Goede wijn behoeft geen kurk

Steeds meer wijn wordt afgesloten met een schroefdop, de tijd dat deze dop alleen maar bestemd was voor goedkope wijnen of “vliegtuigflesjes” is voorbij. Voor velen zal het even wennen zijn, toch zitten er voordelen aan het gebruik van de schroefdop boven de traditionele kurk. Net zoals elke industrie zich ontwikkeld zijn er ook in de wijnwereld constante veranderingen. De opkomst van de schroefdop is echter een van de meest spectaculaire noviteiten binnen de wijnwereld die je steeds meer tegenkomt en niet alleen bij goedkopere wijnen.

Waarom wordt de schroefdop gebruikt

Als wijn met een natuurkurk wordt afgesloten, een van nature poreus materiaal, kan zuurstof bij de wijn komen. De mate waarin de kurk zuurstof doorlaat varieert van kurk tot kurk waardoor het moeilijk te voorspellen is welke invloed de zuurstof zal hebben op de smaak van de wijn als deze uiteindelijk wordt geopend.

Bovendien bestaat met kurk de mogelijkheid dat er bacteriële infecties in de wijn ontstaan welke eveneens de smaak beïnvloeden. Alhoewel deze laatste vorm van infecties niet volledig kunnen worden uitgesloten door het gebruik van een schroefdop (de infectie kan ook in het vat ontstaan) wordt het risico wel verminderd.

Liever een schroefdop dan kurk

Door de wijn met een schroefdop af te sluiten wordt het risico op bacteriële infecties verminderd en zuurstof krijgt niet langer de kans op de wijn in te werken. Hierdoor kan voor elke fles wijn exact dezelfde conditie worden gegarandeerd. Vooral witte wijnen, die het van zuiverheid en aroma moeten hebben, zijn gebaat bij deze afdichting. Ook rode wijn heeft voordeel van de schroefdop gezien het verminderde risico op kurkinfectie.

De Zwitsers, een belangrijke voorloper in het gebruik van de schroefdop, zijn dan ook al jarenlang bezig hun witte wijn te voorzien van schroefdoppen. Vanaf 2001 zijn ook Australië en Nieuw-Zeeland gevallen voor de schroefdop, zowel voor de witte als voor de rode wijnen.
Ook bij onze oosterburen besloten veel wijnboeren over te gaan op de schroefdop uit milieutechnische overwegingen, uiteraard na het uitvoerig testen van de schroefdop.

Voordelen van de schroefdop

Het ligt natuurlijk voor de hand dat u voor deze vorm van afsluiting geen kurkentrekker nodig heeft hetgeen bijvoorbeeld in uw voordeel kan werken op een picknick. Ook is het een stuk gemakkelijker geworden de fles te hersluiten waardoor de wijn gemakkelijke bewaard en meegenomen kan worden na opening. Bovendien blijkt dat de schroefdop in praktijk nauwelijks duurder is dan de klassieke fles met kurk, de aanschafprijs van de fles is in eerste instantie wel hoger maar dit wordt weer goedgemaakt door de goedkopere productiekosten van de schroefdop ten opzichte van kurk.

Nadelen van de schroefdop

Om een wijn goed te laten ontwikkelen is enige zuurstof nodig. De schroefdop sluit de wijn hermetisch af waardoor er slecht ruikende combinaties kunnen ontstaan als de wijn voor langere tijd (circa 3 jaar) wordt bewaard. De wijn hoeft dan niet slecht te zijn maar kan minder goed ontwikkeld zijn qua geur.

Bovendien hebben het overgrote deel van de wijndrinkers nog steeds het gevoel dat kurk hoort. Liever nog een kunststofkurk dan een schroefdop die vaak wordt geassocieerd met goedkopere wijnen.

De schroefdop en het milieu

Zelfs op de wijnindustrie heeft Al Gore invloed gehad. Door zijn klimaatdiscussie werden ook de diverse afsluitingen van flessen onder de loep genomen. Een miljoen natuurkurken levert 3.26 ton CO2 uitstoot op terwijl dezelfde hoeveelheid schroefdoppen 14,27 ton CO2 opleveren. Wellicht zal ook dit argument worden meegenomen in de keuze van de producenten voor een bepaalde dop.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijn bewaren: wordt wijn altijd beter naarmate hij ouder is?Wijn bewaren: wordt wijn altijd beter naarmate hij ouder is?Sommige mensen denken dat wijn altijd beter wordt als hij ouder wordt. De oudste flessen wijn worden bij bezoek voor de…
De kurkentrekker, een werelduitvinding!De kurkentrekker, een werelduitvinding!Wijn is een kostbaar en delicaat product, dat goed afgesloten bewaard dient te worden. Dat is belangrijk als je wijn jar…
Wijn - bewaren van wijnen en tannineWijn - bewaren van wijnen en tannineIn iedere supermarkt en levensmiddelen winkel kom je het verschijnsel tegen, de wijnfles. Een gigantisch assortiment aan…

Vinoloog worden, hoe?Vinoloog worden, hoe?Een Vinoloog is iemand die verstand van wijn heeft. De vinoloog heeft een brede kennis over wijnen. Daarmee is feitelijk…
Kasteelbier, Blond en DubbelKasteelbier, Blond en DubbelKasteelbier is een klassiek Belgisch biertje. Het dankt zijn naam aan het gebouw waar het in gebrouwen wordt; een 250 ja…
Bronnen en referenties
  • http://www.sochicken.nl/billybilly/nieuws/een-wijn-met-schroefdop-of-met-kurk-wat-is-beter.html http://www.wijninfo.nl/site/wetenswaardigheden_over_wijn/kurk_of_schroefdop.php http://www.wijnvanjoan.nl/schroefdop.htm http://wijn.blog.nl/alles_over_wijn/2007/08/21/wijnliefhebbers-kiezen-voor-schroefdop http://wijn.blog.nl/column_robert_verweij/2007/05/01/wijnfabels-deel-7-wijn-met-schroefdop-kan-geen-kurk-hebben. http://www.dewijnhoek.nl/kroonkurk.html http://www.saint-vincent.nl/schroefdop.htm
Dsvh13 (176 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.