Lokaal bier - Brouwerij Groninger uit Groningen

Lokaal bier - Brouwerij Groninger uit Groningen Brouwerij Groninger is in 2015 opgericht in de stad Groningen. De bieren van de craft brewery worden onder andere gebrouwen met Groninger ingrediënten van biologische oorsprong. Het symbool van de brouwerij, een wolf, is gekozen vanwege zijn sociale karakter en natuurlijke drang om nieuwe terreinen te ontdekken. Brouwerij Groninger produceert meerdere bieren, waaronder een Sweet Stout, Baltic Porter en diverse bockbieren. De speltbieren van deze lokale brouwerij vielen in de prijzen tijdens het Concours International de Lyon. Brouwerij Groninger is in 2015 opgericht door zeven heren en één dame. Jarenlang brouwden ze samen bij het Biergilde Groningen, tot ze deze hobby uitbreidden en zélf een brouwerij startten. De bieren van de Brouwerij Groninger worden eerst op kleine schaal ontwikkeld in de stad Groningen. Zodra ze goed worden bevonden door alle oprichters, gaan ze pas op grote schaal produceren bij een huurbrouwerij in Friesland.

Waddenhop van eigen land

Een goed bier begint bij de juiste ingrediënten. Bierbrouwerij Groninger houdt de touwtjes zelf in handen door samen te werken met biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud in Kloosterburen. Zo realiseerden ze in 2016 een eigen hopveld bij de akkerbouwer en gebruikten ze het spelt van de biologische boerderij voor hun Spelt Pale Ale en Oerspelt Weizen. Deze samenwerking kwam niet zomaar tot stand: de boer van Landgoud is zelf medeoprichter van Brouwerij Groninger.

Bierprofessor

Brouwerij Groninger, ook wel bekend als Craft Brewery Groninger, heeft een heuse bierprofessor als brouwmeester. Althans, zo noemen zijn collega’s binnen Groninger hem vanwege zijn wetenschappelijke benadering tijdens het brouwen, zijn kennis van de historie van bier én de oorsprong van recepten.

Speltbieren in de prijzen

De speltbieren van Brouwerij Groninger wonnen twee keer zilver bij het Concours International de Lyon. In 2017 viel de Spelt Pale Ale in de prijzen, in 2018 werd de Oerspelt Weizen bekroond. Het Concours Internationale de Lyon is een jaarlijks terugkerende wedstrijd waar juryleden dranken van over de hele wereld proeven en beoordelen.

De wolf van Groninger

Als symbool voor hun brouwerij kozen de oprichters voor een wolf: een krachtig en sociaal dier met goed ontwikkelde zintuigen en een natuurlijke drang om nieuwe terreinen te ontdekken. Het logo werd ontwikkeld door een Gronings reclamebedrijf. In hun communicatie gebruikt de brouwerij dit gegeven ook, door bijvoorbeeld met enige regelmaat de kreet van een wolf te gebruiken in hun teksten: AWOOOOOEH!

Bron: RitaE, PixabayBron: RitaE, Pixabay

De bieren van Brouwerij Groninger (2019)

Groninger Sweet Stout

Zachte Sweet Stout met 6% alcohol. Het is een bitterzoet biertje waar flink wat koolzuur in zit. Gebrouwen met geroosterde gerst en mout, wat je terugproeft in de smaak. Net als de tonen van koffie, cacao en chocolade.

Oerspelt Weizen

Stevig, maar zacht Weizenbier met 6% alcohol. Door het gebruik van oerspelt is het bier een tikkeltje zurig. Net zo fris en fruitig als je van een Weizen mag verwachten. Won in 2018 zilver tijdens het Concours International de Lyon.

Spelt Pale Ale

Een speltvariant op de India Pale Ale, met 5% alcohol. Kenners benoemen de fruitigheid van de hop op een moutige basis waardoor het bier zijn mildheid behoud. Een echte doordrinker en goed alternatief voor een pilsje. De spelt is afkomstig van biologische landbouw. Spelt Pale Ale won in 2017 zilver tijdens het Concours International de Lyon.

Tripel

Goudkleurig bovengistend bier met een zachte bitterheid en 9% alcohol. Droog, licht en fruitig met tonen van korianderzaad en sinaasappel. Mals en zacht moutig vinden de brouwers zelf.

