Genieten van wijn: tips voor het kopen, drinken en bewaren
Een glaasje wijn (of twee) op z’n tijd vindt vrijwel iedereen lekker. Maar hoe kies je de juiste wijn in de winkel? Hoe drink je hem vervolgens op? En hoe lang kun je wijn eigenlijk, geopend of ongeopend, bewaren?
Tijd om een fles te kopen
Hoewel de speciaalzaak de aangewezen plek is om wijn te kopen, en ze goede adviezen kunnen geven, hebben de meeste van ons geen tijd om speciaal naar een aparte winkel te gaan. Gelukkig kun je tegenwoordig prima tot zelfs echt goede wijnen in de supermarkt kopen. Voor 4 tot 6 euro heb je een wijn waar je je niet voor hoeft te schamen als je vriendinnen, of erger: je schoonouders, komen eten. Maar hoe maak je de keuze? Een leuk of heel sjiek uitziend etiket zegt helemaal niks. De wijn die erin zit kan alsnog verschrikkelijk smerig zijn. Lees op het etiket in ieder geval het volgende: de druif, land van herkomst, jaartal, smaak en wat ze zelf adviseren als bijpassend eten. Hiermee kom je een heel eind. Als extra hulp zijn er vaak bordjes met informatie door de supermarkt bijgeplakt. Ook kun je gebruik maken van bijvoorbeeld de Supermarktwijngids. In dit boekje van Nicolaas Klei staan alle supermarktwijnen geproefd en beschreven. Maar soms moet je gewoon wat proberen. Ontdek je eigen smaak!
Drink wijn niet te koud of te warm
Een wijn is namelijk op haar lekkerst op de juiste temperatuur en uit het juiste glas. Rode wijn drink je net iets kouder dan kamertemperatuur (16 graden Celsius). Wit en rosé drink je gekoeld, maar niet direct uit de koelkast. Zo koud proef je bijna niks van de wijn. Als je hem een tijdje laat staan (een minuutje of tien) tot hij een graad of 8 tot 10 (rosé) of zelfs 10 tot 12 (wit) is, proef je meer en is hij veel lekkerder. Het juiste glas is weer een beetje persoonlijk, maar in de regel: hoe groter het glas, hoe meer lucht bij de wijn kan komen en hoe lekkerder hij is. Dit geldt overigens niet voor mousserende wijn. Om de bubbeltjes zo lang mogelijk in de wijn te houden drink je deze wijn juist uit een smal, hoog glas (flute). En dan nog al dat gedoe rond proeven: walsen, ruiken, nippen, uitspugen? Laat dat maar over aan mensen die dat echt interessant vinden. Voor ons is gewoon drinken en genieten genoeg.
Het komt wel eens voor dat je een fles wijn niet helemaal leeg krijgt
Wijn wordt heel snel vies wanneer de fles geopend is geweest. Als je maar één of twee glaasjes over hebt kun je het restje net zo goed weggooien (of toch nog even een laatste glaasje drinken). Heb je meer over, dan kun je de fles goed afsluiten (met de kruk, maar liever met zo'n vacuümpompje dat hier speciaal voor gemaakt is) en nog hooguit een paar dagen in de koelkast bewaren. Wel even lang van te voren op temperatuur laten komen, voordat je hem drinkt.
Wijnen bewaren
Sommige mensen beweren dat wijn altijd beter wordt als je hem nog een paar jaar laat liggen. Enkele tientallen jaren geleden was dat misschien nog zo, maar tegenwoordig zeker niet meer. Bijna alle wijnen uit de supermarkt of slijter zijn bedoeld om direct te drinken. Rosé en witte wijn kun je meestal nog hooguit een jaar bewaren. Rode wijn wat langer, maar in de meeste gevallen toch ook niet langer dan twee tot vier jaar. Gelukkig maar, want anders zou je eerst een wijnkelder moeten hebben en jaren moeten wachten, voordat je eindelijk een glaasje mocht drinken. Wijn is er immers om gedronken te worden.
Lees verder