Genieten van wijn: katers, vlekken en kurk
Een wijntje is niet alleen lekker: een glaasje rode wijn per dag blijkt ook nog eens erg gezond. Soms heb je pech en word je verrast door onaangename neveneffecten van wijn. Een kater bijvoorbeeld. Of kurk in de fles. Of vlekken in je overhemd of het vloerkleed. Hoe voorkom je een kater? En wat doe je met wijnvlekken of kurk?Het was gezellig, maar jammer van die kater
Misselijk, hoofdpijn, draaierig en vooral enorm veel dorst. Leuk is anders, maar een avondje flink doordrinken heeft helaas maar al te vaak een kater als gevolg. Een echte kater ontstaat door dehydratie (alcohol verdrijft lichaamsvocht). Een verlaging van je bloedsuikerspiegel en de ophoping van allerlei schadelijke stoffen maken de kater extra vervelend.Tip: Er bestaan heel veel (vaak absurde) tips om katers tegen te gaan. De beste tip is gelukkig gemakkelijk: veel water drinken tussen het wijn drinken door én daarna.
De beruchte hoofdpijnwijn
Soms voel je al na twee glazen een lichte hoofdpijn opkomen. Je weet nu al dat het morgen raak zal zijn. Blijkbaar heb je de pech met zo'n beruchte hoofdpijnwijn te maken te hebben. Lang niet iedereen is het eens over wat een hoofdpijnwijn nu tot een hoofdpijnwijn maakt. Het lijkt ook heel persoonlijk te zijn, een fles kan voor de ene drinker een ramp zijn terwijl een ander nergens last van heeft. De meest aangedragen oorzaak is een te grote hoeveelheid zwavel in de wijn. Zwavel wordt gebruikt om de druiven en de wijn tegen bederven te beschermen. Te veel zwavel kan de wijn veranderen in een onaangename mokerslag. Andere mogelijke oorzaken zijn de tannines en het intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen in de wijngaard.Tip: geef toe dat de wijn bij nog een glaasje een heus martelwapen wordt en geef het op. Probeer een andere fles of drink iets anders. Niks is het waard om jezelf tegen beter weten in verschrikkelijke hoofdpijn te bezorgen.