Wijn bewaren: wordt wijn altijd beter naarmate hij ouder is?
Sommige mensen denken dat wijn altijd beter wordt als hij ouder wordt. De oudste flessen wijn worden bij bezoek voor de dag gehaald. Maar vaak is de wijn dan gewoon bedorven. Veel wijnen kunnen namelijk helemaal niet lang bewaard blijven. De meeste wijnen moeten dus gewoon zo snel mogelijk gedronken worden en juist helemaal niet bewaard. Alleen dure met name rode wijnen kunnen vaak wel een aantal jaren bewaard worden en zijn dan zelfs veel beter van smaak.
Witte wijn bewaren is heel slecht voor de kwaliteit
De meeste wijnen kun je gewoon niet lang bewaren. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar dat zijn wijnen die vaak door kenners worden gekocht. De wijnen die gewoon in de schappen bij de supermarkt of de meeste slijters liggen moeten zo snel mogelijk worden gedronken. De meeste witte wijnen moeten binnen 2 jaar worden opgedronken, de meeste rosé moet zelfs binnen een jaar zijn opgedronken. Rode wijnen kunnen meestal wat langer mee, maar ook bij deze wijnen geldt dat het merendeel het best zo snel mogelijk gedronken kan worden.
- 90 procent van de rode wijn kan niet bewaard worden
- 95 procent van de witte wijn kan niet lang bewaard worden
Hoe weet je of wijn nog een tijd kan liggen of niet?
Op het etiket van wijn is veel af te lezen. Als je een witte wijn of een rosé koopt neem dan eentje van het meest recente jaar. Veel rode wijnen moeten wel rijpen. Meestal is dat tussen 2 en 3 jaar, maar een rode bourgogne of bordeaux vaak 4 tot 5 jaar. Daarvan kun je dus een oudere kopen. Top rode wijnen zoals een top barolo, een top pinot noir of een top rioja hebben wel tijd nodig om op dronk te komen. Zij zijn vaak na 5 tot 6 jaar op hun best. Voor dergelijke wijnen kun je dus een oudere versie kopen of een jongere en hem laten liggen.
Duurdere wijnen moeten vaak langer rijpen
Kom je er niet helemaal uit om wat voor wijn het nu gaat en of hij bewaard kan worden of niet, kijk dan eens naar het prijskaartje. De meeste duurdere rode wijnen moeten gewoon langer rijpen voordat ze hun volledige smaak hebben. Zij hebben wel 5 jaar nodig om tot wasdom te komen. De balans tussen fruit en tannine is dan optimaal. Een wijn die tannineus is, smaakt wrang. Daarom moet een stevige rode wijn een paar jaartjes liggen, zodat de tannines die uit schillen, pitten en de eikenhouten vaten kunnen verdwijnen en de wijn niet meer wrang van smaak is. Maar als je zo’n duurdere wijn koopt en hij is nog van recente datum, dan betekent dat dus ook dat je hem niet dezelfde avond hoeft te ontkurken. De smaak is dan namelijk nog niet goed en het is zonde om zo’n wijn dan in het ontwikkelingsstadium op te drinken.
Hoe laat je wijn rijpen?
Wijn moet in stilte en in het donker rijpen. Bovendien mag de temperatuur niet lager zijn dan 14 graden en niet hoger dan 18 graden. Bovendien moet de wijn ergens liggen waar hij niet beweegt. Dus niet in een ruimte aan de straat waar veel verkeer voorbij dendert, want dan beweegt de wijn te veel. Maar ook niet in de buurt van een radiator, wasmachine of wasdroger bijvoorbeeld.
Een geopende fles wijn goed bewaren zodat je de wijn nog een keer kunt drinken
In een fles wijn gaan toch al snel 4 tot 6 glazen. Niet iedereen krijgt zo’n fles ineens leeg. Wat moet je vervolgens met die wijn als je het zonde vindt het weg te gooien? De vaccuvin is heel handig bij dit soort problemen. Het is een apparaatje dat een soort kurk heeft dat op de fles wordt gezet. Vervolgens wordt de zuurstof uit de fles gezogen met de echte vaccuvin, zodat de wijn niet meer oxideert. Een kurk op de fles drukken helpt overigens niet, want de wijn is dan wel gewoon in contact met de drank. Een rode wijn met een kurk erop is vaak al na 1 of 2 dagen niet meer te drinken. Een witte wijn met een kurk die in de koelkast staat kan nog wel 1 of 2 dagen mee. Overigens kan de wijn met de vaccuvin ook niet een jaar bewaard worden, maar een week of misschien twee lukt wel. Proef altijd goed om te kijken of de smaak nog goed is.