Het brouwen van pilsener (bier) in Nederland

Het brouwen van pilsener (bier) in Nederland De meest gedronken biersoort in Nederland dat doorgaans ook gewoon 'bier' wordt genoemd komt van oorsprong uit het huidige Tsjechië. De biersoort met een goudgele kleur heeft een bittere smaak. Het is een lichte soort bier en heeft een alcoholpercentage van ongeveer 5%. Pilsener wordt in de volksmond ook wel 'bier', pils, pilsner of pintje genoemd. Wat ook gebeurt is dat er wordt besteld door middel van het soort glas waarin het pils is geschonken, bijvoorbeeld een fluitje of vaasje.

Oorsprong

Pilsener is ontstaan in de tijd dat het huidige Tsjechië onderdeel was van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Het werd voor het eerste gebrouwen in de stad Pilsen (Plzeň in het Tsjechisch). Dit gebeurde in 1842. Aan de stad van oorsprong dankt dit meest gedronken bier zijn naam. In de beginjaren van pils was het niet altijd mogelijk om de drank te brouwen, dit kwam door de afhankelijkheid van grotten, kelders of andere koude plekken. Pilsener is een ondergistend bier, wat betekent dat het enkel bij koudere temperaturen kan worden gebrouwen. Afhankelijk van het soort bier, wordt ondergistend bier tot een maximum van 12 graden Celsius gebrouwen. Pilsener wordt echter gebrouwen tussen de 0 en 5 graden Celsius. De afhankelijkheid van de beginjaren is er tegenwoordig niet meer. Het brouwen van de biersoort gebeurt in speciale koelruimten, waardoor de kwaliteit van het pils constant is. De ideale temperatuur voor het consumeren van pilsener is 4 graden Celsius.

Brouwen van pilsener in Nederland

De nieuwe biersoort pilsener verspreiden zich al snel over Europa. Met name in de noordelijke landen van Europa, waar de juiste temperaturen waren om te brouwen. Ook in Nederland wordt als snel pilsener gebrouwen door verschillende kleinere brouwerijen. Gedurende de 19de eeuw krijgt pilsener snel meer bekendheid. Heineken begint in 1873 al met het brouwen van pilsener. Een andere grote (huidig) brouwer die pilsener ging brouwen was Brand in 1902. Mede hierdoor maakte het merk een enorme groei door, waarmee het meer dan regionale bekendheid kreeg.

Internationale opkomst van Heineken als biermerk

Door de recessie in het begin van de 20ste eeuw en de oorlog die daarna plaatsvond in Nederland werd de bierconsumptie aanzienlijk geraakt. Veel brouwerijen gingen failliet. Na de Tweede Wereldoorlog werd pilsener het meest populaire bier op de markt. Heineken nam hierin een voortrekkersrol. Als één van de eerste bedrijf zagen zij het grote belang van marketing in en hierdoor groei Heineken enorm. Parallel aan deze marketingstrategie kocht Heineken andere brouwerijen op. Hierdoor groeide het bedrijf niet enkel uit tot de allergrootste in Nederland, ook internationaal werd Heineken het meest gedronken pilsener. Inmiddels is deze nummer één positie voor het merk Snow uit China.

Ingrediënten en bereiding

De ingrediënten van pilsener zijn mout, hop, water en gist. Dit is de basis van alle soorten pils die verkrijgbaar is. Mout is graan dat ontkiemd en vervolgens gedroogd is. Hop zijn de vruchten van hopplanten. Deze plant wordt over de hele wereld geteeld. Er zijn verschillende soorten hop, waardoor de smaak van het pils kan worden beïnvloed. Gist zijn schimmels die aan het brouwsel worden toegevoegd en onder andere zorgen voor de alcohol in de drank.

