Zelf eenvoudig kaas of paneer maken
Zelf kaas maken kan heel eenvoudig. U hoeft hier geen extra materiaal voor aan te schaffen en binnen de kortste keren heeft u ongeveer een halve kilo kaas gemaakt. Dit doet u door de melk met zuur te scheiden in wrongel (witte vlokken) en wei (wittig water). In tien stappen leert u eenvoudig kaas of paneer maken. Zelfgemaakte kaas is ook nog eens in te vriezen! Lees verder hoe u uw eigen kaas lekker bereidt.
Echte melk voor kaas maken
Voor het maken van kaas of paneer heeft u in eerste instantie de juiste melk nodig. Het liefste een beetje vette melk, want dat werkt beter om zelf kaas te maken. Onbewerkte (echte) melk, dus direct van de koe bevat de meeste room. Dus koop melk bij de boer (juni 2011: 0,50 Eurocent per liter). Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude emmer met deksel met een inhoud van 5 kg, waarin eerst huzarensalade of mayonaise zat.
Melk direct van de koe is – naast dat het verser is en dus langer houdbaar – ook zeer smakelijk, vooral als u eigenlijk niet zo van gewone melk houdt. Kinderen blijken de echte melk zo wie zo vaak lekkerder te vinden, maar dit terzijde. Kunt u nu niet bij een boer voor melk terecht, dan koopt u gewoon volle melk.
Ingrediënten voor zelf kaas maken
Naast vette of romige melk heeft u citroenen of natuurazijn en water nodig. Gebruik geen citroensap uit een (plastic) flesje, want dan lukt het kaas maken echt niet.
Ingrediënten voor kaas op een rijtje:
- Vier liter melk;
- Natuurazijn of citroenen;
- Water.
Daarnaast heeft u een zeef, een bak en een grote doek (bijvoorbeeld een theedoek) nodig.
Hoe zelf kaas maken?
Veel recepten voor het kaas of paneer maken zijn vaak nodeloos ingewikkeld, waardoor het kaas maken mislukt. Het kan echter ook eenvoudig. In 10 stappen van melk naar kaas:
- Pak twee grote pannen en doe in iedere pan 2 liter melk;
- Breng de melk aan de kook en roer om aanbranden te voorkomen;
- Doe er een scheut warm water (ca. 2 dl per liter melk) en een scheut natuurazijn of minstens 2 grote eetlepels uitgeperste citroensap van echte citroenen (per liter melk) in (van tevoren mengen kan ook);
- Roer langzaam door, wrongel en wei scheiden zich nu (de massa wordt vlokachtig);
- Haal pan van het vuur, dek af en laat even afkoelen;
- Gooi inhoud van pan in de doek, die in de zeef ligt boven op een pan of bak (om schuiven van doek te voorkomen, de doek met knijpers vastzetten aan pan);
- Draai de theedoek dusdanig, dat het vocht (wei) er uit is en de vaste substantie (wrongel) overblijft;
- Leg de doek met de kaas in een schaal en zet deze met iets zwaars erop - bijvoorbeeld een vijzel - in de koelkast;
- Laten afkoelen en na aantal uren al te gebruiken;
- In stukjes snijden en bakken, frituren of stoven.
Het zuur van de citroensap of azijn verdwijnt met de wei. Aan de smaak van de kaas zult u het dus niet merken. Het resultaat: circa vijfhonderd gram zelfgemaakte kaas.
Invriezen van zelfgemaakte kaas
Deze zelfgemaakte kaas of paneer kan makkelijk worden ingevroren. U snijdt dan – de volgende dag - de brok kaas eerst in kleine stukjes (de paneer is tamelijk zwaar), doet een bepaalde hoeveelheid voor later gebruik in zakjes en stopt deze in de vriezer. In de koelkast blijft de kaas enige dagen goed.
Recepten met zelfgemaakte kaas of paneer
Deze kaas is goed te combineren met verschillende groenten, zoals doperwten of spinazie. Denk aan mattar paneer en palak paneer. Het makkelijkste is om de kaas (of paneer) te bakken, apart te houden, dan groenten te koken/stoven, lekker te kruiden en later de kaas of paneer er weer bij te doen. Combineer met rijst of brood.