Zelf Feta Kaas & Mozzarella maken

Zelf Feta Kaas & Mozzarella maken Kaas vormt een belangrijk element in onze maaltijden. In de winkels zijn ontzettend veel kaassoorten te koop. Leuker nog dan kaas in de winkel kopen, is het zelf maken van kaas. Feta kaas en Mozzarella zijn eenvoudig te maken en heerlijk in zeer diverse gerechten. Feta kaas en Mozzarella zijn heerlijke kazen, die salades, pizza's en vele andere gerechten speciaal en overheerlijk maken. Beide kazen zijn eenvoudig zelf te maken en men heeft er geen bijzondere of dure apparaten voor nodig!

Feta kaas

Benodigdheden

 • 3,8 liter geitenmelk van de beste kwaliteit die je kunt vinden
 • 1 eetlepel verse, volle yoghurt
 • ¼ theelepel stremsel
 • ½ theelepel zout + 5 eetlepels zout
 • Een thermometer
 • Een grote pan
 • Een theedoek, of bij voorkeur een netel- of kaasdoek
 • Zeef of vergiet

Bereidingswijze

 1. Warm de geitenmelk in de pan tot een temperatuur va n 30°C. Roer daarbij af en toe met een houten lepel om te voorkomen dat de melk aanbrandt.
 2. Haal de pan van het vuur.
 3. Meng één eetlepel yoghurt met één eetlepel van de melk.
 4. Roer het yoghurtmengsel door de verwarmde melk.
 5. Dek de pan vervolgens af met een deksel of theedoek en laat één uur staan, op kamertemperatuur.
 6. Meng na dit uur het stremsel door de melk. Roer goed door.
 7. Dek de pan vervolgens weer af en laat gedurende nacht staan, wederom op kamertemperatuur.
 8. Tegen de ochtend moet de melk wat ingedikt en geleiachtig zijn. Er heeft zich tevens een laag wei gevormd.
 9. Hak met een spatel, lepel of mes door het midden van de kaas. Zorg ervoor dat de spatel echt tot de bodem van de pan komt. Snij de kaas in reepjes door de kaas telkens op 1 cm afstand van de vorige lijn door te snijden. Draai de pan vervolgens een kwartslag en herhaal de vorige stappen. Hierdoor ontstaan er blokjes.
 10. Werk nu met een schone hand en met een tafelmes. Schep met je hand de kaas om, waarbij je de grote blokken doorsnijd zodat er losse blokjes van ongeveer één vierkante centimeter ontstaan.
 11. Roer de blokjes feta gedurende 10 a 15 minuten af en toe om, zodat de blokjes nog wat steviger worden.
 12. Leg een theedoek over de zeef. Zet een kommetje onder de zeef.
 13. Giet de kaas en de wei in de theedoek. Vang de wei op in het kommetje.
 14. Laat de kaas gedurende 2 a 4 uur uitlekken.
 15. Leg de kaas vervolgens in een kom. Voeg een halve theelepel zout toe. Het zout zal de kaas doen breken.
 16. Leg de kaas vervolgens weer in een handdoek. Leg deze in het vergiet of een zeef. Laat de kaas gedurende de nacht nog verder uitlekken. Doe dit door een pan met koud water op de kaas te zetten.
 17. Maak intussen de wei klaar door aan 591 milliliter wei vijf eetlepels zout toe te voegen. Roer tot al het zout is opgelost.
 18. Dek de kom met de wei af en laat gedurende 12-24 uur op kamertemperatuur rusten.
 19. Snij na de nacht de kaas in blokjes van vier bij vier centimeters. Doe de blokjes in de kom met wei.
 20. Laat de kaas nog enkele dagen in de koelkast rusten alvorens hem te serveren. De kaas wordt hierdoor droger en dus kruimeliger.
 21. Spoel de kaas af voor gebruik om overtollig zout te verwijderen.

