Trendy zomerwijnen

Trendy zomerwijnen Bij mooi weer horen gemakkelijke en soepele zomerwijnen. De trendy zomerwijnen voor 2009 worden dan ook weer gevormd door witte wijn, rosé en prosecco. Ook de ciders komen weer steeds meer in schwung. Deze fruitige wijntjes worden ook steeds trendyer. Zowel witte wijn als rosé, prosecco en ciders zijn prima te drinken als aperitief of bij de barbecue. Trendy zomerwijnen op een rijtje.

Prosecco: minder druk in de fles dan champagne

Prosecco is een licht mousserende wijn uit Italië. De wijn wordt gemaakt van de prosecco druif die groeit in een gebied dat ligt 50 kilometer ten noorden van Venetië, in de regio Veneto. Prosecco wordt wel vaak vergeleken met champagne, maar er is zeker verschil. Zo zijn de bubbels in de prosecco veel kleiner dan die in champagne. Dit komt door de druk in de flessen. In een fles champagne is die 3,5 atmosfeer, in een fles prosecco een stuk lager namelijk 1,5 atmosfeer.

Rosé, niet langer een vrouwendrankje

Rosé werd vroeger geassocieerd met oubollig en truttig. Tegenwoordig is het helemaal hot om met een goede fles rosé gesignaleerd te worden in een uitgaansgelegenheid of op een zonovergoten terras. Rosé wordt gemaakt van rode druiven. Daarbij worden de geperste druivenschillen en het sap van elkaar gescheiden. Hoe langer de schillen en het sap met elkaar vermengd worden hoe donkerder de kleur van de rosé wordt en hoe sterker de smaak. Rosé is er overigens in alle smaakschakeringen, van heel droog tot heel zoet. Over het algemeen genomen zit de smaak van rosé overigens in tussen witte en rode wijn. Mensen die net beginnen met wijn drinken kunnen heel goed met rosé starten. De smaak is over het algemeen mild en de wijn is niet erg zwaar.

Rosé uit diverse landen: verschillende smaken en alcoholpercentages

Over het algemeen zijn de rosés uit Zuid-Frankrijk het lichtst van smaak. Ook zijn ze verfrissend en fruitig, dit in tegenstelling tot veel rosés uit de nieuwe wereldlanden. In landen zoals Chili, Zuid-Afrika en Australië is het zo warm dat de druiven voor deze wijnen heel erg goed rijpen. Dit betekent dat ze vaak meer alcohol bevatten en veel meer smaak hebben, die door mensen wel eens als overdadig wordt beschouwd.

Ciders zoals Jillz

Ook de ciders mogen zich weer in meer belangstelling verheugen. In landen als Engeland ontbreekt deze alcoholische drank in geen enkel café en is het te koop in iedere supermarkt, maar in Nederland doet cider in 2009 zijn intrede weer. Sprekend voorbeeld daarvan is Jillz, een drankje dat 5 % alcohol bevat en dat een mix is een cider, gerstemout en zuiver water, met een fruitsmaakje. Jillz was in eerste instantie alleen in horecagelegenheden te bestellen, maar staat nu ook in flessen de schappen van de supermarkten. Overigens zijn er meer merken ciders op de markt, maar die hebben blijkbaar niet zon enorme marketingmachine als Heineken.

Witte wijn niet te koud drinken

Overigens worden witte wijnen, rosé, cider en prosecco heel vaak veel te koud gedronken. Dit is heel slecht voor de smaak. Serveren is het beste op niet lager dan 8 graden Celsius. Wie wijn boven in de koelkast bewaard, heeft dat effect eerder dan wie het onder in het groentevak legt of helemaal beneden in het apparaat. De wijn te warm laten worden is overigens ook funest, want ook dat laat alle smaak verdwijnen. Een fles wijn buiten bewaren terwijl het warm is, kan het beste in een ijskoeler of met een koelmantel uit de diepvries.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prosecco, lekkere Italiaanse bubbeltjeswijnProsecco, lekkere Italiaanse bubbeltjeswijnProsecco is een Italiaanse bubbeltjes wijn die zijn opmars in Nederland maakt. De Italiaanse Prosecco is een goedkoper a…
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Hoeveel calorieën zitten er in bier, wijn en sterke drank?Een lekker glaasje wijn of een borreltje op zijn tijd past in een gezonde levensstijl, zolang er maar met mate wordt ged…
Prosecco: populaire en heerlijke wijn uit ItaliëProsecco: populaire en heerlijke wijn uit ItaliëTijdens de zomermaanden is het bij warm weer heerlijk om een gekoeld glas met bubbels te drinken. Voor sommige mensen is…
Wijn recepten om nu te makenWijn recepten om nu te makenEr zijn wijn recepten die je niet het hele jaar door kunt maken, maar er zijn ook wijn recepten die je wel het hele jaar…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 29-01-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.