Heerlijke sauzen bij koude voorgerechten en salades
Elke kok probeert zijn eten zo lekker mogelijk te maken, maar om alles droog op te eten is natuurlijk niet lekker. Daarom serveren de beste koks een sausje bij het eten. Er zijn verschillende soorten sauzen, voor over het vlees, de vis of de groenten. Er bestaan duizenden verschillende soorten sauzen. Ook bij koude voorgerechten en salades kunnen overheerlijke sauzen geserveerd worden. Een variatie is altijd makkelijk te maken door met ingrediënten te spelen.
Yoghurtsaus
Voortreffelijk bij slaatjes, koud vlees en hardgekookte eieren.
Bereidingsduur: 5 minuten
Ingrediënten voor 4 porties
- 200g yoghurt
- 1 uitgeperst knoflookteentje
- 1 el olie
- 2 tl citroensap
- zou en versgemalen witte peper
- Meng de knoflook, de olie, de peper en het zout door de yoghurt.
- Klop tot een mooi smeuïge saus, breng indien nodig verder op smaak en meng er het citroensap door.
Mayonaise
Bereidingsduur: 10 minuten
Ingrediënten voor 4 porties
- 2 eierdooiers
- 1 el citroensap
- 2 tl zachte mosterd
- ¼ l olie
- 1 snufje zout en versgemalen witte peper
- Zorg dat de eierdooiers en de olie voor de bereiding dezelfde temperatuur hebben, dan is de kans op schiften minimaal.
- Roer de eierdooiers glad met de mosterd en het zout.
- Giet er onder voortdurend kloppen de olie in dunne straaltjes bij tot de mayonaise indikt.
- Breng op smaak met citroensap en peper als de mayonaise mooi dik en romig is.
Cocktailsaus
Smaakt uitstekend bij zeevruchten, avocado's, garnalen-, aardappel- en groentesalades.
Bereidingsduur: 10 minuten
Ingrediënten voor 4 porties
- 250g mayonaise
- 1 dl verse room
- 1 el tomatenpure
- 1 el cognac of whiskey
- Meng de tomatenpuree met de cognac of de wiskey door de mayonaise.
- Klop de verse room lichtjes stijf.
- Spatel de geklopte room eveneens erdoor.
Remouladesaus
Voor bij koud gebraad, hardgekookte eieren en gebakken aardappeltjes.
Bereidingsduur: 15 minuten
Ingrediënten voor 4 à 6 porties
- 350g mayonaise
- 1 hardgekookt ei
- 3 ansjovisjes
- 3 augurken
- 30g uitgelekte kappertjes
- 1 takje peterselie
- 1 bosje bieslook
- enkele blaadjes kervel
- 1 takje dragon
- citroensap
- zout en versgemalen witte peper
- Hak de augurken fijn, evenals de kappertjes, de verse kruiden, het ei en de ansjovisjes.
- Roer al deze ingrediënten door de mayonaise.
- Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
Vinaigrette
Uitermate lekker bij allerlei slaatjes, vooral met verse groenten. Ook geschikt om er dungesneden aardappelen in te marineren.
Bereidingsduur: 10 minuten
Ingrediënten voor 4 porties
- 6 el olijfolie
- 2 el rodewijnazijn
- 1 uitje of 2 sjalotten
- 1 tl mosterd
- 1 tl honing
- 1 takje peterselie
- 2 takjes bieslook
- zout en versgemalen peper
- Meng de wijnazijn met het zout, de honing, de mosterd en de gesnipperde ui.
- Breng op smaak met gemalen peper en giet er de olijfolie bij.
- Klop krachtig en roer er de gehakte peterselie en het gehakte bieslook door.
Tip; in een gesloten potje kan de vinaigrette gedurende ruim een week in de koelkast bewaard worden.
Tomatencoulis met knoflook
Smaakt lekker bij rauwkost, slaatjes, gebakken aubergines en groenteterrines in het algemeen.
Bereidingsduur: 20 minuten
Ingrediënten voor 4 à 6 porties
- 500g gepelde tomaten
- 1 knoflookteentje
- 1 snuifje suiker
- 1 dl olijfolie
- 1 dl wittewijnazijn
- zout, versgemalen peper
- Ontpit de tomaten en hak ze grof.
- Pel de knoflook en hak eveneens grof.
- Mix de tomaten met de knoflook.
- Breng op smaak met peper, zout en suiker.
- Vermeng de puree vervolgens met de olie en de azijn en klop de coulis goed op.