Amsterdamse bierbrouwerijen met een eigen proeflokaal

Amsterdamse bierbrouwerijen met een eigen proeflokaal De tijd dat Amstel en Heineken de enige Amsterdamse bierbrouwerijen waren ligt achter ons. In Amsterdam zijn anno 2016 maar liefst 36 brouwerijen actief. Veel van deze brouwerijen hebben nog geen eigen brouwinstallatie, maar brouwen hun bieren bij iemand anders. Dit verschijnsel heet huurbrouwen. Tegelijkertijd neemt ook het aantal brouwerijen in Amsterdam met een eigen brouwinstallatie én proeflokaal snel toe. In 2015 opende de negende brouwerij met een eigen proeflokaal haar deuren. Bij welke bierbrouwerijen in Amsterdam kun je terecht voor een biertje uit eigen brouwerij?

Bierbrouwerijen in Amsterdam

Het aantal Amsterdamse bierbrouwerijen groeit explosief. In 2000 was er alleen Brouwerij het IJ (opgericht in 1985). De Amstel brouwerij was al in 1980 gesloten en de Heineken brouwerij aan de Stadhouderskade sloot in 1988. Sinds 2012 stijgt het aantal Amsterdamse brouwerijen heel hard. De groei van het aantal brouwerijen in Amsterdam sinds 2000:

JaartalAantal
20001
20023
20044
20064
20084
20108
201213
201425
2016*36
* Tot september 2016

Huurbrouwerijen

Veel nieuwe brouwerijen beginnen als zogenaamde huurbrouwerijen. Dat betekent dat zij voor het brouwen van hun bier gebruik maken van de brouwinstallatie van een andere brouwerij. Dat varieert van het huren van de installatie en alles zelf doen tot het opsturen van een recept.

Amsterdamse brouwerijen met een eigen proeflokaal

In 2016 zijn er negen Amsterdamse brouwerijen met een eigen installatie en een proeflokaal. Drie nieuwe brouwerijen zijn in aantocht. Brouwerij Kleiburg gaat zich vestigen in Zuidoost, Brouwerij Van Vollenhoven hoopt begin 2017 een brouwerij te openen in het oude dierenasiel aan de Polderweg in Oost en brouwerij Two Chefs Brewing heeft via een crowdfundingsactie genoeg geld bij elkaar gehaald voor het bouwen van een eigen installatie in het Westelijk Havengebied. Deze bierbrouwerijen hebben anno 2016 een proeflokaal dat je kunt bezoeken:

Brouwerij het IJ

De oudste en de bekendste van het stel. Het proeflokaal zit naast de bekende molen De Gooyer. Sinds de hop on hop off bus voor de deur stopt, hebben de Amsterdamse stamgasten moeten inschikken om plek te maken voor de vele toeristen die het proeflokaal bezoeken. Toch blijft dit een aloude Amsterdamse klassieker.

Adres: Funenkade 7
Website: www.brouwerijhetij.nl

Brouwerij De Prael

Ook een oudje (2002) dat veelvuldig door toeristen wordt bezocht. De grote internationale belangstelling heeft het een en ander betekend voor de sfeer en uitstraling. Waar voorheen alle bieren vernoemd werden naar Amsterdamse zangers (m/v) van weleer (Johnny, André, Zwarte Riek, Willeke, Nelis) heten de bieren nu simpelweg Weizen, IPA, Tripel, Quadrupel en Pale Ale. De muziek is ook niet meer alleen maar Amsterdams. Vanuit het proeflokaal kun je de vergistingsvaten zien staan en het personeel heeft nog steeds een psychiatrische achtergrond.

Adres: Oudezijds Armsteeg 26
Website: www.deprael.nl

De Bekeerde Suster

De laatste van de drie oudjes (2004). De Bekeerde Suster is meer een biercafé (met menukaart) dan een proeflokaal. Je kunt er dus ook veel bieren van andere brouwerijen drinken. Voornamelijk Belgische bieren.

Adres: Kloveniersburgwal 6
Website: www.debekeerdesuster.nl

De 7 Deugden

Net als bij brouwerij De Prael werken er bij brouwerij De 7 Deugden (2010) mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De brouwerij bevindt zich in Osdorp. Elke zaterdag kun je er terecht voor een rondleiding. Brouwerij De 7 Deugden heeft café restaurant Moes uitgeroepen tot hun proeflokaal. Moes heeft een groot deel van de bieren op tap.

