Wijn - bewaren van wijnen en tannine

Wijn - bewaren van wijnen en tannine In iedere supermarkt en levensmiddelen winkel kom je het verschijnsel tegen, de wijnfles. Een gigantisch assortiment aan wijn, rood, wit, mousserend, droog, zoet, dessert en ga maar door. Iedereen heeft er verstand van (althans denkt het te hebben). Zo ook de schrijver van dit artikel. Daarom een aantal nuttige weetjes betreffende de wereld van de wijn en het bewaren van….

Wijnen

In iedere supermarkt en levensmiddelen winkel kom je het verschijnsel tegen, de wijnfles. Een gigantisch assortiment aan wijn, rood, wit, mousserend, droog, zoet, dessert en ga maar door. Iedereen heeft er verstand van (althans denkt het te hebben). Zo ook de schrijver van dit artikel. Daarom een aantal nuttige weetjes betreffende de wereld van de wijn en het bewaren van….

Bewaren van wijn

Het bewaren van de wijnfles geschiedt liggend. Dit heeft te maken met het feit dat de fles dicht werd gemaakt met een kurk. Door de fles neer te vleien, blijft de kurk vochtig. Een uitgedroogde kurk kan lucht doorlaten waardoor de wijn sneller bederft. Vandaar dat vele wijnkelders er op zijn ingericht de fles liggend te bewaren.

Voor de kritische wijnliefhebber, als de fles een draaidop heeft, is dit dus nonsens. Varieer eens in de wijze van bewaren van je flessen wijn en zet er een paar rechtop.

Bewaren van wijn

De beste temperatuur om wijn te bewaren ligt rond de 12 graden Celsius. Belangrijk gegeven bij het bewaren van de flessen is een constante temperatuur. Zet de flessen dus niet neer bij een kachel of in de buurt van warmwaterleidingen. Heeft u geen goede ruimte, overweeg dan een klimaatkast aan te schaffen. De kosten van een dergelijke kast zijn minder hoog dan het laten aanleggen van een kelder of het speciaal verhuizen naar een woning met een wijnkelder.

Daarnaast is het handig de wijn op een donkere plaats te bewaren. Door licht zal de wijn sneller oxideren. De kleur van de wijn zal aangetast worden door licht en daardoor kan de smaak aangetast worden.

Tannine

Door in het gistingsproces de schillen van de druiven toe te voegen, ontstaat tannine. In de rode wijnen komt dit veel voor doordat de schillen, pitten en de steeltjes in de bak blijven zitten waarin de wijn wordt gemaakt. Bij witte wijn zullen de druiven eerst zijn geperst, waardoor de schillen, pitten en steeltjes gescheiden zijn van het sap.

Iedereen heeft wel eens een pitje van een druif stuk gebeten in de mond. Dit geeft een wrange smaak in je mond. Deze smaak ontstaat door de tannine. In de wijn gebeurt hetzelfde.

Functie tannine

De tannine heeft een aantal functies bij het proces van maken van wijn. Allereerst zorgt tannine ervoor dat de wijn geleidelijker rijpt. Daardoor kan de wijn de specifieke smaak- en geurstoffen ontwikkelen op een juist tempo. Daarnaast zorgt tannine ervoor dat de wijn een donker rode kleur houdt. Tot slot zet de tannine een rem op de groei van bacteriën en zorgt dus voor een langere bewaartermijn.

Rijpen van de wijn

Door de wijn langer te laten liggen, zal de tannine in de wijn afnemen. Het proces in de wijn dat zich afspeelt is dat de tannine zich verbindt met elkaar (polymeriseren). Dit maakt het dat je in oude flessen rode wijn bezinksel ziet. Dit zijn de gebonden deeltjes tannine.

Temperatuur wijn op moment van drinken

Rode wijn drink je op een temperatuur van rond de 15 graden Celsius. Door de wat hogere temperatuur zul je tannine minder proeven en is de wijn lekkerder. In de witte wijnen zit minder tannine, waardoor deze op een lagere temperatuur lekkerder zijn.

Wijn en spijs

Een belangrijk aspect van wijn is ervoor te zorgen dat je er iets lekkers bij eet. De combinatie van eten en drinken maakt het leuk. Daarom dat je in de goede restaurants sommeliers aan het werk ziet. Zij kunnen als geen ander de combinatie tussen wijn en spijs leggen. Laat je dan ook altijd adviseren als dat mogelijk is.

Tannine rijke wijn en eten

Tannine bindt goed met eiwitten. Als je een rode fles wijn hebt met veel tannine, zal deze het beste combineren met een gerecht met veel eiwitten erin. In rood vlees bijvoorbeeld zit veel eiwit. Het effect van de combinatie zal zijn dat je minder de tannine proeft waardoor de smaak van de wijn beter tot zijn recht zal komen.
© 2011 - 2024 Belastingadvies, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijn bewaren: wordt wijn altijd beter naarmate hij ouder is?Wijn bewaren: wordt wijn altijd beter naarmate hij ouder is?Sommige mensen denken dat wijn altijd beter wordt als hij ouder wordt. De oudste flessen wijn worden bij bezoek voor de…
Genieten van wijn: tips voor het kopen, drinken en bewarenGenieten van wijn: tips voor het kopen, drinken en bewarenEen glaasje wijn (of twee) op z’n tijd vindt vrijwel iedereen lekker. Maar hoe kies je de juiste wijn in de winkel? Hoe…
Recepten voor cocktails met bierIedereen kent de gangbare cocktails zoals een Mojito, daiquiri, pina colada, blue curacao, etc. Maar wist je dat je ook…
Bronnen en referenties
  • http://www.wijnkoperij-lavigne.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=20&Itemid=20
  • http://www.topwijnen.info/html/wijn_bewaren.html
Belastingadvies (39 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.