Tripel Karmeliet bier

Tripel Karmeliet is authentiek driegranenbier afkomstig uit België en wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels. De brouwer omschrijft het bier als blond, pittig, zacht en fruitig. Het verfijnde en complexe bier is goud- tot bronskleurig en heeft een zeer romige kraag. Het bier werd in 1996 voor het eerst op de markt gebracht. Tripel Karmeliet is, zoals de naam al zegt, Tripel bier. Het wordt hergist op de fles. Het Belgische bier heeft een alcoholpercentage van 8,4%. In Tripel Karmeliet bier zijn gerst, tarwe en haver verwerkt.

Brouwerij Bosteels

Tripel Karmeliet wordt gebrouwen door Brouwerij Bosteels in het Belgische Buggenhout. Deze brouwerij werd opgericht in 1971 door Evarist Bosteels. Inmiddels is de brouwerij al zeven generaties lang in handen van de familie Bosteels. De eigenaren waren achtereenvolgens stichter Evarist, Jozef, Martin, Leon, Antoine, Leon en Antoine Bosteels. Frans, zoon van Jozef, was lange tijd burgemeester van Buggenhout. Antoine, grootvader van de huidige (2015) zaakvoerder, die 50 jaar de leiding over het bedrijf had was ook verschillende keren burgemeester. Het kantoor van Brouwerij Bosteels is een statige herenwoning rechts van de brouwerij, gebouwd in 1859 en ontworpen door architect Louis Minard (1801-1875). Minard ontworp onder meer ook de Minardschouwburg in Gent. De brouwerij maakt naast Tripel Karmeliet nog twee bekende bieren. Het meest bekende bier van deze twee is Pauwel Kwak. Daarnaast is Deus een bekend bier van Brouwerij Bosteels.

De geschiedenis van Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet, dat in 1996 op de markt is gebracht, heeft zijn naam te danken aan de Karmelieten van Dendermonde. Deze Karmelieten brouwden in het begin van de zeventiende eeuw al driegranenbier. Tripel Karmeliet wordt nog steeds gebrouwen volgens het authentieke bierrecept van het oude Dendermonde Karmelieten klooster. Dit recept stamt uit 1679 en het beschrijft het gebruik van drie graansoorten. De graansoorten zijn tarwe, haver en gerst.

In 1997 kreeg brouwerij Bosteels een bijzondere gast op visite. De Britse bier- en whiskyspecialist Michael Jackson, niet te verwarren met de bekende zanger, bracht een bezoek aan de brouwerij om het nieuwe bier Tripel Karmeliet te proeven voor zijn boek “The Great Beers of Belgium”. Hij schreef in zijn boek uitvoerig over het bier. Hij prees het vanwege de finesse en complexiteit. Dit zou te danken zijn het gebruik van de drie granen, het gecontroleerde gebruik van Stiermark-hop, de toegevoegde kruiden en het vanille- en bananenaroma van de huisgist.

In de loop der tijd werd Tripel Karmeliet steeds beter verkocht. In 2002 won Tripel Karmeliet zilver op de World Beer Cup in de categorie ‘Best Belgian-Style Tripel’. De populariteit van het bier bleef stijgen en in 2005 werd door Brouwerij Bosteels voor het eerst meer Tripel Karmeliet dan Pauwel Kwak verkocht. In 2008 won Tripel Karmeliet de prestigieuze World Beer Awards in de categorie ‘Best Pale Ale Abbey’. Hierdoor kon men in 2009 de vraag naar Tripel Karmeliet niet meer bijhouden en moesten de brouwers een deel van de horecagelegenheden die het bier schonken een nee verkopen. Dit terwijl de productie al met 30% was gestegen. Om de productie verder te verhogen is men het bier ook gaan brouwen bij Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde. Daarnaast is bekend dat de brouwerij in 2011, 2012 en 2013 jaarlijks drie miljoen euro investeerde om de groei aan te kunnen. Ondanks deze inspanningen konden de brouwers in 2012 ook niet aan de vraag naar het bier voldoen.

Hoge gisting

Tripel Karmeliet is een bier van hoge gisting, ook wel bovengisting genoemd. Hoge gisting vindt plaats bij een temperatuur tussen 15 en 25 graden Celsius, afhankelijk van de biersoort. De gist blijft boven op het wort drijven. Het proces van bovengisting is lastig om te controleren. De hoge temperatuur zorgt namelijk voor een hogere kans op besmetting door bacteriën.

Het bierglas van Tripel Karmeliet

Het glas waarin Tripel Karmeliet wordt geserveerd is erg herkenbaar. Het is een bokaalglas op een voet en het is versierd met een Franse lelie. De ontwerper van het glas is Antoine Bosteels, anno 2015 één van de eigenaren van de brouwerij. Op het bierglas komt, net als in het wapen op de hals van de fles, het jaartal 1679 terug. Het jaar waarin de eerste versie van het recept van Tripel Karmeliet voor het eerst werd opgetekend.

Uit de fles of van de tap

Tripel Karmeliet kun je drinken uit een fles of van de tap. Er zijn twee verschillende flessen waarin Tripel Karmeliet wordt verkocht. De kleine fles heeft een inhoud van 0,33 liter en wordt afgesloten met een dop. De grote fles bevat 0,75 liter en heeft een kurk als sluiting.
© 2015 - 2024 Kleingeld, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Affligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en TripelAffligem bier: Affligem Blond, Affligem Dubbel en TripelAffligem is een gekend en prestigieus merk in de bierwereld. Affligem heeft al vele internationale bierawards gewonnen.…
Chimay: de Abdij, het bier en de kaasChimay is een merk van sterkere bieren, en heeft vier verschillende bieren op de markt. De rode, blauwe, witte en dorée…
Westmalle Trappist; monnikenwerkOf je nou voor of tegen het Rooms-Katholicisme bent, één ding moet je de katholieke kloosterbewoners de Trappisten nagev…

Tsingtao: bier uit ChinaTsingtao: bier uit ChinaBij bierproducenten denken we vaak aan België en Duitsland, maar ook de Chinezen brouwen een heel fatsoenlijk biertje. E…
Malheur 12, beste donker bier 2014Het Belgische Malheur 12 mag zich in 2014 voor het tweede jaar op rij de winner noemen van de World Beer Awards, het wer…
Bronnen en referenties
  • Website brouwerij Bosteels - http://brouwerijbosteels.be/nl
  • Bron: Ben Vinken, BierPassiemagazine 2013, nr. 58
Kleingeld (1 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.