InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Heerlijke sauzen bij koude voorgerechten en salades

Heerlijke sauzen bij koude voorgerechten en salades

Elke kok probeert zijn eten zo lekker mogelijk te maken, maar om alles droog op te eten is natuurlijk niet lekker. Daarom serveren de beste koks een sausje bij het eten. Er zijn verschillende soorten sauzen, voor over het vlees, de vis of de groenten. Er bestaan duizenden verschillende soorten sauzen. Ook bij koude voorgerechten en salades kunnen overheerlijke sauzen geserveerd worden. Een variatie is altijd makkelijk te maken door met ingrediënten te spelen.

Yoghurtsaus

Voortreffelijk bij slaatjes, koud vlees en hardgekookte eieren.
Bereidingsduur: 5 minuten

Ingrediënten voor 4 porties

  • 200g yoghurt
  • 1 uitgeperst knoflookteentje
  • 1 el olie
  • 2 tl citroensap
  • zou en versgemalen witte peper

  1. Meng de knoflook, de olie, de peper en het zout door de yoghurt.
  2. Klop tot een mooi smeuïge saus, breng indien nodig verder op smaak en meng er het citroensap door.

Mayonaise

Bereidingsduur: 10 minuten

Ingrediënten voor 4 porties

  • 2 eierdooiers
  • 1 el citroensap
  • 2 tl zachte mosterd
  • ¼ l olie
  • 1 snufje zout en versgemalen witte peper

  1. Zorg dat de eierdooiers en de olie voor de bereiding dezelfde temperatuur hebben, dan is de kans op schiften minimaal.
  2. Roer de eierdooiers glad met de mosterd en het zout.
  3. Giet er onder voortdurend kloppen de olie in dunne straaltjes bij tot de mayonaise indikt.
  4. Breng op smaak met citroensap en peper als de mayonaise mooi dik en romig is.

Cocktailsaus

Smaakt uitstekend bij zeevruchten, avocado's, garnalen-, aardappel- en groentesalades.
Bereidingsduur: 10 minuten

Ingrediënten voor 4 porties

  • 250g mayonaise
  • 1 dl verse room
  • 1 el tomatenpure
  • 1 el cognac of whiskey

  1. Meng de tomatenpuree met de cognac of de wiskey door de mayonaise.
  2. Klop de verse room lichtjes stijf.
  3. Spatel de geklopte room eveneens erdoor.

Remouladesaus

Voor bij koud gebraad, hardgekookte eieren en gebakken aardappeltjes.
Bereidingsduur: 15 minuten

Ingrediënten voor 4 à 6 porties

  • 350g mayonaise
  • 1 hardgekookt ei
  • 3 ansjovisjes
  • 3 augurken
  • 30g uitgelekte kappertjes
  • 1 takje peterselie
  • 1 bosje bieslook
  • enkele blaadjes kervel
  • 1 takje dragon
  • citroensap
  • zout en versgemalen witte peper

  1. Hak de augurken fijn, evenals de kappertjes, de verse kruiden, het ei en de ansjovisjes.
  2. Roer al deze ingrediënten door de mayonaise.
  3. Breng op smaak met citroensap, zout en peper.

Vinaigrette

Uitermate lekker bij allerlei slaatjes, vooral met verse groenten. Ook geschikt om er dungesneden aardappelen in te marineren.
Bereidingsduur: 10 minuten

Ingrediënten voor 4 porties

  • 6 el olijfolie
  • 2 el rodewijnazijn
  • 1 uitje of 2 sjalotten
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing
  • 1 takje peterselie
  • 2 takjes bieslook
  • zout en versgemalen peper

  1. Meng de wijnazijn met het zout, de honing, de mosterd en de gesnipperde ui.
  2. Breng op smaak met gemalen peper en giet er de olijfolie bij.
  3. Klop krachtig en roer er de gehakte peterselie en het gehakte bieslook door.

Tip; in een gesloten potje kan de vinaigrette gedurende ruim een week in de koelkast bewaard worden.

Tomatencoulis met knoflook

Smaakt lekker bij rauwkost, slaatjes, gebakken aubergines en groenteterrines in het algemeen.
Bereidingsduur: 20 minuten

Ingrediënten voor 4 à 6 porties

  • 500g gepelde tomaten
  • 1 knoflookteentje
  • 1 snuifje suiker
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl wittewijnazijn
  • zout, versgemalen peper

  1. Ontpit de tomaten en hak ze grof.
  2. Pel de knoflook en hak eveneens grof.
  3. Mix de tomaten met de knoflook.
  4. Breng op smaak met peper, zout en suiker.
  5. Vermeng de puree vervolgens met de olie en de azijn en klop de coulis goed op.
© 2007 - 2019 Wvandemosselaar, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Welke Kruiden bij Welk Gerecht?Aromatische kruiden en specerijen zijn voor het ene gerecht geschikt en voor het andere niet. Hoewel het ook een kwestie…
Voorgerechten uit Syrië en LibanonIn Syrië en Libanon maken voorgerechten of 'mezze' een belangrijk deel uit van de maaltijd. Tafels zijn vaak overladen m…
Clean eating: een gezonde barbecueClean eating: een gezonde barbecueHet mooie weer komt er weer aan en de barbecues worden massaal uit de schuur gehaald. Barbecueën is leuk en gezellig en…
Aantal calorieën in sauzenNeem jij wel eens een saus bij je maaltijd, maar ben je bang dat de saus toch wel heel erg vet is? In veel gevallen is d…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…

Reageer op het artikel "Heerlijke sauzen bij koude voorgerechten en salades"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wvandemosselaar
Gepubliceerd: 29-12-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!