Chaptaliseren van wijn: aanzoeten of toevoegen van suiker

Chaptaliseren: het aanzoeten van wijn
- Wat is het chaptaliseren van wijn?
- Terminologie
- Sjoemelen of frauderen
- Hoge boetes bij onrechtmatig chaptaliseren
- Eric Albada Jelgersma en Château Giscours
Wat is het chaptaliseren van wijn?
Met chaptaliseren van wijn wordt bedoeld het toevoegen van suiker aan ongefermenteerde druivenmost om er zo voor te zorgen dat de wijn na fermentatie een hoger alcoholgehalte krijgt. Ook wordt hiervoor soms een druivenconcentraat gebruikt. Het zoeter maken van de wijn is daarbij dus niet het doel, het gaat om het verhogen van het alcoholpercentage. De techniek die hiervoor gebruikt wordt is vernoemd naar de bedenker ervan, Jean-Antoine-Claude Chaptal. Wanneer suiker wordt toegevoegd aan de most dan gaan de van nature voorkomende enzymen de sucrose in de suiker afbreken in glucose en fructose, die vervolgens door het gist gefermenteerd worden en omgezet worden in alcohol en koolstofdioxide. Normaliter zit er voldoende suiker in gerijpte druiven. Is dit niet het geval - bijvoorbeeld omdat men de druiven niet lang genoeg laat rijpen - dan kan het nodig zijn om extra suiker toe te voegen om zo het gewenste alcoholpercentage te bereiken.Terminologie
Onder de geldende Europese regelgeving wordt chaptaliseren gezien als een vorm van verrijking (wat overigens geen waardeoordeel inhoudt met betrekking tot de kwaliteit van de wijn). Termen die in andere talen voor deze praktijk worden gebruikt zijn amélioration (Frans) en Anreicherung of Verbesserung (Duits).Sjoemelen of frauderen
Het chaptaliseren van wijn wordt door veel wijnproducenten gezien als een vorm van 'sjoemelen' of frauderen. Het aanzoeten van wijn met suiker is een manier voor wijnboeren om meer winst te maken. Het stelt producenten namelijk in staat om druiven korter te laten rijpen. Druiven hebben immers een langere rijpingstijd nodig om voldoende zoet te worden.Aan het begin van de twintigste eeuw leidde de toepassing van deze praktijk in Frankrijk zelfs tot heftige demonstraties (Wijnboerenopstand van 1907). Wijnmakers van kwaliteitswijn vreesden de oneerlijke concurrentie van boeren die kwamen met wat zij 'kunstmatige' wijn noemden. In reactie hierop is de overheid overgegaan tot het opstellen van regels met betrekking tot de wijnproductie. Chaptalisering is sindsdien in Frankrijk aan regels gebonden en is alleen toegestaan in zeer specifieke omstandigheden of met uitdrukkelijke toestemming. In andere landen gelden weer andere regels. Zo is het bijvoorbeeld in bepaalde landen waaronder Duitsland en de Verenigde Staten (en enkele noordelijke regio's in Frankrijk) toegestaan wijn aan te zoeten indien de druiven die gebruikt worden voor de productie van wijn van zichzelf een laag suikergehalte hebben. In grote wijn-producerende landen als Argentinië, Zuid-Afrika, Australië, Spanje en Italië is de praktijk in de meeste gevallen verboden. In Duitsland kan volgens de reglementen een wijn die is gechaptaliseerd niet de hoogste kwaliteitstrap Prädikatswein krijgen (2018).