Waar, wanneer en hoe is chocolade ontstaan?

Waar, wanneer en hoe is chocolade ontstaan?Chocolade is een lekkernij die heden ten dagen niet meer is weg te denken uit onze dagelijkse voeding, waarvan de gemiddelde Belg zo ongeveer acht kilo per jaar verorbert. Zoals gebleken is de oorsprong van chocolade omstreeks 600 in Guatumala en Mexico door de Maya's ontdekt. Zij hadden als eerste een cacaoplantage aangelegd, en ontdekten ter zelf der tijd hoelang de pitten van de cacaoplant konden bewaard blijven. Toen maakten de Maya's daarvan een drankje... dat nadien de basis scheen te zijn van onze heerlijke en lekkere chocolade! Die niet meer is weg te denken na dit goedje te hebben geproefd.

Hoe ging dit verder in zijn verloop?

Na de ontdekking van dit lekker drankje -dat zij 'tchocoatl' noemden- konden zij dit gebruiken als ruilmiddel voor voeding en kleding. Dit goedje was een mengsel van cacaobonen peper en paprikapoeder. Zo werd de chocolade ontstaan Dit werd de favoriete drank van de kolonisten. Zij brachten nadien de kostbare bonen -samen met de werktuigen om cacao te bereiden- mee naar Spanje, waar ze dit op hun beurt weer verbeterden door er suiker, vanille, lecithine en room aan toe te voegen. Daar werd dit algauw de koning rijke drank aan het Spaanse hof. Nadien werd de chocolade uitgevoerd naar Vlaanderen en Nederland.

Later kwamen er de chocoladefabrieken te voorschijn!

Vervolgens verschenen er in de 19 de eeuw -dankzij de economische vooruitgang meerder chocoladefabrieken waaronder de firma Berwaerts in 1840, die als eerste deze chocolade in tabletten en andere vormen verkocht. Evenals het handelsmerk 'Côte d'Or' werd in 1883 wettelijk gedeponeerd. Deze naam werd gekozen door de chocolademakers zelf, die verwijst naar de Goudkust vanwaar de cacaobonen werden ingevoerd. In 1935 verwierf de 'Côte d'Or' al snel nationale en internationale bekendheid door deel te nemen aan de wereldtentoonstellingen Ondertussen hadden de pioniers in België ook niet stil gezeten en brachten op hun beurt chocoladefabrieken te voorschijn.

Nadien kon zowat iedereen genieten van deze lekkere chocolade

Deze waren gelegen in

  • Doornik (Delannoy)
  • Antwerpen (Meurissen en De Beukelaar
  • Wieze (Callebaut)
  • Verviers (Jacqeus
  • Brussel (Côte d'Or, en Jean Neuhaus)

De pralines werden in 1912 uitgevonden door Jean Neuhaus
Later in 1967 kwam Guy en Liliane Faubert met een nieuwigheid op de markt. Zij bedachten de chocolade in zeevruchten (Guylian) in 12 verschillende vormen -in een doorschijnende doos- aan te bieden. In de jaren '90 werd chocolade het product op de wereldmarkt.

Kunnen alle mensen - ook in andere landen- genieten van chocolade?

Nee zeker niet, er zijn trouwens nog vele landen waar ze deze lekkernij nog niet kennen Ook de Belgen hebben lang moeten wachten, eer zij dit goedje konden kopen. Zo werd chocolade -in de na oorlog jaren- een lux product dat alleen de exclusieve lekkernij was voor mensen van adel. Pas in de 17 de eeuw verschenen de eerste chocoladefabrieken in Europa. Een paar eeuwen later, in de jaren '50 werd de chocolade alsmaar beter koop en betaalbaar voor iedereen, arm en rijk. In België kwam de echte doorbraak reeds 10 jaar later. Zo verschijnt er nu dagelijks zo'n drie soorten chocolade voor ieders zin: witte chocolade, melkchocolade, en pure chocolade, dit is de donkerste en gezondste.

Ondertussen zijn de chocoladefabrieken al heel wat uitgegroeid

Eindresultaat

Momenteel is chocolade in verschillende kleuren, vormen en smaken voor elk wat wils Het is inderdaad een genotsmiddel dat heel moeilijk, of zelfs door velen onder ons, niet meer kan worden gemist. Want chocolade geeft rust en kalmte, maak zelfs gelukkig want deze bevat serotonine het gelukshormoon en is daarmee ook goed voor het hart. Zeg nu eens eerlijk, wat is er zaliger als een stukje chocolade dat langzaam in de mond smelt, en waarvan men nog volledig opbeurt En terecht! Het is een aanwinst dat zowat iedereen kan genieten van deze lekkernij!
© 2010 - 2025 Enza_9o-, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Info: okramagazine