierdoor is er voor elke drank een ander glas. Een correct met wijn gevuld wijnglas moet dus evenveel alcohol bevatten als een correct met jenever gevuld jeneverglas. Er is zodoende sprake van een standaardglas (met een standaard inhoud) voor elke drank. In de regel bevat een standaardglas alcoholische drank 10 gram pure alcohol. Daardoor kan er gesproken worden van een bepaalde hoeveelheid glazen alcohol die men nuttigt, of dat nu drie wijntjes of drie biertjes zijn. Zolang de standaardglazen voor de betreffende drank worden gebruikt is de hoeveelheid alcohol die men inneemt daarbij gelijk, ongeacht het alcoholpercentage van de drank.

Drank Vol.% Inhoud standaardglas
Bier5%250cc
Wijn12%100cc
Gedistilleerd35%35cc

Alcoholpromillage

Alcoholpromillage is het volumepromillage alcohol in een alcoholische drank of in iemands bloed. Het alcoholpromillage wordt aangeduid met het teken . De opname van alcohol in het bloed en het effect van dit alcoholpromillage in het bloed verloopt in verschillende lichamen anders. Jongeren, ouderen en ervaren drinkers reageren zeer verschillend op drank. Toch kan er in het algemeen wel van uit worden gegaan dat de gegevens die hieronder vermeld staan voor iedereen in meer of mindere mate gelden.

Aantal standaardglazen Alcoholpromillage in het bloed Effect
1-3 glazen0-½De hartslagfrequentie en de ademhalingsfrequentie nemen toe. Vaak ontstaat er door deze hoeveelheid alcohol een warm gevoel en een ontspannend of ontremmend effect. Mensen worden wat 'losser'.
3-7 glazen½-1½Geheugen, reactiesnelheid en coördinatie gaan achteruit. Hierdoor worden situaties minder adequaat beoordeeld. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden in het verkeer. Vaak veranderen bij deze hoeveelheid alcohol ook de stemming en het gedrag. Mensen benoemen dit vaak als "tipsy" of "aangeschoten".
7-15 glazen1½-3Bovengenoemde effecten treden op in meerdere mate. Er kan een rood, opgezwollen gezicht ontstaan en de pupillen vergroten vaak. Soms krijgen mensen last van misselijkheid en daardoor braken.
15-20 glazen3-4Bovengenoemde effecten treden op in meerdere mate. De zintuiglijke waarneming (zien, horen, voelen) gaat achteruit. Mensen worden hier vaak warrig van of reageren slecht, ze zijn "afwezig".
Meer dan 20 glazenMeer dan 4Bovengenoemde effecten treden op in meerdere mate. De hartslagfrequentie en de ademhalingsfrequentie nemen af, hierdoor kan men in een coma raken. Een coma kan leiden tot de dood.

Wet

Verkeer

Ook in het verkeer zijn er regels verbonden aan alcoholgebruik. Deze regels zijn bedoeld om de veiligheid te waarborgen. De Wegenverkeerswet vermeldt een verbod voor het besturen van een voertuig onder invloed van alcohol. Deze wet vermeldt specifiek de term "voertuig", waardoor naast autorijden ook fietsen onder de invloed van alcohol officieel strafbaar is. Om het begrip "onder invloed" te definiëren is bepaald dat er maximaal 220 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht mag worden gevonden bij een blaastest. Dit staat ongeveer gelijk aan 0,5 promille in het bloed. Voor personen die minder dan 5 jaar hun rijbewijs hebben, de beginnende bestuurders, ligt de grens bij maximaal 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht. Dit komt ongeveer overeen met 0,2 promille in het bloed.

Openbare dronkenschap

Het verstoren van de openbare orde onder invloed van alcohol valt onder openbare dronkenschap. Ook dit is strafbaar.
© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholpercentage's en toegestane promillage'sHet is inmiddels wel algemeen bekend dat alcohol en verkeer niet samen gaan en dat het lichaam ruime tijd nodig heeft vo…
Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging)Alcohol intoxicatie (alcoholvergiftiging) is een ernstige conditie die zelfs tot de dood kan leiden. Een alcholvergiftig…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Feiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerFeiten en fabels over alcohol: onderzoek van DrinkwijzerIs rode wijn echt goed voor je gezondheid - of tenminste gezonder dan bijvoorbeeld een glas sterke drank? Wat wordt toch…

Recepten voor lekkere mixdrankjes (smakend naar ijsjes)Zoals de naam al doet vermoeden zijn mixdranken dranken die met elkaar zijn gemixt. Er zijn wel honderden mixdrankjes ma…
Het hallucinerende drankje Absint: Absint de Groene FeeHet hallucinerende drankje Absint: Absint de Groene FeeAbsint was jarenlang verboden in Nederland. Er werd aangenomen dat Absint een hallucinerende werking had. De gifgroene A…
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.