Restjes eten bewaren of weggooien?
Het is altijd verstandig om zorgvuldig met het bewaren van eten om te gaan. Spullen dagen in de koelkast bewaren is niet goed en het eten wordt er meestal niet lekkerder op. Maar er zijn wel wat spullen die je – mist goed afgesloten – wel een dag of wat kunt bewaren en “op kunt frissen” met iets anders, om er nog een lekkere maaltijd van te maken.
Pasta
De een vindt pasta lekker opgewarmd en de ander vindt het smerig. Dat is heel persoonlijk, maar pasta zo opwarmen, zonder extra, wordt vaak maar een melige redelijk smaakloze bedoeling. De pasta kan wel met wat nieuwe ingrediënten lekkerder gemaakt worden voor de lunch. Voeg bijvoorbeeld wat kappertjes toe en bijvoorbeeld wat gehalveerde sardientjes. Het geheel smaakt al snel een stuk smeuïger.
Pasta als salade
Maar de pasta kan ook gebruikt worden om een lekkere salade mee aan te maken. Maak een komkommersalade van wat yogonaise, basilicum en dunnen plakjes komkommer (laat het geheel even staan). Voeg er de pasta aan toe en meng het goed. Als salade met geroosterd brood of een vers hard broodje is het heerlijk.
Aardappelen
Aardappelen afgekoeld in plakjes snijden en bakken is natuurlijk een bekend begrip, maar aardappelen klein maken en mengen met wat halvanaise, een scheutje room, wat citroensap, mosterd en peper en zout levert een frisse salade op. Zet deze even in de koeling er serveer het met verse gemengde sla. Desgewenst met een stukje vis.
De aardappelen die over zijn in plakken snijden en in de oven leggen met wat pittige kaas er overheen gestrooid kan ook heerlijk zijn. Serveer het met een makreelfilet of bak wat rundergehakt rul met een gesnipperd uitje er doorheen.
Groenten
Broccoli
Het is afhankelijk van de groenten in hoeverre je dit kunt bewaren voor een volgende dag. Zo kan broccoli bijvoorbeeld prima in een salade verwerkt worden. Maak de broccoli iets kleiner, voeg er wat yogonaise, een scheutje room, peper en zout naar smaak en wat dunne komkommerschijfjes aan toe en mix het geheel goed. Laat het even staan om in te trekken en serveer het met bijvoorbeeld donkerbrood met kruidenboter of leg er een stukje witvis bij.
Bloemkool
Bloemkool kan ook aangemaakt worden met een sausje zoals boven aangegeven staat. Maar laat de komkommer dan weg en voeg er wat verse basilicum aan toe. Weer mixen en even in de koeling zetten. Serveer het met donkerbrood belegd met bijvoorbeeld rosbief of ander mager vlees voor op brood. Heerlijk fris van smaak.
Snijboontjes
Snijboontjes kan je met wat overgebleven aardappelen weer lekker opbakken. Doe de snijboontjes er iets later bij, anders wordt het moes. Voeg wat peper en zout naar smaak toe en desgewenst kan er wat tonijn uit blik (op waterbasis) aan toegevoegd worden.
Vis
Niet alle vis kan je bewaren of blijft lekker om de volgende dag nog op te eten, maar met een mootje zalm, tonijn of bijvoorbeeld makreel kan dit wel. Je kunt kijken of je er plakken van kunt maken om deze vervolgens ligt te bakken. Strooi er wat peper en zout naar smaak overheen en wat verse basilicum.
De vis kan ook in een salade verwerkt worden. Neem wat halvanaise, wat room, een teentje knoflook en pepertje om fijn te maken. Maak er een mengsel van en doe er de vis in kleine stukje bij. Meng het goed en zet het even terug in de koeling. Prima om zo als maaltijdsalade met bijvoorbeeld wat verse sla op te eten.