Vlierbloesemsiroop (sap)
Het is bijna zo ver; de vlier staat bijna in bloei! Dit jaar wat later dan andere jaren, maar dat maakt niet uit. Het is bijna tijd om vlierbloesemsiroop (vlierbloesemsap) te maken. Deze drank is in Nederland vrij onbekend maar wordt in Oostenrijk en Duitsland veel gedronken. Het heet daar Hollundersaft of Hollersaft. Hier komt het enige echte recept.
Ingrediënten
- Bloemkronen van de zwarte vlier
- water
- 1 kg suiker
- 1,5 g citroenzuur
- 1 citroen
Verzamelen van de bloemkronen
Eerst moet je voldoende bloemkronen verzamelen. Hierbij geldt; hoe meer, hoe beter! Als je de mogelijkheid hebt om kieskeurig te zijn, wees dat dan! Alleen de mooie, flink bloeiende kronen gaan de pan in. Kijk wel uit of je een echte zwarte vlier (Sambucus negra) hebt. Sambucus ebulus is giftig. Het makkelijkst kun je ze herkennen aan de stammen en twijgen, en aan de bloemetjes. De bloemetjes van nigra zijn helemaal wit, die van ebulus hebben donkere stampertjes. Nigra heeft houtachtige stammetjes, en doordat ebulus ieder jaar afsterft en nieuw opgroeit, zijn de stelen of stammetjes niet verhout. Nigra bloeit eerder dan ebulus, dus als je gaat plukken zodra de vlier bloeit, weet je zeker dat het de nigra is, omdat de ebulus dan nog niet bloeit. Als je de plant dan ook nog in de winter heb zien staan, is het helemaal duidelijk dat het een nigra is, doordat de ebulus in de winter afsterft.
Van de bloemkronen gebruik je alleen de bloemetjes. Je kunt best wat groene steeltjes laten zitten, maar dat maakt het er niet lekkerder op. Probeer dus met een vork alleen de witte blaadjes van de stelen te ritsen.
Het koken
Los nu 1 kg suiker op in 1 liter water. Dat gaat niet zonder slag of stoot, dus je moet het water wat verwarmen, en dan nog duurt het een tijdje. Hierbij voeg je 1.5 g citroenzuur – die kan je bij een toko kopen en dan heb je voor de komende tijd een flinke voorraad. Voeg er de bloemetjes aan toe en dan de schijven van een citroen. Laat dit een paar dagen trekken in de koelkast (4 tot 5 dagen), afgedekt met folie.
Afvullen
Verhit in de oven (200°C) een aantal flessen waarin je de siroop wilt gaan doen. Zorg dat de flessen goed schoon zijn! Maak ze schoon met afwasmiddel en daarna met soda. Spoel de flessen goed na, maar ze mogen nat de oven in. Laat ze minstens een half uur in de voorverwarmde oven staan voor je ze gaat afvullen. Vergeet niet de doppen ook goed schoon te maken. Flessen met plastic doppen zijn onbruikbaar omdat je de plastic doppen niet een half uur in de oven kunt laten liggen.
Begin nu je bloemetjesmengsel te filtreren. Dit kan je doen over een koffiefilter, maar dat zal redelijk lang duren. Je kunt ook alles door een schone theedoek filtreren. Het voordeel daarvan is dat je de theedoek uit kunt wringen en het zo een stuk sneller gaat.
Verwarm de gefilterde siroop tot zo'n 80°C, dus dat het net niet gaat koken. Neem de (hete!) flessen uit de oven en doe er de hete siroop in. Zet de gevulde flessen nog een kwartier in de oven, met de doppen er losjes op. Na een kwartier kun je de oven uitzetten, de doppen vastschroeven en de flessen in de oven laten afkoelen.
Gezond
Vlierbloesemsiroop is gezond. Het zou slijmoplossend werken en dus heilzaam zijn bij verkoudheden en bij griep zou het ook een heilzame werking hebben. Bovendien zou de vlier de afweer versterken. Maar de siroop is vooral erg lekker!