Warsteiner: Das einzige Wahre

Warsteiner: Das einzige Wahre Er zijn heel wat verschillende merken pils te krijgen in Nederland, waaronder ook het Duitse Warsteiner. Dit bijzondere biermerk wordt sinds 1753 gebrouwen in het Duitse plaatsje Warstein. Warsteiner is erg populair, tegenwoordig wordt het bijna overal ter wereld verkocht. Dit bier heeft een lekkere zachte smaak en wordt niet voor niets de koningin onder het bier genoemd.

Warstein

In 1753 legde Antonius Cramer de basis voor het biermerk Warsteiner. In het plaatsje Warstein begon hij met het brouwen van bier met een hoge kwaliteit. Na een grote brand in Warstein bouwde Cramer in 1803 zijn eigen kleine brouwerij. Maar de Cramers wisten te concurreren met de 37 andere bierbrouwerij in hun woonplaats. Hierdoor ontstond er ook handel naar andere plaatsen in de buurt. Met de komst van de stoommachine kon er nog meer bier geproduceerd worden. Hierdoor kon het over een groter gebied verspreid worden.

Warsteiner

Wanneer één van de Cramers in 1928 de Kaiserquelle ontdekt, een natuurlijke waterbron met bijzonder zacht water, besluiten ze om zich op pils te gaan specialiseren. Vanaf dit moment begint het echte succes van Warsteiner op te komen. In 1960 behoort Warsteiner met 100.000 hectoliter tot de grootste bierbrouwerijen van Duitsland. In 1976 ontstaat dan eindelijk de brouwerij zoals we die nu kennen, vlak buiten het dorpje Warstein. De brouwerij is één van de grootste en modernste brouwerijen ter wereld. Ruim twaalf jaar later wordt er voor het eerst meer dan een miljoen hectoliter bier in de brouwerij geproduceerd.

Bierbrouwerij

De Warsteiner brouwerij is nog steeds een grote, moderne bierbrouwerij. Ze hebben zelfs één van de modernste onderzoekscentra ter wereld. De huidige eigenaar van de brouwerij is Albert Cramer. Het bedrijf is dus altijd binnen de familie gebleven. Volgens een oude kwaliteitswet voor bier in Duitsland, mag de pils alleen uit water, hop, en gerst bestaan. Andere ingrediënten mogen niet worden toegevoegd, zelfs niet als conserveringsmiddel. De Kaiserquelle levert het water voor Warsteiner. Dit is bronwater met een hoge kwaliteit en een heerlijke zachte smaak. Ook de hop is van hoge kwaliteit en wordt van te voren goed getest, net als de gerst. Doordat alle ingrediënten goed gecontroleerd worden, is Warsteiner altijd van hoge kwaliteit.

Warsteiner brouwerij

Tegenwoordig is de Warsteiner brouwerij ook open voor bezoekers. Via de site kan er een afspraak gemaakt worden voor een rondleiding. Je wordt dan in het bezoekerscentrum ontvangen in de bioscoop. Hier krijg je een film te zien over het brouwproces. Vervolgens ga je met een speciale Warsteinerbus de brouwerij in. Hier kun je de machines zien waarmee het bier gebrouwen wordt. Na ongeveer een uur keer je terug naar het bezoekerscentrum waar je in de Biergarten een paar heerlijke glazen Warsteiner kunt proeven.

Bezoek

Een bezoek aan de brouwerij kost acht euro. Hiervoor mag je ook gratis twee biertjes proeven. Wel betaal je nog vier euro borg voor de glazen en het pasje waar je de drankjes mee kan halen. Natuurlijk krijg je dit geld weer terug zodra je alles hebt ingeleverd. Na afloop kun je ook nog een bezoek aan de Warsteinershop brengen. Hier zijn verschillende glazen en andere Warsteinerproducten beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld shirts, bierviltjes, pennen en openers met het Warsteinerlogo te koop. Warsteiner heeft een groot assortiment bijzondere bierglazen. De meest bekende bierglazen zijn tulpglazen met een gouden randje. Voor de echte liefhebber zijn er zelfs bierlaarzen verkrijgbaar met een inhoud van twee liter!
© 2012 - 2024 Mk92, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een vakantie in WarsteinEen vakantie in WarsteinHet stadje Warstein staat in de eerste plaats natuurlijk bekend om haar brouwerij. Hier wordt het beroemde Warsteiner bi…
Bier, keuzes en calorieënBier, keuzes en calorieënBier kunnen we met uitstek één van de populairste alcoholische dranken noemen. Iedereen houdt wel van een biertje, voora…
De Koninck, ideaal terrasbiertjeDe Koninck, ideaal terrasbiertjeEen bolleke is voor Antwerpenaren de lekkerste dorstlesser. Dit heerlijke biertje is ook verkrijgbaar in de drie variëte…
Hengelosch BierHengelosch BierHet Hengelo Bier, het biertje gebrouwen in het Twentse Hengelo, is weer terug van weggeweest. Sinds 2010 weer op de mark…
Vijf lekkere Belgische bierenVijf lekkere Belgische bierenIn 1986 al was er het 'Jaar van het Bier', maar de drank blijft ook in de 21ste eeuw heel populair. België heeft een tra…
Bronnen en referenties
  • www.warsteiner.nl
  • www.warsteiner.de
Mk92 (81 artikelen)
Laatste update: 15-11-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.