Goede wijn behoeft geen kurk
Steeds meer wijn wordt afgesloten met een schroefdop, de tijd dat deze dop alleen maar bestemd was voor goedkope wijnen of “vliegtuigflesjes” is voorbij. Voor velen zal het even wennen zijn, toch zitten er voordelen aan het gebruik van de schroefdop boven de traditionele kurk.Net zoals elke industrie zich ontwikkeld zijn er ook in de wijnwereld constante veranderingen. De opkomst van de schroefdop is echter een van de meest spectaculaire noviteiten binnen de wijnwereld die je steeds meer tegenkomt en niet alleen bij goedkopere wijnen.
Waarom wordt de schroefdop gebruikt
Als wijn met een natuurkurk wordt afgesloten, een van nature poreus materiaal, kan zuurstof bij de wijn komen. De mate waarin de kurk zuurstof doorlaat varieert van kurk tot kurk waardoor het moeilijk te voorspellen is welke invloed de zuurstof zal hebben op de smaak van de wijn als deze uiteindelijk wordt geopend.Bovendien bestaat met kurk de mogelijkheid dat er bacteriële infecties in de wijn ontstaan welke eveneens de smaak beïnvloeden. Alhoewel deze laatste vorm van infecties niet volledig kunnen worden uitgesloten door het gebruik van een schroefdop (de infectie kan ook in het vat ontstaan) wordt het risico wel verminderd.
Liever een schroefdop dan kurk
Door de wijn met een schroefdop af te sluiten wordt het risico op bacteriële infecties verminderd en zuurstof krijgt niet langer de kans op de wijn in te werken. Hierdoor kan voor elke fles wijn exact dezelfde conditie worden gegarandeerd. Vooral witte wijnen, die het van zuiverheid en aroma moeten hebben, zijn gebaat bij deze afdichting. Ook rode wijn heeft voordeel van de schroefdop gezien het verminderde risico op kurkinfectie.De Zwitsers, een belangrijke voorloper in het gebruik van de schroefdop, zijn dan ook al jarenlang bezig hun witte wijn te voorzien van schroefdoppen. Vanaf 2001 zijn ook Australië en Nieuw-Zeeland gevallen voor de schroefdop, zowel voor de witte als voor de rode wijnen.
Ook bij onze oosterburen besloten veel wijnboeren over te gaan op de schroefdop uit milieutechnische overwegingen, uiteraard na het uitvoerig testen van de schroefdop.
Voordelen van de schroefdop
Het ligt natuurlijk voor de hand dat u voor deze vorm van afsluiting geen kurkentrekker nodig heeft hetgeen bijvoorbeeld in uw voordeel kan werken op een picknick. Ook is het een stuk gemakkelijker geworden de fles te hersluiten waardoor de wijn gemakkelijke bewaard en meegenomen kan worden na opening. Bovendien blijkt dat de schroefdop in praktijk nauwelijks duurder is dan de klassieke fles met kurk, de aanschafprijs van de fles is in eerste instantie wel hoger maar dit wordt weer goedgemaakt door de goedkopere productiekosten van de schroefdop ten opzichte van kurk.Nadelen van de schroefdop
Om een wijn goed te laten ontwikkelen is enige zuurstof nodig. De schroefdop sluit de wijn hermetisch af waardoor er slecht ruikende combinaties kunnen ontstaan als de wijn voor langere tijd (circa 3 jaar) wordt bewaard. De wijn hoeft dan niet slecht te zijn maar kan minder goed ontwikkeld zijn qua geur.Bovendien hebben het overgrote deel van de wijndrinkers nog steeds het gevoel dat kurk hoort. Liever nog een kunststofkurk dan een schroefdop die vaak wordt geassocieerd met goedkopere wijnen.