Trendy zomerwijnen
Bij mooi weer horen gemakkelijke en soepele zomerwijnen. De trendy zomerwijnen voor 2009 worden dan ook weer gevormd door witte wijn, rosé en prosecco. Ook de ciders komen weer steeds meer in schwung. Deze fruitige wijntjes worden ook steeds trendyer. Zowel witte wijn als rosé, prosecco en ciders zijn prima te drinken als aperitief of bij de barbecue. Trendy zomerwijnen op een rijtje.
Prosecco: minder druk in de fles dan champagne
Prosecco is een licht mousserende wijn uit Italië. De wijn wordt gemaakt van de prosecco druif die groeit in een gebied dat ligt 50 kilometer ten noorden van Venetië, in de regio Veneto. Prosecco wordt wel vaak vergeleken met champagne, maar er is zeker verschil. Zo zijn de bubbels in de prosecco veel kleiner dan die in champagne. Dit komt door de druk in de flessen. In een fles champagne is die 3,5 atmosfeer, in een fles prosecco een stuk lager namelijk 1,5 atmosfeer.
Rosé, niet langer een vrouwendrankje
Rosé werd vroeger geassocieerd met oubollig en truttig. Tegenwoordig is het helemaal hot om met een goede fles rosé gesignaleerd te worden in een uitgaansgelegenheid of op een zonovergoten terras. Rosé wordt gemaakt van rode druiven. Daarbij worden de geperste druivenschillen en het sap van elkaar gescheiden. Hoe langer de schillen en het sap met elkaar vermengd worden hoe donkerder de kleur van de rosé wordt en hoe sterker de smaak. Rosé is er overigens in alle smaakschakeringen, van heel droog tot heel zoet. Over het algemeen genomen zit de smaak van rosé overigens in tussen witte en rode wijn. Mensen die net beginnen met wijn drinken kunnen heel goed met rosé starten. De smaak is over het algemeen mild en de wijn is niet erg zwaar.
Rosé uit diverse landen: verschillende smaken en alcoholpercentages
Over het algemeen zijn de rosé’s uit Zuid-Frankrijk het lichtst van smaak. Ook zijn ze verfrissend en fruitig, dit in tegenstelling tot veel rosé’s uit de nieuwe wereldlanden. In landen zoals Chili, Zuid-Afrika en Australië is het zo warm dat de druiven voor deze wijnen heel erg goed rijpen. Dit betekent dat ze vaak meer alcohol bevatten en veel meer smaak hebben, die door mensen wel eens als overdadig wordt beschouwd.
Ciders zoals Jillz
Ook de ciders mogen zich weer in meer belangstelling verheugen. In landen als Engeland ontbreekt deze alcoholische drank in geen enkel café en is het te koop in iedere supermarkt, maar in Nederland doet cider in 2009 zijn intrede weer. Sprekend voorbeeld daarvan is Jillz, een drankje dat 5 % alcohol bevat en dat een mix is een cider, gerstemout en zuiver water, met een fruitsmaakje. Jillz was in eerste instantie alleen in horecagelegenheden te bestellen, maar staat nu ook in flessen de schappen van de supermarkten. Overigens zijn er meer merken ciders op de markt, maar die hebben blijkbaar niet zo’n enorme marketingmachine als Heineken.
Witte wijn niet te koud drinken
Overigens worden witte wijnen, rosé, cider en prosecco heel vaak veel te koud gedronken. Dit is heel slecht voor de smaak. Serveren is het beste op niet lager dan 8 graden Celsius. Wie wijn boven in de koelkast bewaard, heeft dat effect eerder dan wie het onder in het groentevak legt of helemaal beneden in het apparaat. De wijn te warm laten worden is overigens ook funest, want ook dat laat alle smaak verdwijnen. Een fles wijn buiten bewaren terwijl het warm is, kan het beste in een ijskoeler of met een koelmantel uit de diepvries.