Een biertap huren, handige tips

Een biertap huren, handige tips Heeft u een feestje? En verwacht u veel bierdrinkers? Dan moet u zeker overwegen om een biertap te huren. Het is niet alleen goedkoper, maar het bier smaakt nog veel beter ook. En er is altijd wel een feestganger die het leuk vindt om de biertjes te tappen. Als u een biertap wilt huren zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Er is nogal wat keuze en de kosten kunnen behoorlijk verschillen. Maak van uw feest een topfeest en huur een biertap.

Biertappen in soorten en maten

Er zijn biertappen te koop en te huur in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het aantal biertjes dat u denkt te gaan tappen kunt u kiezen uit de volgende soorten:
 • Tafeltap (bijvoorbeeld Heineken cooltap)
 • Tapkoelkast
 • Complete biertap

Waar moet je op letten

Bij de keuze van uw biertap zijn er een aantal criteria op basis waarvan u uw keuze kunt maken.

De tapcapaciteit

Afhankelijk van de druk waaronder het bier getapt wordt, verschilt de hoeveelheid bier die per uur getapt kan worden tussen de vijf en vijftig liter per uur. Op grote feesten of als veel stevige drinkers verwacht worden, is het belangrijk voldoende tapcapaciteit in huis te hebben. Anders ontstaan er files bij de tap. Informeer bij de leverancier naar de capaciteit van de tap die u wilt huren. Bereken de hoeveelheid bier die u moet bestellen en deel dat aantal door het aantal uur dat het feestje duurt en u heeft een indicatie van de capaciteit die u nodig heeft.

Koelcapaciteit

Een goed biertje moet natuurlijk koud zijn. Ook daar zorgt de tap voor. Maar de tijd om het bier te koelen verschilt nogal per soort biertap. In sommige gevallen kan het wel een halve dag duren voor het bier goed koud is (bijvoorbeeld bij een tapkoelkast). Het is dan zaak om de tap een dag tevoren te laten bezorgen of op te halen.

Kosten

Vanzelfsprekend speelt ook de huurprijs een rol bij het maken van uw keuze.

Tafeltap

Het goedkoopste alternatief is een tafeltap. Het is een klein apparaat dat gewoon op de aanrecht geplaatst kan worden. Het bevat alleen de tapkraan en een koelinstallatie. Omdat er geen spoelbak of lekbak bij zit, kan het wel wat rommelig worden. De kosten bedragen ongeveer 25,- per dag. Meestal kunnen er geen fusten van vijftig liter gebruikt worden.

Tapkoelkast

Voor een tapkoelkast betaal u ongeveer 45,- per dag. Het fust wordt dan in de koelkast gekoeld. Hierbij dient u dan wel rekening te houden dat er maar één fust gekoeld kan worden. Heeft u twee fusten nodig, dan moet u het tweede fust in een andere koelkast koelen. In een tapkoelkast kunnen fusten van maximaal dertig liter geplaatst worden.

Complete biertap

Voor een complete biertapinstallatie met een tapblad, spoelbak met kraan, aan- en afvoerslangen voor het water, betaalt u ongeveer 60,- per dag. Dit is duurder dan een tapkoelkast, maar doordat er fusten van vijftig liter gebruikt kunnen worden bespaart u de kosten van het bier en bent u meestal toch voordeliger uit. Vanwege de grootte van een dergelijke biertap, is het meestal niet mogelijk de biertap binnen te gebruiken.

Bezorgkosten

Hou bij het huren van een biertap zeker rekening met eventuele bezorgkosten. Een complete biertap is niet makkelijk te vervoeren en als de verhuurder hem moet komen brengen en halen zal hij daar meestal kosten voor doorberekenen. Afhankelijk van de afstand kan dat tientallen euro's bedragen. Hou er ook rekening mee dat u mogelijk borg moet betalen.

Hoeveel bier bestellen?

Dat is een makkelijke vraag. Niet teveel en niet te weinig. Het hangt natuurlijk van het gezelschap af, maar voor een gemiddeld gezelschap is er wel een richtlijn te geven. Als er 60 mensen op het feest verwacht worden dan moet u er vanuit gaan dat ongeveer de helft van de mensen bier zal drinken. En ieder bierdrinkende gast zal ongeveer 6 glazen bier drinken. Dan is het aantal biertjes 6x60/2=180 glazen (gewone stapelglazen). Uit een liter bier komen ongeveer vijf glazen. U heeft dus 36 liter bier nodig. Fusten bier zijn er in varianten van twintig, dertig en vijftig liter. In dit voorbeeld kunt u dus volstaan met twee fusten van twintig liter.

Er is echter een andere mogelijkheid. Stel u twijfelt of er misschien wat afmeldingen zullen komen, of misschien wordt er wat minder gedronken. Het kan ook dat het warm weer wordt en er juist meer bier gedronken gaat worden. De meeste leveranciers bieden de mogelijkheid om fusten die niet geopend zijn te retourneren. In dit geval zou u kunnen overwegen om een fust van twintig en een fust van dertig liter te bestellen. Wordt er meer gedronken dan heeft u in ieder geval genoeg. En als u begint met het fust van dertig liter, en er wordt minder gedronken, dan kunt u misschien het fust van twintig liter later retourneren. Het is dus even puzzelen wat de beste combinatie is.

Hierbij dient nog opgemerkt te worden dat een groter fust relatief veel goedkoper is dan een kleiner fust. Een rekenvoorbeeld gebaseerd op prijzen in november 2015:
 • 20 liter Heineken: 66,55 = 3,31/Liter
 • 30 liter Heineken: 97,40 = 3,24/Liter
 • 50 liter Heineken: 132,50 = 2,65/Liter

Overige benodigdheden

Naast de biertap en het bier heeft u nog meer nodig om een biertje te kunnen serveren. De meeste dingen die hieronder staan kunt u bij de leverancier van de tap, tegen meerprijs, huren of kopen.
 • Aansluiting elektriciteit (1000 Watt)
 • Eventueel mogelijkheid tot aan- en afvoer van water
 • Glazen
 • Dienbladen
 • Spatels
 • Lekbak
 • Spoelborstels
 • Bierviltjes

Tot slot

Informeer bij de verhuurder hoe het zit als er bijvoorbeeld schade aan de biertap ontstaat. Is de biertap door de leverancier verzekerd of draagt u zelf dat risico?
© 2015 - 2024 Hmneverl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuistap: voor thuisblijvers die van een pilsje houdenEen pilsje op een open terras op een mooie zonnige zomerdag is voor velen een aangename belevenis. Maar ach, een kop kof…
The Sub: de thuistap van HeinekenThe Sub: de thuistap van HeinekenIn 2014 heeft Heineken een nieuwe biertap voor thuis geïntroduceerd: The Sub. Deze fraai vormgegeven biertap moet het be…
Sinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Het organiseren van een (tuin)feestJe bent binnenkort jarig of je bent zoveel jaar getrouwd en je hebt besloten dit te flink te vieren. Je hebt besloten da…

Heineken Extra Vers: is het echt anders?mijn kijk opHeineken Extra Vers: is het echt anders?Bierbrouwer Heineken heeft in november 2015 iets nieuws op de markt gebracht, namelijk Heineken Extra Vers. Het nieuwe b…
La Chouffe: het topbier uit de brouwerij van AchouffeLa Chouffe: het topbier uit de brouwerij van AchouffeDe bieren uit de brouwerij van Achouffe vallen erg in de smaak. Het kaboutertje op het etiket van de Chouffe bieren zijn…
Bronnen en referenties
Hmneverl (23 artikelen)
Gepubliceerd: 24-11-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.