De basis van het koken: vis
Tegenwoordig eten steeds meer mensen naast vlees wekelijks ook vis. De meeste vissoorten bevatten veel 'goede vetten' en zijn dus goed voor een mens. In dit artikel kun je meer lezen over de basis van het bereiden van vis en vind je o.a. een aantal lekkere visrecepten.
Soorten vis
Vissoorten zoals zalm, garnalen en kabeljauw kun je tegenwoordig prima in de supermarkt kopen. Het is te verkrijgen op de vers-afdeling of anders in de diepvries. Maar de meest
verse vis is toch wel te verkrijgen bij de visboer. Bovendien heb je bij de visboer (of de viswinkel) ruimschoots de keuze uit verschillende soorten vis. Veel soorten vis zijn van nature erg mager en passen daardoor prima in een caloriearm gerecht. Maar ook de meer vette vissoorten zoals bijvoorbeeld makreel en haring zijn erg gezond doordat ze veel onverzadigde vetzuren bevatten. Deze vetzuren hebben een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
Schaal- en schelpdieren
Onder de verschillende soorten vis vallen schaal- en schelpdieren eigenlijk in een aparte categorie. Gamba's bijvoorbeeld hebben een heel eigen smaak, net als bijvoorbeeld kreeften en langoustines. Wie niet bekend is met het eten van schaal- en schelpdieren doet er goed aan verschillende soorten te proberen. De manier van bereiden en de toevoeging van bepaalde ingrediënten helpen de smaak van
schaal- en schelpdieren te bepalen. Schaal- en schelpdieren kunnen zowel rauw, denk bijvoorbeeld aan oesters, gegeten worden, als gekookt. Meestal is de kooktijd van schaal- en schelpdieren niet zo lang. Mosselen bijvoorbeeld hebben slechts een minuut of 3,4 nodig, en ook garnalen hebben weinig tijd nodig om gaar te worden. Bij vis in schaal- of schelp geldt soms dat je alleen de vis kunt eten die tijdens het koken open zijn gegaan (mosselen bijvoorbeeld). Schelpen of schalen die dicht blijven zitten zijn niet goed.
Vis bereiden
Vis kun je op eindeloos veel manieren bereiden. Denk aan bakken, roosteren, grillen, roerbakken, stoven, pocheren en in de oven bereiden. Belangrijk bij het bereiden van vis, net als bij vlees, is de garing. Niemand vindt het prettig om droge vis te eten. De meeste soorten vis worden snel droog wanneer je ze te lang bakt.
De gaarheid van vis is goed te zien aan de vis zelf. Op het moment dat vis uit elkaar begint te vallen (je begint de structuur van de vis beter te zien) is de vis gaar. Ook de kleur van de vis zegt veel over de gaarheid. Bij zalm bijvoorbeeld kun je goed zien of de vis gaar is doordat deze lichtroze begint te kleuren. Om droge vis te voorkomen kun je vis het beste met huid en al bakken. Wanneer er aan de vis geen huid meer zit, kun je de vis even door wat bloem halen. De bloem zorgt ervoor dat alle sappen in de vis blijven. Vergeet niet vooraf de vis goed droog te deppen.
Smaak
Veel soorten vis hebben weinig of geen toegevoegde ingrediënten nodig om smakelijk te zijn. Een beetje (olijf)olie of boter geeft al smaak aan de vis. Peper en zout kunnen de smaak van vis nog meer naar boven brengen. Wie graag eens een nieuwe smaak aan vis wil geven kan er voor kiezen om een bepaalde saus of kruid toe te voegen. Zo kan sojasaus of witte wijnazijn lekker zijn bij de
bereiding van vis. Een lente-uitje kan ook heel lekker zijn, bijvoorbeeld bij zalm. Vis kun je ook in de oven bereiden op een bedje van groenten en kruiden. Dille gaat bijvoorbeeld goed bij veel soorten vis, maar ook rozemarijn en kervel doen het prima. De sap van een citroen kun je over vis sprenkelen wanneer deze op je bord ligt; dit geeft een frisse smaak.
Recepten
Zalm met groenten uit de oven
Onderin een ovenschaal leg je groenten zoals bloemkool, wortel en broccoli. Leg de zalmfilets op de groenten en druppel olijfolie en sojasaus over de zalm en de groenten. Maak een mengsel van olie, broodkruim en kruiden naar keuze, en strooi dit over de zalmfilets heen. Strooi tenslotte nog wat zout en peper over de zalm. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven. Na ongeveer 15 minuten is de zalm en de groenten gaar en klaar om opgegeten te worden.
Mosselen met groenten
Giet een kleine hoeveelheid water of witte wijn (ongeveer een halve centimeter) in een grote pan. Voeg hieraan groenten naar keuze toe. Wortels, ui, selderij en pepers zijn goed te combineren met mosselen. Voeg ook een aantal kruiden zoals tijm en laurierbladeren toe. Breng het geheel ongeveer vijf minuten aan de kook. Voeg daarna de mosselen toe en kook deze ongeveer 3 à 4 minuten. Schud de mosselen om en haal de mosselen vervolgens uit de pan, samen met de groenten en de bouillon om op te eten.