Waar, wanneer en hoe is chocolade ontstaan?
Chocolade is een lekkernij die heden ten dagen niet meer is weg te denken uit onze dagelijkse voeding, waarvan de gemiddelde Belg zo ongeveer acht kilo per jaar verorbert. Zoals gebleken is de oorsprong van chocolade omstreeks 600 in Guatumala en Mexico door de Maya's ontdekt. Zij hadden als eerste een cacaoplantage aangelegd, en ontdekten ter zelf der tijd hoelang de pitten van de cacaoplant konden bewaard blijven. Toen maakten de Maya's daarvan een drankje... dat nadien de basis scheen te zijn van onze heerlijke en lekkere chocolade! Die niet meer is weg te denken na dit goedje te hebben geproefd.
Hoe ging dit verder in zijn verloop?
Na de ontdekking van dit lekker drankje -dat zij 'tchocoatl' noemden- konden zij dit gebruiken als
ruilmiddel voor voeding en kleding. Dit
goedje was een mengsel van
cacaobonen peper en paprikapoeder. Zo werd de
chocolade ontstaan Dit werd de favoriete drank van de kolonisten. Zij brachten nadien de kostbare bonen -samen met de
werktuigen om cacao te bereiden- mee naar Spanje, waar ze dit op hun beurt weer
verbeterden door er suiker, vanille, lecithine en room aan toe te voegen. Daar werd dit algauw de
koning rijke drank aan het Spaanse hof. Nadien werd de chocolade uitgevoerd naar Vlaanderen en Nederland.
Later kwamen er de chocoladefabrieken te voorschijn!
Vervolgens
verschenen er in de 19 de eeuw -dankzij de economische
vooruitgang meerder chocoladefabrieken waaronder de firma Berwaerts in 1840, die als eerste deze chocolade in
tabletten en andere vormen verkocht. Evenals het handelsmerk 'Côte d'Or' werd in 1883 wettelijk gedeponeerd. Deze naam werd gekozen door de
chocolademakers zelf, die verwijst naar de Goudkust vanwaar de cacaobonen werden
ingevoerd. In 1935 verwierf de 'Côte d'Or' al snel nationale en internationale
bekendheid door deel te nemen aan de
wereldtentoonstellingen Ondertussen hadden de pioniers in België ook niet stil gezeten en
brachten op hun beurt chocoladefabrieken te voorschijn.
Nadien kon zowat iedereen genieten van deze lekkere chocolade
Deze waren gelegen in
- Doornik (Delannoy)
- Antwerpen (Meurissen en De Beukelaar
- Wieze (Callebaut)
- Verviers (Jacqeus
- Brussel (Côte d'Or, en Jean Neuhaus)
De pralines werden in 1912 uitgevonden door Jean Neuhaus
Later in 1967 kwam Guy en Liliane Faubert met een nieuwigheid op de markt. Zij bedachten de chocolade in
zeevruchten (Guylian) in 12 verschillende vormen -in een doorschijnende doos- aan te bieden. In de jaren '90 werd chocolade
het product op de wereldmarkt.
Kunnen alle mensen - ook in andere landen- genieten van chocolade?
Nee zeker niet, er zijn trouwens nog
vele landen waar ze deze lekkernij nog
niet kennen Ook de Belgen hebben lang moeten wachten, eer zij dit goedje konden kopen. Zo werd chocolade -in de na oorlog jaren- een
lux product dat alleen de exclusieve
lekkernij was voor mensen van adel. Pas in de 17 de eeuw verschenen de eerste chocoladefabrieken in Europa. Een paar eeuwen later, in de jaren '50 werd de chocolade alsmaar beter koop en
betaalbaar voor iedereen, arm en rijk. In België kwam de echte doorbraak reeds 10 jaar later. Zo
verschijnt er nu dagelijks zo'n drie soorten chocolade voor ieders zin: witte chocolade, melkchocolade, en pure chocolade, dit is de donkerste en gezondste.
Ondertussen zijn de chocoladefabrieken al heel wat uitgegroeid
Eindresultaat
Momenteel is chocolade in
verschillende kleuren, vormen en smaken voor
elk wat wils Het is inderdaad een genotsmiddel dat heel moeilijk, of zelfs door velen onder ons, niet meer kan worden gemist. Want chocolade geeft rust en kalmte, maak zelfs
gelukkig want deze bevat serotonine het
gelukshormoon en is daarmee ook goed voor het hart. Zeg nu eens eerlijk, wat is er zaliger als een stukje chocolade dat langzaam in de mond smelt, en waarvan men nog volledig
opbeurt En terecht! Het is een aanwinst dat zowat iedereen kan genieten van deze lekkernij!