Adres: Prins Hendrikkade 142 sous (café restaurant Moes)
Website: www.de7deugden.nl

Bierfabriek

Eind 2011 opende de Bierfabriek aan het Rokin. Een eigen concept, gericht op uitgaanspubliek. Zo kun je je eigen taptafel reserveren. Een tafel met je eigen tap waaruit je dus zelf je biertjes kun tappen. De Bierfabriek heeft aangekondigd medio september 2016 te verhuizen naar de Nes. De brouwinstallatie verhuist mee.

Adres: Rokin 75 (let op: vanaf medio september 2016 Nes 67)
Website: www.bierfabriek.com

Butcher's Tears

Sinds 2013 schenkt Butcher's Tears zijn bieren vanuit een intiem proeflokaal vlakbij het oude Huis van Bewaring bij het Haarlemmermeerstation. Het proeflokaal heeft nog het meeste weg van een omgebouwde garage. Op dezelfde plek brouwt Butcher's Tears zijn bier in een ingenieus in elkaar geknutselde brouwinstallatie. De bieren die ze brouwen worden alom gewaardeerd. Het proeflokaal voelt alsof je bier komt drinken bij de mensen thuis.

Adres: Karperweg 45
Website: www.butchers-tears.com

Brouwerij Troost

Deze recente brouwerij (2014) heeft twee locaties in Amsterdam, in de Pijp en op het terrein van de Westergasfabriek. Op beide locaties wordt gebrouwen. In De Pijp de experimentele bieren, op de Westergas de grotere producties (brouwcapaciteit 700.000 liter per jaar). Deze installatie wordt ook verhuurd aan Amsterdamse huurbrouwers.

Adres: Cornelis Troostplein 21 / Pazzanistraat 25-27
Website: www.brouwerijtroost.nl

Oedipus Brewing

In 2015 opende Oedipus Brewing een taproom in een loods in Amsterdam Noord. Vanaf de samengeraapte tafels, stoelen en bankstellen heb je zicht op een deel van de brouwinstallatie. Met een beetje geluk zie je meesterbrouwer Sander Nederveen zelf aan het werk. De brouwerij werd in 2012 door vier vrienden opgericht en timmert aardig aan de weg. Het proeflokaal heeft 12 taps, waarvan er meestal 2 à 3 zijn gereserveerd voor bevriende brouwerijen. In de taproom serveert Oedipus onder meer de meest experimentele bieren uit de brouwerij. De sfeer is hipster en mellow tegelijk, met regelmatig optredens van DJ's en andere performers.

Adres: Gedempt Hamerkanaal 85
Website: www.oedipus.com

Homeland Brewery

De nieuwste Amsterdamse brouwerij die je kunt bezoeken is de Homeland Brewery (2015). De brouwerij is gevestigd in het gebouw van café restaurant Pension Homeland op het prachtige voormalige marineterrein in Amsterdam. Anno 2016 zijn er twee ter plekke gebrouwen bieren te verkrijgen: een Pale Ale en een Speltbier.

Adres: Kattenburgerstraat 5, gebouw 6 (Pension Homeland)
Website: http://www.homeland-brewery.nl/
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lokaal bier - Bax Bier uit GroningenLokaal bier - Bax Bier uit GroningenDe Groningse bierbrouwers Sepp Jansen en Jeroen Bax startten in 2014 met het merk Bax Bier. Al snel krijgen ze lokale be…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
Tsingtao: bier uit ChinaTsingtao: bier uit ChinaBij bierproducenten denken we vaak aan België en Duitsland, maar ook de Chinezen brouwen een heel fatsoenlijk biertje. E…
Warsteiner: Das einzige WahreWarsteiner: Das einzige WahreEr zijn heel wat verschillende merken pils te krijgen in Nederland, waaronder ook het Duitse Warsteiner. Dit bijzondere…

Wedstrijden bier brouwen voor thuisbrouwersWedstrijden bier brouwen voor thuisbrouwersBrouw je thuis je eigen bier en wil je je weleens meten met andere hobbybrouwers? Of ben je nieuwsgierig hoe goed je het…
Bierfestivals in NederlandBierfestivals in NederlandNederland kent een keur aan bierfestivals. Veel van deze festivals staan in het teken van een bepaald soort bier. Zo zij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Aloxe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/amsterdam (geraadpleegd op 02/09/2016)
  • http://www.parool.nl/amsterdam/amsterdam-brouwt-dit-jaar-5-miljoen-liter-bier~a4269410/ (geraadpleegd op 02/09/2016)
Lonica (40 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.