Mozzarella

Benodigdheden

 • 4 liter biologische melk (of buffelmelk als je het kan vinden)
 • 2 eetlepels citroenzuur (of citroensap)
 • ¼ theelepel stremsel
 • Een zuurbestendige pan (bij voorkeur geen aluminium)
 • Een thermometer
 • Een theedoek, of bij voorkeur een netel- of kaasdoek
 • Zeef of vergiet
 • Rubberen handschoenen

Bereidingswijze

 1. Verwarm de melk in de pan tot een temperatuur van 30°C. Roer af en toe door met een houten lepel om aanbranden te voorkomen. Voeg het citroenzuur toe en roer goed door.
 2. Haal de pan van het vuur als de melk op temperatuur is. Voeg de stremsel toe en roer goed door.
 3. Laat vervolgens 15 minuten rusten, op kamertemperatuur. De melk wordt dik en geleiachtig.
 4. Snij de kaas in reepjes van één centimeter breed met een mes of spatel. Zorg ervoor dat het mes of de spatel ook echt tot de bodem komt.
 5. Draai de pan vervolgens 90 graden en snij de kaas wederom in reepjes van één centimeter. Er zijn nu blokjes van één bij één centimeter gevormd. Op deze manier worden de kaas en de wei beter van elkaar gescheiden.
 6. Leg een theedoek, neteldoek of kaasdoek in een vergiet of zeef.
 7. Giet de kaas in het vergiet. Vang de wei op in een kom.
 8. Laat de kaas gedurende 3 a 4 uur uitlekken. De kaas is voldoende uitgelekt als er geen druppels meer vallen, het is niet nodig om de kaas volledig uit te persen. Als je dit wel doet kan de mozzarella te droog worden.
 9. Voeg een halve theelepel zout toe aan de mozzarella. Hoe meer je roert, hoe meer zout de mozzarella op zal nemen en hoe droger de uiteindelijke kaas zal worden.
 10. Warm wat van de wei op in een pan, tot een temperatuur van 75°C is bereikt.
 11. Deel de mozzarella in drie delen.
 12. Doe één derde deel van de mozzarella in de pan met het weiwater. Trek de rubberen handschoenen aan. Vorm met je handen een bal van de mozzarella. Druk de kaas hiertoe samen en vouw het over elkaar.
 13. Haal de kaas uit het water zodra het plakkerig genoeg is om één geheel te vormen. Indien dit niet gebeurt kan het zijn dat je water te koud is.
 14. Leg de gevormde bal in een kommetje in een mengsel van 465 milliliter wei, 2 eetlepels zout en wat ijs. Dek af met vershoudfolie.
 15. Doe hetzelfde met de andere delen.
 16. De mozzarella is één week houdbaar in de koelkast, of één maand in de diepvries.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwanger en fetaZwanger en fetaFeta is een traditionele Griekse, witte, zachte kaas die bij velen geliefd is. Alleen bij zwangere vrouwen bestaat er va…
Vegetarisch stremselVegetarisch stremselStremsel is een hulpstof bij de kaasproductie en kan verschillende herkomsten hebben. Traditioneel wordt dierlijk strems…
Kaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue: KaasfonduereceptenKaasfondue is een typisch Zwitsers product, dat minder bekend is dan fondue met vlees. Het wordt vaak gegeten met stokbr…
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…

Zelf pizza maken: Maak zelf lekkere verse pizza's!Zelf pizza maken: Maak zelf lekkere verse pizza's!Zelf pizza maken is veel lekkerder dan een pizza uit het vriesvak. Bij zelfgemaakte pizza kan je immers zelf bepalen wat…
Frituren op zijn ChineesGaarkoken in overvloedig hete olie geeft een typisch eigen smaak en bijzondere structuur. Frituren kan best in de wok, d…
Bronnen en referenties
 • http://www.wikihow.com/Make-Feta-Cheese
 • http://flavourites.punt.nl/index.php?gr=769324
 • http://www.wikihow.com/Make-Mozzarella-Cheese
Reactie

Paul, 09-01-2012
Opmerkleijk. De hoeveelheden vocht in milliliters, en de hoeveelheden zout in eetlepels. Hoeveel dat dan is hangt volledig af van de grootte van de zoutkorrel! Reactie infoteur, 01-02-2012
Bedankt voor uw reactie. De grootte van de korrel heeft inderdaad invloed op het benodigde volume. Ik gebruik gewoon het standaard keukenzout.

M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 25-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.