In sommige gevallen voegen brouwers karamel, suikers of ongemouten granen toe aan de brouwsels. Geen van deze ingrediënten heeft een enorme invloed op de smaak, maar is voor andere doeleinden toegevoegd. De laatste twee ingrediënten worden gebruikt om het alcoholpercentage in de drank te verhogen. Karamel wordt gebruikt om het pils een andere, donkerdere kleur te geven.

Pilsener is een ondergistend bier, ook wel een 'lager' genoemd. Dit betekent dat tijdens het brouwen van het bier het gist naar de bodem van de kuip zakt. Om dit voor elkaar te krijgen wordt er gebrouwen in speciaal gekoelde ruimtes. De rijpperiode bedraagt ongeveer 4 weken. Na deze periode wordt het pils gefilterd. Een groot deel van de oorspronkelijke smaak van het pils gaat hierbij verloren. De smaak zoals deze verkocht zal worden ontstaat tijdens dit filterproces. Het pils krijgt door dit filteren ook de goudgele, heldere kleur waarmee het in de winkel en horeca te verkrijgen is.

Brouwers in Nederland

In Nederland zijn er een aantal bekende biermerken die pilsener brouwen. Een aantal hiervan is ook op internationaal vlak een grote speler. In onderstaande tabel staan de grootste brouwers van pils in Nederland.

NaamBrouwerijPlaatsOnderdeel vanAlcoholpercentage
Alfa Edel PilsAlfa BrouwerijSchinnen, LimburgZelfstandig5%
AmstelHeineken BrouwerijZoeterwoude, Zuid-HollandHeineken5%
BavariaBavaria BrouwerijLieshout, Noord-BrabantZelfstandig5%
BrandBrand BrouwerijWijlre, LimburgHeineken5%
GrolschGrolsch BrouwerijBoekelo, OverijsselSABMiller5%
HeinekenHeineken BrouwerijZoeterwoude, Zuid-HollandHeineken5%
Hertog JanHertog Jan BrouwerijArcen, LimburgAB InBev5%
000

Kleinere pilsenermerken in Nederland

Dit zijn de grootste Nederlandse pilsenermerken. Er zijn er echter nog veel meer, waarvan een deel eveneens landelijk en internationaal opereert. Een ander deel van de brouwers is voornamelijk lokaal en regionaal gericht. Deze bieren krijgen vaak een bijzondere naam en hebben een unieke smaak. Deze soorten pilsener worden bijvoorbeeld niet gefilterd, waardoor de smaak van het pils sterker is. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 100 verschillende soorten pilsener te koop. Deze komen niet allemaal van oorsprong uit Nederland.
© 2015 - 2024 Lhuram, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bier: de smaak van pils vergelekenBier: de smaak van pils vergelekenPils is een alcoholische drank die voornamelijk bestaat uit gerstemout, water, hop en gist. Het is een ondergistend bier…
Percentage alcohol in drank, hoe sterk is de drank?Wie een slijterij binnenstapt ziet daar een groot arsenaal aan diverse dranken, van dranken die slechts enkele procenten…
Pils een biersoort vernoemd naar de stad PilsenPils een biersoort vernoemd naar de stad PilsenWie gezellig op een terras een pilsje zit te drinken zal zich niet zo gauw afvragen waar die drank vandaan komt en waarn…

Speciaalbier: India Pale AleSpeciaalbier: India Pale AleNederland is tegenwoordig een echt bierland. In de cafés vloeien de speciaalbieren weer rijkelijk, en in 2014 werd er in…
De opkomst van de IPA (Indian Pale Ale) in NederlandDe opkomst van de IPA (Indian Pale Ale) in NederlandDe Indian Pale Ale, veelal afgekort met IPA, is een biersoort die je sinds begin 2014 steeds vaker tegenkomt. Op de menu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bernt Rostad, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/pils
  • http://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/verschil-tussen-bier-en-pils
  • http://www.biernet.nl/algemeen/biersoorten/pils
Lhuram (30 artikelen)
Laatste update: 25-03-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.