American Pale Ale

De American Pale Ale van Brouwerij Groninger bevat 8% alcohol en zit boordevol Amerikaanse hopsoorten. Kruidige tonen en de goudgele kleur kenmerken dit karaktervolle bier. De brouwers adviseren deze American Pale Ale tussen de 10 en 12 graden Celsius te serveren, zodat de hoppige, fruitige en bloemige tonen beter tot hun recht komen.

Traditional Bock

Donkerkleurig bier met een rode gloed en lichtbruine schuimkraag. Bevat 8% alcohol. Volgens de brouwers heeft dit bier een rijk ontwikkelde en diepe moutsmaak. Kenners benoemen tonen van chocolade, rozijn, nootmuskaat en kaneel. Een kruidig bier dat niet te koud gedronken moet worden.

Zwaar Blond

Een intens goudkleurig bier met 9% alcohol. Dit bier vormt een perfecte combinatie tussen fruitige geuren en kruidige smaken met een zachte moutigheid. De Groninger Zwaar Blond heeft een aromatisch en zoetig karakter.

Baltic Porter Plus

Donkerbruin, vol en romig bier met 10% alcohol. Baltic Porters hebben, in vergelijking met een Engelse Porter, een vollere smaak en zoetere afdronk. De Baltic Porter Plus heeft een zacht gebrande smaak en tonen van salmiak, chocolade, koffie en drop.

Lentebock

Niet te koud drinken, de Lentebock met 7% alcohol van Brouwerij Groninger. Daardoor komt het hoppig aroma beter tot zijn recht. Licht goudkleurig, kruidig en met een slanke body.

Koningstripel

Bitter, oranjekleurige tripel met 9% alcohol. Uitgebracht rond het bezoek van de koning tijdens Koningsdag 2018 met de slogan “Wie Willem nou niet?” Met de geur en smaak van sinaasappel dankzij Hooghoudt Valencia limonade siroop.
© 2019 - 2024 Lanabrokken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lokaal bier - Bax Bier uit GroningenLokaal bier - Bax Bier uit GroningenDe Groningse bierbrouwers Sepp Jansen en Jeroen Bax startten in 2014 met het merk Bax Bier. Al snel krijgen ze lokale be…
Delirium TremensDelirium Tremens. Voor het grootste gros waarschijnlijk een onbekend bier, maar voor de kenners een heerlijk en tevens z…
Oerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proevenOerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proevenDe Dolle Brouwers is een kleine brouwerij die men kan ontdekken in Esen, een gemeente bij Diksmuide Ze zijn al jaren een…
Vijf lekkere Belgische bierenVijf lekkere Belgische bierenIn 1986 al was er het 'Jaar van het Bier', maar de drank blijft ook in de 21ste eeuw heel populair. België heeft een tra…

Lokaal bier - Schoemrakker van het eiland TerschellingLokaal bier - Schoemrakker van het eiland TerschellingHet Friese Waddeneiland Terschelling staat – naast de mooie natuur en gemoedelijke eilandsfeer – bekend om veel dingen:…
Lokaal bier - Brouwerij Maallust uit VeenhuizenLokaal bier - Brouwerij Maallust uit VeenhuizenEén van de grootste speciaalbierbrouwers anno 2019 is Brouwerij Maallust uit het Drentse gevangenisdorp Veenhuizen. Deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Brouwerij Groninger,
  • https://www.bierista.nl/stijl/baltic-porter
  • https://www.burgbieren.nl/brouwerij-groninger/groninger-baltic-porter-plus/
  • https://www.ratebeer.com/beer/groninger-traditional-bock/459590/
  • https://www.misterhop.com/products/groninger-american-pale-ale
  • https://www.bierista.nl/brouwerij/brouwerij-groninger
  • https://www.horecagroningen.nl/nieuws/zilver-tijdens-concours-international-de-lyon-voor-brouwerij-groninger/
  • http://www.admiraalsbierbrouwerij.nl/
  • http://groningerbier.nl/de-brouwerij
  • https://www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-groninger-pakt-zilver-in-lyon
  • https://www.misterhop.com/products/groninger-sweet-stout
  • https://www.misterhop.com/products/groninger-oerspelt-weizen
  • https://www.misterhop.com/products/groninger-spelt-pale-ale
  • https://www.facebook.com/Groningerbier/
  • http://groningerbier.nl/onze-bieren
  • Afbeelding bron 1: RitaE, Pixabay
Lanabrokken (8 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 16
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.