Genieten van wijn: tips voor het kopen, drinken en bewaren

Genieten van wijn: tips voor het kopen, drinken en bewaren Een glaasje wijn (of twee) op z’n tijd vindt vrijwel iedereen lekker. Maar hoe kies je de juiste wijn in de winkel? Hoe drink je hem vervolgens op? En hoe lang kun je wijn eigenlijk, geopend of ongeopend, bewaren?

Tijd om een fles te kopen

Hoewel de speciaalzaak de aangewezen plek is om wijn te kopen, en ze goede adviezen kunnen geven, hebben de meeste van ons geen tijd om speciaal naar een aparte winkel te gaan. Gelukkig kun je tegenwoordig prima tot zelfs echt goede wijnen in de supermarkt kopen. Voor 4 tot 6 euro heb je een wijn waar je je niet voor hoeft te schamen als je vriendinnen, of erger: je schoonouders, komen eten. Maar hoe maak je de keuze? Een leuk of heel sjiek uitziend etiket zegt helemaal niks. De wijn die erin zit kan alsnog verschrikkelijk smerig zijn. Lees op het etiket in ieder geval het volgende: de druif, land van herkomst, jaartal, smaak en wat ze zelf adviseren als bijpassend eten. Hiermee kom je een heel eind. Als extra hulp zijn er vaak bordjes met informatie door de supermarkt bijgeplakt. Ook kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de Supermarktwijngids. In dit boekje van Nicolaas Klei staan alle supermarktwijnen geproefd en beschreven. Maar soms moet je gewoon wat proberen. Ontdek je eigen smaak!

Drink wijn niet te koud of te warm

Een wijn is namelijk op haar lekkerst op de juiste temperatuur en uit het juiste glas. Rode wijn drink je net iets kouder dan kamertemperatuur (16 graden Celsius). Wit en rosé drink je gekoeld, maar niet direct uit de koelkast. Zo koud proef je bijna niks van de wijn. Als je hem een tijdje laat staan (een minuutje of tien) tot hij een graad of 8 tot 10 (rosé) of zelfs 10 tot 12 (wit) is, proef je meer en is hij veel lekkerder. Het juiste glas is weer een beetje persoonlijk, maar in de regel: hoe groter het glas, hoe meer lucht bij de wijn kan komen en hoe lekkerder hij is. Dit geldt overigens niet voor mousserende wijn. Om de bubbeltjes zo lang mogelijk in de wijn te houden drink je deze wijn juist uit een smal, hoog glas (flute). En dan nog al dat gedoe rond proeven: walsen, ruiken, nippen, uitspugen? Laat dat maar over aan mensen die dat echt interessant vinden. Voor ons is gewoon drinken en genieten genoeg.

Het komt wel eens voor dat je een fles wijn niet helemaal leeg krijgt

Wijn wordt heel snel vies wanneer de fles geopend is geweest. Als je maar één of twee glaasjes over hebt kun je het restje net zo goed weggooien (of toch nog even een laatste glaasje drinken). Heb je meer over, dan kun je de fles goed afsluiten (met de kruk, maar liever met zo'n vacuümpompje dat hier speciaal voor gemaakt is) en nog hooguit een paar dagen in de koelkast bewaren. Wel even lang van te voren op temperatuur laten komen, voordat je hem drinkt.

Wijnen bewaren

Sommige mensen beweren dat wijn altijd beter wordt als je hem nog een paar jaar laat liggen. Enkele tientallen jaren geleden was dat misschien nog zo, maar tegenwoordig zeker niet meer. Bijna alle wijnen uit de supermarkt of slijter zijn bedoeld om direct te drinken. Rosé en witte wijn kun je meestal nog hooguit een jaar bewaren. Rode wijn wat langer, maar in de meeste gevallen toch ook niet langer dan twee tot vier jaar. Gelukkig maar, want anders zou je eerst een wijnkelder moeten hebben en jaren moeten wachten, voordat je eindelijk een glaasje mocht drinken. Wijn is er immers om gedronken te worden.

Lees verder

© 2012 - 2024 0-cecile-0, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Vierduizend jaar voor Christus werd er al bier gedronken. Dit werd gemaakt van gist, gerst, hop en water. Dit basisprinc…
Persen van witte wijnEen grote tros druiven omzetten naar een heerlijk wijntje is een prestatie waar de mens trots op kan zijn. Vele wijnvrie…
Hoe wordt wijn gemaakt?Wijn wordt gemaakt van druiven. De druiven hebben een gistingsproces doorgemaakt. De manier waarop dit vergisten gebeurt…

Percentage alcohol in drank, hoe sterk is de drank?Wie een slijterij binnenstapt ziet daar een groot arsenaal aan diverse dranken, van dranken die slechts enkele procenten…
Bronnen en referenties
Reactie

J. Hanhart, 23-01-2015
Ik heb een vraag over een witte mousserende wijn n.l. Codorniu selection raventos uit Spanje.
Deze heb ik rond de jaarwisseling gekocht 2 st. en ik heb er nog één over (dicht). kan ik deze wijn nog drinken? Wat tijdsbestek bedoel ik. Reactie infoteur, 26-01-2015
Ik ga ervan uit van wel. Ik heb recent een fles champagne van 3 jaar oud gedronken en die was nog prima.

0-cecile-0 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.