Van wingerd tot wijn

Van wingerd tot wijn Wijn bestaat al heel erg lang en het werd vroeger zelfs de nectar van de goden genoemd. Nu wordt het door alle klassen en standen gedronken. Er bestaan immers heel wat soorten en er is dus voor elk wat wils. Maar of het nu om witte of rode, dure of minder dure wijn gaat, ze wordt steeds volgens een welbepaald stramien gemaakt. Alles begint bij de wingerd die de druiven draagt en die het hele jaar door met zorg door de wijnbouwer behandeld wordt.

De wingerd

Voor het maken van wijn heb je een aantal essentiële dingen nodig. Uiteraard zijn dat druiven, maar ook andere factoren hebben invloed op je teelt. Daarom worden druiven meestal op een schuine helling gekweekt en is het heel belangrijk dat die schuine helling naar de zon gericht is. Op die manier worden de druiven beter rijp en kun je streven naar kwaliteitsvolle wijn. De druiven groeien echter niet zomaar op de grond, ze hebben een houvast nodig en vinden die bij de wingerd. Het is heel belangrijk dat deze wingerd sterk en gezond is want ze moeten immers toch wel een aantal kilo vruchten kunnen dragen. De wijnbouwer zorgt dan ook heel erg goed voor zijn wijnranken en weet dat ook bemesting hier een heel belangrijke rol speelt.

Kalender van de wingerd

 • In februari wordt de wingerd gesnoeid zodat de planten klaar zijn voor de lente.
 • In maart wordt de wingerd geënt om hem te versterken en zorgt de wijnbouwer ook voor extra mest. Op die manier krijgt de wingerd een extra lading vitaminen voor de komende belangrijke lente- en zomermaanden.
 • In april is het de ideale periode om nieuwe wingerds te plaatsen. Dit moet altijd met voorbedachte rade gebeuren want het duurt immers 4 jaar voor deze planten druiven kunnen dragen.
 • In mei moeten de wingerds behandeld worden tegen veel voorkomende ziektes.
 • Vanaf juni worden de planten nauwlettend in de gaten gehouden want ze kunnen immers besmet raken door de eerste warmte.
 • In de warme periodes in juli en augustus worden de druiven gevormd en kunnen ze beginnen rijpen. Hier hangt veel af van de hoeveelheid zon die er in die maanden is.
 • September is de oogstmaand.
 • In oktober en november worden de wijnstokken ontdaan van overbodige ranken en daarna kan de bovenstaande cyclus gewoon weer opnieuw beginnen.

Wijnoogst

Wanneer de druiven rijp zijn, worden ze dus in september geoogst. Het zou makkelijk zijn als dit met een machine kan, maar het blijkt sinds jaren dat dit een arbeid is die beter met de hand gebeurt. Druiven worden van de wijnrank afgesneden en worden meestal in korven verzameld. Daarna worden die druiven geperst. Voor witte wijn gebeurt dit voor de gisting, voor rode wijn achteraf.

Bottelen

Het geperste sap van druiven wordt in houten vaten bewaard. Deze tonnen staan meestal in een kelder of een opslagplaats waar het constant even warm is. Dit is immers belangrijk voor de wijn die straks gebotteld moet worden. Voor men dit doet, wordt de drank eerst gefilterd. Zo ziet hij er helderder uit.

Wijntermen

 • Aandronk - Het eerste wat je waarneemt wanneer je van de wijn drinkt. We spreken dus van het moment dat de wijn in de mond komt.
 • Afdronk - De afdronk is de smaak na het doorslikken of het uitspuwen van de wijn.
 • Assemblagewijn - Dit is wijn die met verschillende druiven werd samengesteld en dit wil zeggen met zowel witte als blauwe. Soms wordt deze wijn ook wel 'blend' genoemd.
 • Barrica of barrique - Een eikenhouten wijnvat.
 • Chambreren - Op serveertemperatuur laten komen.
 • Lageren - Het bewaren van de wijn op een goeie plaats.
 • Most - De geperste druiven.
 • Oenologie - De wijnbouwtechnische wetenschap.
 • Vinificeren - Alles wat nodig is om van druiven wijn te maken.
 • Walsen - De wijn in het glas laten dansen of walsen. Op die manier komen er aroma's vrij en kun je beter ruiken.
© 2014 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnklassificatie in FrankrijkWijnklassificatie in FrankrijkFrankrijk kent vier kwaliteitskeurmerken. Deze zijn van hoog naar laag: Appellation d'Origine Contrôlée (A.O.C.), Vin Dé…
Wijn uit CorsicaWijn uit CorsicaCorsica is een van de oudste gebieden op de wereld waar wijn wordt verbouwd. Corsica is een Frans eiland en ligt in de M…
Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Vierduizend jaar voor Christus werd er al bier gedronken. Dit werd gemaakt van gist, gerst, hop en water. Dit basisprinc…

Het gebruik en de effecten van alcoholHet gebruik en de effecten van alcoholJe kan jezelf de vraag stellen: ''Hoeveel alcohol is te veel voor jou?'' Ieder lichaam reageert anders op alcohol. Als j…
Wijnadvies: welke wijn hoort bij welk gerechtWelke wijn hoort bij welk gerecht? Graag voorkom je een combinatie van een gerecht en wijn die eigenlijk niet kan. Wijn…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Oenologie
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Vinificatie
 • http://www.rewined.be/page/55418C0/wijntermen.html
 • Artidoc
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 29-12-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.