Eierdooier scheiden: hoe doe je dit handig?
Een eierdooier scheiden is een uitdaging. Bijna heeft weleens een ongelukje gemaakt met de eidooier scheiden van het eiwit. En voor sommige recepten is het echt noodzakelijk dat eiwit en eidooier van elkaar gescheiden zijn. Dus hoe je doe je dat nu eigenlijk, een dooier scheiden?
Eierdooier scheiden
Eierdooier scheiden, het is vaak hét moment waarop de meeste gerechten mislukken.
Eidooier scheiden is namelijk een klusje waar je een zekere handigheid in moet hebben, anders ligt de hele keuken vol met plakkerige gele en doorzichtige stukken ei. En voor veel recepten is het toch echt noodzakelijk dat de eierdooier en het eiwit goed van elkaar gescheiden zijn.
Eierdooier scheiden tip 1
De gemakkelijkste manier is de eierdooier van de ene eierschaal naar de andere over te 'gieten'. Breek de eierschaal in twee stukken en 'giet' de eierdooier vervolgens net zo lang van de ene eierschaal naar de andere tot je alleen nog de eierdooier in de schaal hebt zitten. Vang het eiwit op in een bakje dat je onder het ei houdt. Het is slim om met drie bakjes te werken: één voor het overgieten, en twee om de eierdooier en het eiwit in op te vangen. Mocht het op een gegeven moment een keer mis gaan met het
eidooier scheiden, zijn in elk geval niet al je inspanningen voor niets geweest, omdat je het foutje boven de 'opvangbak' gemaakt hebt.
Eierdooier scheiden tip 2
Breek het ei - zonder de eierdooier te breken - boven een trechter die je op een groot glas hebt neergezet. Het eiwit zal door het uiteinde van de trechter in het glas terechtkomen, het eigeel blijft in de trechter achter.
Eierdooier scheiden tip 3
Wanneer je een wat ouder ei hebt kun je het
eigeel van het eiwit splitsen door het eiwit tussen je vingers te laten glijden. Een groot voordeel van deze methode is dat de eierdooier niet kapot kan gaan aan de scherpe randen van de eierhelften. Het gaat als volgt: tik de eierschaal doormidden en giet de dooier op de binnenkant van je hand, met je vingers vrij strak tegen elkaar aan gedrukt. Schudt hand vervolgens net zo lang tot het eiwit netjes tussen je vingers doorgelopen is en je enkel de eierdooier over hebt.
Eierdooier scheiden tip 4
Een ietwat omslachtigere methode, is werken met een schoteltje. Breek een ei boven een schoteltje, zonder de eidooier te breken. Zet vervolgens een rond scherp metalen (uitsteek)vormpje op het eigeel en giet op deze manier alleen het eiwit in een ander bankje.
Eierdooier scheiden tip 5
Eidooier scheiden is een kunst. Wanneer bovenstaande tips je niet voldoende geholpen hebben biedt een
eierscheider uitkomst. Dit een metalen hulpmiddel waar je de eieren (met hele eidooier) in moet gieten, waarna het eiwit mooi gescheiden wordt van het eigeel.