Bierfestivals in Nederland

Bierfestivals in Nederland Nederland kent een keur aan bierfestivals. Veel van deze festivals staan in het teken van een bepaald soort bier. Zo zijn er in het najaar verschillende bokbierfestivals, bestaat er winterbierenfestivals en een oak aged bierfestival (bier dat op eikenhouten vaten is gerijpt). Het aantal bierfestivals in Nederland is zo groot, dat het onmogelijk is geworden om een complete lijst bij te houden. In de maanden mei tot en met september is er bijna elk weekend wel ergens in Nederland een festival. Hoe werkt het eigenlijk op een bierfestival? En wat zijn de opvallendste festivals in Nederland?

Speciaalbier in Nederland

Speciaalbier zit in de lift. Het aantal Nederlandse brouwerijen groeit explosief. Waren er in 2010 nog 123 brouwerijen in Nederland, in 2016 zijn dat er al 426. De nieuwe bierdrinker is hip, onder de 30 en houdt van andere stijlen dan de klassieke Belgische dubbels en tripels. Met de groei van het aantal nieuwe brouwerijen is ook het aantal biertypen fors verbreed. Zelfs in de supermarkt zijn biertypen als IPA's, saisons en stouts te verkrijgen. De populariteit van speciaalbier zie je ook terug in de groei van het aantal bierfestivals. Aan de klassieke festivals is een bonte verzameling van nieuwe bierfestivals toegevoegd.

Hoe werkt het op een bierfestival?

De meeste bierfestivals werken volgens hetzelfde systeem. Bij de ingang koop je een festivalglas en een aantal munten. De toegangsprijs (inclusief festivalglas en munten) ligt ergens tussen 17,50 en 25,00 euro. Je krijgt er meestal ook een boekje bij, met informatie over de te verkrijgen bieren. Vervolgens kun je met je glas bij de verschillende brouwers langs, die allemaal een of meerdere taps op het festival hebben. Tegen inlevering van een munt wordt je glas gevuld. Festivalglazen zijn kleiner dan een normaal bierglas, meestal 15 centiliter. Er staan spoelbakken waarmee je je glas als het leeg is kunt schoonmaken. Op de meeste bierfestivals kun je ook iets te eten kopen en water krijgen. Als je munten op zijn, koop je losse munten bij. Je festivalglas mag je mee naar huis meenemen. Vaak kun je het ook inruilen tegen statiegeld.

Zeven grote of opvallende bierfestivals in Nederland

Er zijn zoveel kleinere bierfestivals en er komen er elk jaar zoveel bij, dat het ondoenlijk is om een complete lijst bij te houden. Om je een indruk te geven worden hier zeven grote of opvallende bierfestivals beschreven.

Oak aged beerfestival - Rotterdam (maart/april)

Dit is een nog jong festival, dat op 15 maart 2015 voor het eerst plaatsvond. De tweede editie was op 3 april 2016. Het wordt georganiseerd door PINT regio Zuid-Holland. Oak aged bieren zijn bieren die op hout gelagerd zijn. Meestal worden hier voor bourbon-, whisky- of wijnvaten gebruikt. Deze techniek wordt gebruikt bij zware, donkere bieren. Een festival voor de echte liefhebber dus. Het oak aged beerfestival vindt plaats in brouwerij De Pelgrim in Rotterdam.

De Week van het Nederlandse Bier - Den Haag (en de rest van Nederland) (half mei)

Sinds 2012 vindt elk jaar in mei de Week van het Nederlandse Bier plaats. Overal in Nederland worden evenementen en proeverijen georganiseerd. Het openingsfestival is in de Grote Kerk in Den Haag. Drie dagen lang presenteren ruim 40 Nederlandse brouwerijen hun bieren.

Carnivale Brettonamyces - Amsterdam (juni)

Een uniek festival voor een specifiek publiek: liefhebbers van bieren die met wilde gisten zijn gebrouwen. Dit is een type gist dat na rijping van het bier zeer specifieke smaken produceert. De bieren zijn meestal zuur en droog. Niet voor de beginnende bierdrinker. Het festival duurt meerdere dagen en vindt plaats bij verschillende biercafés, brouwerijen en een bierwinkel in Amsterdam.

