Zelf pindarotsjes en chocoladeflikken maken
Pindarotsjes en chocoladeflikken, veel mensen zijn er gek op. Melk, puur, extra puur of wit de één is nog lekkerder dan de ander. Maar wat is er nou leuker dan zelf pindarotsjes en chocoladeflikken met bijvoorbeeld studentenhaver te maken? De zoete lekkernijen zijn op een zeer eenvoudige manier te bereiden en ook voor kinderen is het echt een feest om zelf snoepjes te maken! Op kinderpartijtjes boekt u gegarandeerd succes met het maken van deze chocoladetraktaties.
Pindarotsjes
Pindarotsjes zijn erg lekker en ze zijn ook nog heel eenvoudig zelf te
maken. U hebt weinig kookgerei, ingrediënten en tijd nodig om de chocolade rotsjes te maken. Pindarotsjes zijn uitermate geschikt om samen met kinderen te
bereiden, kinderen kunnen de meeste handelingen zelf doen wat het voor hun extra leuk maakt. Voor het maken van pindarotsjes kunt u kiezen uit repen melkchocolade, puur, extra puur of witte chocolade van uw favoriete merk.
Benodigdheden voor ongeveer 30 pindarotsjes
- 250 gram chocolade naar keuze (merk en smaak zelf te bepalen).
- 180 gram ongezouten pinda's
- Pollepel
- Kom van glas of van RVS (roestvrijstaal)
- Pan met (kokend) water
- Grote schaal of dienblad bekleed met folie
Bereidingswijze
- Verwarm het water totdat het kookt of tegen de kook aan zit
- Breek intussen de chocolade (reep) in kleine stukjes
- Smelt ± 160 gram chocolade in de kom ‘Au bain-marie’*
- De kom kan uit het pannetje gehaald worden op het moment dat de chocolade gesmolten is
- Voeg vervolgens, al roerend de resterende chocolade stukjes toe en blijf roeren tot het geheel opnieuw gesmolten is
- Laat de gesmolten chocolade even afkoelen en voeg daarna, al roerend de pinda's toe
- Schep kleine bolletjes chocolade-pinda mengsel, met behulp van de lepel, op het dienblad
- Laat de rotsjes ongeveer anderhalf uur afkoelen in een koele ruimte (niet in de koelkast!)
*Au bain-marie
Bij au bain-marie wordt een kom (of klein pannetje) in een pan met heet water geplaatst om gerechten te verwarmen, of warm te houden. De bodem van de kom hoeft het water niet perse te raken, de stoom is in de meeste gevallen al heet genoeg. Zorg er voor dat het waterniveau niet boven het kommetje uitkomt.
Bij au bain-marie zal het gerecht nooit warmer worden dan het omringende water, heeft het water een temperatuur van 90°, dan wordt het gerecht ook niet warmer dan 90°. Chocolade au bain-marie smelten voorkomt dat het verbrandt en daardoor bitter van smaak wordt.
Pindarotsjes met rozijnen
Erg lekker maar net even anders zijn
pindarotsjes met rozijnen. De bereiding gaat bijna op dezelfde manier als bij de "normale" pindarotsjes zoals hierboven staat beschreven. De rozijnen kunnen tegelijkertijd met de pinda's aan het chocolademengsel worden toegevoegd. Bij deze variant met rozijnen kunt u uiteraard ook kiezen voor melkchocolade, puur, extra puur of wit.
Benodigdheden voor ongeveer 30 pindarotsjes met rozijnen
- 250 gram chocolade naar keuze (merk en smaak zelf te bepalen).
- 120 gram ongezouten pinda's
- 120 gram rozijnen
- Pollepel
- Kom van glas of RVS
- Pan met (kokend) water
- Grote schaal of dienblad bekleed met folie
Chocoladeflikken algemeen
Chocoladeflikken zijn zeer eenvoudig te maken en men kan er uitgebreid mee variëren wat betreft de opmaak. U kunt voor het bereiden van
chocoladeflikken uw favoriete chocoladereep uitkiezen, het maakt niet uit welk merk en ook niet of het melkchocolade, puur, extra puur of witte chocolade betreft.
Kinderen kunnen u helpen met het versieren van de chocoladeflikken, wat voor hun een waar feest zal zijn.
Benodigdheden voor ongeveer 30 chocoladeflikken
- 200 gram chocolade naar keuze (merk en smaak zelf nader te bepalen)
- Pollepel
- Kom van glas of van RVS
- Pan met (kokend) water
- Schaal of dienblad bekleed met folie
Algemene bereidingswijze chocoladeflikken
- Verwarm het water totdat het kookt of tegen de kook aan zit
- Breek intussen de chocolade in kleine stukjes
- Smelt ± 130 gram chocolade in de kom ‘Au bain-marie’
- Haal de kom uit het pannetje op het moment dat de chocolade helemaal gesmolten is
- Voeg vervolgens, al roerend de resterende chocolade brokjes toe roer door tot alles gesmolten is
- Laat de gesmolten chocolade heel even afkoelen en schep (of schenk) 30 kleine porties chocolade op het dienblad of schaal
- Garneer met lekkernijen naar eigen keuze voordat de chocolade gestold is
- Laat de flikken ongeveer anderhalf uur afkoelen in een koele ruimte (niet in de koelkast!)
Versieringen voor lekkere chocoladeflikken
Chocolade flikken worden extra lekker en feestelijk indien u ze decoreert met bijvoorbeeld snoepjes of
studentenhaver. Er zijn talloze decoratie mogelijkheden, enkele suggesties op een rijtje:
- Blauwe en/of roze muisjes
- Stukjes karamel
- Smarties
- "Spikkels"
- Studentenhaver
- Hazelnoten
- Walnoten
- Rozijnen
Algemene tips
- Laat de chocolade nooit afkoelen in de koelkast, het kan gaan condenseren.
- Bewaar chocolade niet in de koelkast, het heeft de eigenschap om geurtjes en smaken te absorberen.
- Chocoladeproducten kunt u het beste bewaren in een bakje of schaal met hierop een deksel.
- Werk altijd hygiënisch en netjes
Tot slot
Eet smakelijk en veel plezier met het maken van de chocolade lekkernijen. Wilt u ook wel eens winegums, popcorn of karamel zelf maken? Klik dan
hier voor de special "Thuis snoepgoed en traktaties maken" u alles kunt er van alles vinden over het bereiden van de zoete lekkernijen.