Van wingerd tot wijn
Wijn bestaat al heel erg lang en het werd vroeger zelfs de nectar van de goden genoemd. Nu wordt het door alle klassen en standen gedronken. Er bestaan immers heel wat soorten en er is dus voor elk wat wils. Maar of het nu om witte of rode, dure of minder dure wijn gaat, ze wordt steeds volgens een welbepaald stramien gemaakt. Alles begint bij de wingerd die de druiven draagt en die het hele jaar door met zorg door de wijnbouwer behandeld wordt.
De wingerd
Voor het maken van wijn heb je een aantal essentiële dingen nodig. Uiteraard zijn dat druiven, maar ook andere factoren hebben invloed op je teelt. Daarom worden druiven meestal op een schuine helling gekweekt en is het heel belangrijk dat die schuine helling naar de zon gericht is. Op die manier worden de druiven beter rijp en kun je streven naar kwaliteitsvolle wijn. De druiven groeien echter niet zomaar op de grond, ze hebben een houvast nodig en vinden die bij de wingerd. Het is heel belangrijk dat deze wingerd sterk en gezond is want ze moeten immers toch wel een aantal kilo vruchten kunnen dragen. De wijnbouwer zorgt dan ook heel erg goed voor zijn wijnranken en weet dat ook bemesting hier een heel belangrijke rol speelt.
Kalender van de wingerd
- In februari wordt de wingerd gesnoeid zodat de planten klaar zijn voor de lente.
- In maart wordt de wingerd geënt om hem te versterken en zorgt de wijnbouwer ook voor extra mest. Op die manier krijgt de wingerd een extra lading vitaminen voor de komende belangrijke lente- en zomermaanden.
- In april is het de ideale periode om nieuwe wingerds te plaatsen. Dit moet altijd met voorbedachte rade gebeuren want het duurt immers 4 jaar voor deze planten druiven kunnen dragen.
- In mei moeten de wingerds behandeld worden tegen veel voorkomende ziektes.
- Vanaf juni worden de planten nauwlettend in de gaten gehouden want ze kunnen immers besmet raken door de eerste warmte.
- In de warme periodes in juli en augustus worden de druiven gevormd en kunnen ze beginnen rijpen. Hier hangt veel af van de hoeveelheid zon die er in die maanden is.
- September is de oogstmaand.
- In oktober en november worden de wijnstokken ontdaan van overbodige ranken en daarna kan de bovenstaande cyclus gewoon weer opnieuw beginnen.
Wijnoogst
Wanneer de druiven rijp zijn, worden ze dus in september geoogst. Het zou makkelijk zijn als dit met een machine kan, maar het blijkt sinds jaren dat dit een arbeid is die beter met de hand gebeurt. Druiven worden van de wijnrank afgesneden en worden meestal in korven verzameld. Daarna worden die druiven geperst. Voor witte wijn gebeurt dit voor de gisting, voor rode wijn achteraf.
Bottelen
Het geperste sap van druiven wordt in houten vaten bewaard. Deze tonnen staan meestal in een kelder of een opslagplaats waar het constant even warm is. Dit is immers belangrijk voor de wijn die straks gebotteld moet worden. Voor men dit doet, wordt de drank eerst gefilterd. Zo ziet hij er helderder uit.
Wijntermen
- Aandronk - Het eerste wat je waarneemt wanneer je van de wijn drinkt. We spreken dus van het moment dat de wijn in de mond komt.
- Afdronk - De afdronk is de smaak na het doorslikken of het uitspuwen van de wijn.
- Assemblagewijn - Dit is wijn die met verschillende druiven werd samengesteld en dit wil zeggen met zowel witte als blauwe. Soms wordt deze wijn ook wel 'blend' genoemd.
- Barrica of barrique - Een eikenhouten wijnvat.
- Chambreren - Op serveertemperatuur laten komen.
- Lageren - Het bewaren van de wijn op een goeie plaats.
- Most - De geperste druiven.
- Oenologie - De wijnbouwtechnische wetenschap.
- Vinificeren - Alles wat nodig is om van druiven wijn te maken.
- Walsen - De wijn in het glas laten dansen of walsen. Op die manier komen er aroma's vrij en kun je beter ruiken.