Waar, wanneer en hoe is chocolade ontstaan?

Hoe ging dit verder in zijn verloop?
Na de ontdekking van dit lekker drankje -dat zij 'tchocoatl' noemden- konden zij dit gebruiken als ruilmiddel voor voeding en kleding. Dit goedje was een mengsel van cacaobonen peper en paprikapoeder. Zo werd de chocolade ontstaan Dit werd de favoriete drank van de kolonisten. Zij brachten nadien de kostbare bonen -samen met de werktuigen om cacao te bereiden- mee naar Spanje, waar ze dit op hun beurt weer verbeterden door er suiker, vanille, lecithine en room aan toe te voegen. Daar werd dit algauw de koning rijke drank aan het Spaanse hof. Nadien werd de chocolade uitgevoerd naar Vlaanderen en Nederland.Later kwamen er de chocoladefabrieken te voorschijn!
Vervolgens verschenen er in de 19 de eeuw -dankzij de economische vooruitgang meerder chocoladefabrieken waaronder de firma Berwaerts in 1840, die als eerste deze chocolade in tabletten en andere vormen verkocht. Evenals het handelsmerk 'Côte d'Or' werd in 1883 wettelijk gedeponeerd. Deze naam werd gekozen door de chocolademakers zelf, die verwijst naar de Goudkust vanwaar de cacaobonen werden ingevoerd. In 1935 verwierf de 'Côte d'Or' al snel nationale en internationale bekendheid door deel te nemen aan de wereldtentoonstellingen Ondertussen hadden de pioniers in België ook niet stil gezeten en brachten op hun beurt chocoladefabrieken te voorschijn.Nadien kon zowat iedereen genieten van deze lekkere chocolade
Deze waren gelegen in
- Doornik (Delannoy)
- Antwerpen (Meurissen en De Beukelaar
- Wieze (Callebaut)
- Verviers (Jacqeus
- Brussel (Côte d'Or, en Jean Neuhaus)
De pralines werden in 1912 uitgevonden door Jean Neuhaus
Later in 1967 kwam Guy en Liliane Faubert met een nieuwigheid op de markt. Zij bedachten de chocolade in zeevruchten (Guylian) in 12 verschillende vormen -in een doorschijnende doos- aan te bieden. In de jaren '90 werd chocolade het product op de wereldmarkt.
Kunnen alle mensen - ook in andere landen- genieten van chocolade?
Nee zeker niet, er zijn trouwens nog vele landen waar ze deze lekkernij nog niet kennen Ook de Belgen hebben lang moeten wachten, eer zij dit goedje konden kopen. Zo werd chocolade -in de na oorlog jaren- een lux product dat alleen de exclusieve lekkernij was voor mensen van adel. Pas in de 17 de eeuw verschenen de eerste chocoladefabrieken in Europa. Een paar eeuwen later, in de jaren '50 werd de chocolade alsmaar beter koop en betaalbaar voor iedereen, arm en rijk. In België kwam de echte doorbraak reeds 10 jaar later. Zo verschijnt er nu dagelijks zo'n drie soorten chocolade voor ieders zin: witte chocolade, melkchocolade, en pure chocolade, dit is de donkerste en gezondste.Ondertussen zijn de chocoladefabrieken al heel wat uitgegroeid