Wokbranders, prijzen en kooktechnieken

De prijs van een wokbrander begint bij ongeveer 40 euro. Met een wokbrander en een wok kun je door het toepassen van verschillende kooktechnieken de heerlijkste gerechten bereiden. Een wokbrander kun je het beste buiten of in de schuur gebruiken. Dit is veiliger en je voorkomt vieze geurtjes in huis. Oriënteer je goed op de verschillende modellen en prijzen voordat je een wokbrander koopt.

Hoe gebruik je een wokbrander?

Een wokbrander kun je voor diverse doeleinden gebruiken. Doordat de wokbrander een behoorlijk krachtige bron van vuur is zijn vele kooktechnieken mogelijk. Je kunt een wokbrander het beste buiten of in een schuur of garage gebruiken. Dit is veiliger dan in huis. Ook voorkom je vieze luchtjes door de wokbrander buiten te gebruiken. Als je de wokbrander samen met een goede wok gebruikt dan kun je er heerlijke gerechten mee bereiden.

Kooktechnieken met een wokbrander en een wok

Zoals gezegd kun je met een wokbrander, vanwege de krachtige vuurbron, heerlijke gerechten bereiden. Er zijn verschillende kooktechnieken mogelijk met het gebruik van een wokbrander. Zo kun je er onder andere mee:
  • roerbakken
  • frituren
  • stomen
  • stoven

Roerbakken

Als je in een Aziatisch restaurant bent geweest dan herken je deze kooktechniek zeker. Roerbakken met en wok is de meest toegepaste kooktechniek. Doordat de wokbrander een krachtige vuurbron is kun je er uitstekend mee roerbakken. Voor de kooktechniek roerbakken heb je een hete vuurbron nodig. Roerbakken doe je kort en heet. Je kunt bepaalde ingrediënten afzonderlijk wokken, maar ook tegelijk. Doordat roerbakken ontzettend snel gaat moet je iets meer tijd in de voorbereiding stoppen. Zet alles klaar wat je wilt roerbakken. Tijdens het koken heb je geen tijd meer om nog even iets te snijden.

Frituren

Vanwege de hoge temperaturen die je kunt bereiken door het gebruik van een wokbrander, kun je er uitstekend mee frituren. Zoek vooraf een goede olie uit waarmee je gaat frituren. Het beste is een smaakneutrale olie omdat bepaalde oliesoorten smaak afgeven aan het gerecht tijdens het frituren. Zo proef je alle ingrediënten het beste. Frituren kun je op twee standen doen met een wok en een wokbrander. Je kunt met lage tot middelmatige temperaturen frituren, maar ook met hoge temperaturen. Bij de eerste kooktechniek gaart het gerecht langzaam bruin, bij de tweede techniek krijg je een knapperig resultaat. Als de ingrediënten gaar zijn dan kun je ze uit de olie scheppen en even laten uitlekken op wat keukenpapier.

Stomen

Je kunt in de wok een laagje water doen, waarboven je een hittebestendig mandje plaatst met daarin de ingrediënten die je wilt gaan stomen. Belangrijk is dat de ingrediënten niet het water raken. Je kunt op deze manier bijvoorbeeld rijst stomen, of pakketjes gemaakt van deegwaar. Als je alles in de wok hebt gedaan dan leg je een deksel op de wok en zet je het vuur van de wokbrander op laag tot middel.

Stoven

Stoven is eigenlijk ‘verlengd’ roerbakken. Om te kunnen stoven moet je eerst groente roerbakken. Daarna giet je er een kruidenvloeistof bij in, zoals bijvoorbeeld bouillon. Doe een deksel op de wok en laat alles lekker gaar stoven. Je moet wel af en toe even kijken of het vocht niet helemaal is verdampt, voeg op tijd extra toe.

Wokbranders, prijzen

De prijzen van wokbranders beginnen bij ongeveer 40 euro. Er zijn ook wokbranders met prijzen van rond de 200 euro. Afhankelijk van de kracht die je nodig hebt koop je een lichtere of een zwaardere wokbrander. Lichte wokbranders produceren ongeveer 4 kW, de zwaardere varianten gaan vanaf 10 kW. Bij het kopen van een wokbrander koop je ook een drukregelaar. De prijs van een drukregelaar ligt net boven de 10 euro. De drukregelaar sluit je aan op een slang waardoor het gas gaat.
© 2011 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende kooktechniekenVerschillende kooktechniekenEr zijn vrij veel kooktechnieken die kunnen worden toegepast op eten. Hierbij wordt rauw voedsel veranderd en worden er…
Een fornuis in je keuken of niet: hoe maak je de keuze?Als je kijkt naar sommige fornuizen die tegenwoordig te koop zijn, weet je soms niet wat je ziet. Grote apparaten met ve…
AMI jukeboxen: Prijzen, selectieaantallen en bouwjarenAMI jukeboxen: Prijzen, selectieaantallen en bouwjarenAls een van de grote vier jukeboxfabrikanten heeft AMI een aantal interessante modellen uitgebracht. De art deco AMI top…
Wokken op inductie: lekker en gezond!Wokken is allang geen exotische kooktechniek meer, maar wel een dagelijkse manier om snel en lekker te koken. Ook op ind…

Tips bij het kopen van een keramische ovenTips bij het kopen van een keramische ovenEen keramische oven kopen is een grote stap en er komt veel bij kijken. Waar moet je nu op letten tijdens de aankoop? Ee…
Zelf eenvoudig kaas of paneer makenZelf eenvoudig kaas of paneer makenZelf kaas maken kan heel eenvoudig. U hoeft hier geen extra materiaal voor aan te schaffen en binnen de kortste keren he…
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.