De opkomst van de IPA (Indian Pale Ale) in Nederland

De opkomst van de IPA (Indian Pale Ale) in Nederland De Indian Pale Ale, veelal afgekort met IPA, is een biersoort die je sinds begin 2014 steeds vaker tegenkomt. Op de menukaarten van menig biercafé is de Indian Pale Ale al niet meer weg te denken de bieren zijn ook al te koop in verschillende supermarkten. Is Indian Pale Ale dan een nieuw biersoort? En hoe onderscheidt een Indian Pale Ale zich van andere biersoorten?

Geschiedenis van de Indian Pale Ale

Nee, de Indian Pale Ale is geen nieuw biersoort. Het is eind 17e eeuw ontwikkeld in Engeland. Vanuit Engeland voeren schepen naar onder andere India. Deze schepen waren enkele maanden onderweg, voordat ze hun bestemming bereikten. Door deze lange reistijd was het niet mogelijk om bier mee te nemen tijdens de reis. Het bier van die tijd bleef gewoonweg niet lang genoeg houdbaar. De Engelse brouwers ontdekten dat het bier langer goed bleef door het toevoegen van extra hop en het verhogen van het alcoholpercentage. De geboorte van de IPA, oftewel de Indian Pale Ale.

Smaak van een Indian Pale Ale (IPA)

Door de hoeveelheid hop in het bier, krijgt deze over het algemeen een wat bittere smaak. De toevoeging van hop zorgt naast het verhogen van het alcoholpercentage ook voor een fruitige geur. De combinatie van de fruitige geur door de extra hop in het bier, geeft de IPA een complex smaakprofiel. Niet alleen door de smaak zelf, maar zeker ook door de combinatie van geur en smaak. Door de toevoeging van fruit kan een IPA heel fruitig ruiken. Een eerste slok zal je na het ruiken van het bier dan ook verassen door het bittere van de hop. Een mooie combinatie!

Bekende IPAs in Nederland

Veel merken en brouwers hebben tegenwoordig hun eigen IPA. Daarnaast zijn er een aantal brouwerijen die, zeker in Nederland, juist bekend zijn geworden door hun IPA, zoals de Punk IPA van Brewdog en de Raging Bitch van Flying Dog. Deze merken hebben de opkomst van de IPA's in Nederland sterk gestimuleerd.

Punk IPA van Brewdog

De Punk IPA van Brewdog is een heerlijk biertje. De frisse en fruitige geur van lychees en de bittere smaak van het bier vormen samen een bijzondere combinatie. Brewdog is een relatief nieuwe brouwerij, die in 2007 is begonnen met het brouwen van eigentijdse, compromisloze biertjes. De Punk IPA is een van de grote successen van de brouwerij en is tegenwoordig in vele Nederlandse kroegen te krijgen. Deze Indian Pale Ale is sinds eind 2014 zelfs te koop bij een aantal Nederlandse supermarkten. De prijzen liggen met 2,50 tot 3,- per flesje (mei 2015) weliswaar een stuk hoger dan een gemiddeld speciaal biertje in de supermarkt, maar het is absoluut een aanrader om eens te proberen. En met een alcoholpercentage van slechts 5,6% is dit een toegankelijke en een van de lichtere IPAs.

Raging Bitch IPA van Flying Dog

Een Indian Pale Ale met een bijzondere naam en smaak is afkomstig van een Amerikaanse brouwerij. Het werd ontwikkeld voor het 20-jarige bestaan van de brouwerij en de naam is afkomstig uit de hip-hop-cultuur. De naam staat voor een zelfstandige en sterke vrouw. De IPA heeft een kruidige en licht fruitige geur. De smaak is in het begin ook licht fruitig en fris en verandert vervolgens naar de wat bittere en hoppige smaak die je verwacht van een Indian Pale Ale. Met een alcoholpercentage van 8,3% is dit een stevig, maar bijzonder, biertje. En net als de Punk IPA is de Raging Bitch IPA van Flying Dog op menig menukaart van de biercafés te vinden en sinds sinds begin 2015 ook te koop bij een aantal Nederlandse supermarkten. De prijs ligt net als de Punk IPA rond de 2,50 tot 3,- per flesje (mei 2015) in de supermarkt.

Brand IPA

In 2014 won de Indian Pale Ale van Brand de Bierbrouwwedstrijd 2014, een wedstrijd van Brand voor amateur brouwers. En vanaf januari 2015 is het bier verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Ook hier weer een fruitige, dit keer mango-achtig, geur en frisse smaak. Het alcoholpercentage van 7% is gemiddeld voor een IPA. Anders dan de IPA van Brewdog en Flying Dog is de IPA van Brand iets zachter van smaak. Hierdoor ontstaat een wat minder complexe smaak, waarbij voornamelijk het fruitige en frisse overheerst. Wat minder herkenbaar als IPA, maar niet minder lekker. En met een prijs van 1,- tot 1,50 (mei 2015) een goed alternatief voor de wat duurdere IPA's.

IPA op de kaart in Nederland

De opkomst van de IPA in Nederland heeft flink doorgezet. Vrijwel elk café heeft ondertussen een of meerdere IPA's op de kaart en ook in de supermarkten staan de bijzondere biertjes al in de schappen. Menig bierliefhebber heeft al kennis gemaakt met de IPA en juist door de ongenuanceerde smaak blijft de IPA voor iedereen elke keer weer een ontdekking. Geen gemiddelde smaak of geur, dus je houdt er van of je houdt er niet van.
© 2015 - 2024 Viatori, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speciaalbier: India Pale AleSpeciaalbier: India Pale AleNederland is tegenwoordig een echt bierland. In de cafés vloeien de speciaalbieren weer rijkelijk, en in 2014 werd er in…
Lokale bierbrouwersLokale bierbrouwersEr komen steeds meer lokale bieren bij. Er zijn steeds meer jongeren, met name mannen, die er voor kiezen om zelf hun bi…
Lokaal bier - Brouwerij Groninger uit GroningenLokaal bier - Brouwerij Groninger uit GroningenBrouwerij Groninger is in 2015 opgericht in de stad Groningen. De bieren van de craft brewery worden onder andere gebrou…

Het brouwen van pilsener (bier) in NederlandHet brouwen van pilsener (bier) in NederlandDe meest gedronken biersoort in Nederland dat doorgaans ook gewoon 'bier' wordt genoemd komt van oorsprong uit het huidi…
The Sub: de thuistap van HeinekenThe Sub: de thuistap van HeinekenIn 2014 heeft Heineken een nieuwe biertap voor thuis geïntroduceerd: The Sub. Deze fraai vormgegeven biertap moet het be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alles, Pixabay
  • http://www.brand.nl/onze-bieren/ipa
  • https://www.brewdog.com/about/history
  • https://www.brewdog.com/beer/headliners/punk-ipa
  • www.flyingdogbrewery.com
Viatori (5 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.