Oedipus Brewing international beerfestival - Amsterdam (begin juli)

Dit festival vond in 2016 voor het eerst plaats. Het was zo'n daverend succes, dat er ongetwijfeld een vervolg komt. Dit is een echt hipster festival. Een jong publiek, foodtrucks en veel bieren die spotten met de klassieke bierstijlen. In 2016 waren brouwers uit de Verenigde Staten, Engeland, Noorwegen, Zweden, België, Estland en Nederland vertegenwoordigd. Het festival vindt plaats bij Oedipus Brewing, een jonge en succesvolle Amsterdamse brouwerij.

Borefts Beer Festival - Bodegraven (eind september)

Dit festival heeft in korte tijd een grote naam gekregen in de brouwwereld. Brouwerij De Molen organiseert sinds 2009 het Borefts Beer Festival op het eigen terrein van de brouwerij in Bodegraven. Dit internationale festival is hét evenement voor de liefhebber van nieuwere biertypes zoals IPA's, zware stouts en brettbieren. Brouwers van internationale faam uit onder meer de Verenigde Staten, Denemarken, Noorwegen, Italië, Spanje en Nederland komen hier hun nieuwste en vaak experimentele bieren schenken. Het publiek is wat jonger dan op de meer klassieke festivals en ook vrouwen zijn elk jaar beter vertegenwoordigd.

PINT Bokbierfestival - Amsterdam (laatste weekend van oktober)

Een echte klassieker en nog steeds het grootste bierfestival van Nederland. Het festival bestaat al heel lang en werd voor het eerst georganiseerd in 1977. Een heel weekend lang wordt de Beurs van Berlage gevuld met duizenden bokbierliefhebbers, die kunnen kiezen uit meer dan 50 verschillende bokbieren van tap. Dit festival geniet een grote bekendheid, waardoor het een breed en gemêleerd publiek trekt. De Beurs van Berlage verandert bij het bokbierfestival in een grote overdekte picknickplaats, omdat veel bierliefhebbers chips, borrelnoten, kaas en andere borrelhappen van thuis meenemen.

Noordelijke Kerst- en Winterbierenfestival - Hoogeveen (eind december)

Sinds 2010 organiseert PINT regio Noord op de zondag vóór Kerst een festival met kerst- en winterbieren. Dit festival vindt buiten plaats, in het centrum van Hoogeveen, helemaal in kerstsfeer. Winterbieren zijn zware bieren, 9% alcohol of meer en bijna altijd met kruiden en specerijen gebrouwen, zoals kruidnagel, kaneel en steranijs.

Meer informatie

Bierconsumentenvereniging PINT organiseert veel bierfestivals in Nederland. Op hun website geeft elke regio een overzicht van de lokale festivals. Biernet geeft ook veel informatie over festivals, net als Bierista. De meeste bierfestivals hebben een eigen website en/of Facebookpagina.

Proost!
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijzondere bierwinkels in NederlandBijzondere bierwinkels in NederlandNederland is een echt bierland. Zelfs in de gemiddelde supermarkt zijn heel wat verschillende speciaalbieren te verkrijg…
Mythen en Sagen - OedipusMythen en Sagen - OedipusOedipus is een bekende figuur in de Griekse Mythologie, de mythe over hem doet dan ook veel stof op waaien. Een zoon die…
Texels speciaalbierTexels speciaalbierIn de Texelse Bierbrouwerij wordt Texels speciaalbier gebrouwen. Het bier is erkend als Echt Texels product omdat het ge…

Amsterdamse bierbrouwerijen met een eigen proeflokaalAmsterdamse bierbrouwerijen met een eigen proeflokaalDe tijd dat Amstel en Heineken de enige Amsterdamse bierbrouwerijen waren ligt achter ons. In Amsterdam zijn anno 2016 m…
Bronnen en referenties
  • http://www.pint.nl/zuid-holland/oak-aged-beer-festival-rotterdam/achtergrond-informatie/ (geraadpleegd op 26/08/2016)
  • http://www.bier-evenementen.nl/evenement/5e-noordelijk-kerst-en-winterbierenfestival-hoogeveen/ (geraadpleegd op 26/08/2016)
  • http://brouwerijdemolen.nl/borefts-bierfestival/ (geraadpleegd op 26/08/2016)
  • http://www.wildegist.nl/about/ (geraadpleegd op 26/08/2016)
  • http://oedipus.com/festival/ (geraadpleegd op 26/08/2016)
  • http://www.cambrinus.nl/brw/BROUWJR.HTM (geraadpleegd op 26/08/2016)
Lonica (40 artikelen)
Laatste update: 02-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.