Met restjes een maaltijd maken
Als je vergeten bent boodschappen te doen, of je geld is simpelweg op dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om te bekijken wat je met de restjes in de koeling kunt doen. Hierbij moeten er wel vanuit gaan dat de voeding nog goed is. Belangrijk dus om bij het inpakken van de restjes de juiste hygiëne regels na te leven en als het na enkele dagen nog niet op is, dan moet het echt weggegooid worden.
Opslaan van voeding
Als je restjes opslaat is het belangrijk om dit hygiënisch te doen, werk met schone handen en schone materialen. Verpak het met de lucht eruit en zet er bij voorkeur een datum op. Dan weet je – zeker als je meer restjes opslaat – hoe lang iets in de koeling ligt. En realiseer je, dat sommige zaken er simpelweg niet lekkerder op worden.
Wat zoal in hergebruik?
Groenten
Als je groenten over hebt zoals broccoli of boontjes is daar nog een prima salade van te maken. Maak de roosjes broccoli wat kleiner of halveer de boontjes en kijk of je nog wat kleine tomaatjes of paprika in huis hebt. Maak dit klein en meng dit met de broccoli of boontjes. Voeg desnoods een gesnipperd uitje toe en maak het desgewenst aan met een klein beetje mayonaise (of een variant hierop). Wat plakjes zalm (bijvoorbeeld voor op de boterham) klein maken en mengen door de broccoli of boontjes salade. Zet het nog een kwartiertje in de koeling en serveer het met een stukje volkoren stokbrood met wat kruidenboter (gewone boter met wat verse kruiden zelf er doorheen mengen kan ook).
Pasta
We maken vaak veel te veel pasta klaar en kieperen het net zo eenvoudig weer in de kliko. Maar pasta kan ook prima in een koude maaltijdsalade verwerkt worden. Heb je bijvoorbeeld nog een krop verse ijsbergsla, dan is het lekker deze goed schoon te maken, wat ingrediënten als tomaatjes, kappertjes, uitje (bijv. cocktailuitjes) en een beetje dressing (hoeft niet per se op oliebasis, mag ook op waterbasis zijn). Meng de pasta goed met de aangemaakte salade en kook er een hard gekookt eitje bij en je serveert weer een complete maaltijd.
Aardappelen
Heb je veel gekookte aardappelen over, dan is opbakken altijd een prima mogelijkheid. Voeg wat toe tijdens het opbakken om er meteen complete maaltijd van te maken. Bijvoorbeeld wat ui, kleine stukjes spek en wat courgette (als je die nog wel in de koeling hebt liggen). Anders kan je ook wat paprikaringen meebakken.
De aardappelen die over zijn kunnen ook in een koude aardappelsalade verwerkt worden. Maak een mengsel van de gekruimelde aardappelen, wat mayo of halvanaise, wat basilicum en desgewenst nog wat knoflook (vers of als poeder). Bak wat blokjes ham of spek en meng deze afgekoeld ook door de salade.
Liever vis van vlees door de aardappelsalade? Vervang de spekjes of ham dan voor een blikje tonijn op waterbasis of een klein makreeltje in stukje gesneden. De tonijn moet overigens wel goed uitgelekt zijn voordat deze gemengd wordt. Serveer het met een stukje stokbrood en je kunt serveren.
Tosti
Een tosti op zich is niet het restje, maar wel wat losse ingrediënten waar je een lekkere aangeklede tosti van kunt maken. Denk hierbij aan kaas die tegen de houdbaarheidsdatum zit, gecombineerd met wat plakjes tomaat en augurk. Leg er een eenvoudig plakje kip (broodbeleg) op en leg er wat fijn gesneden reepjes rode paprika bij. Smeer de boterhammen in met wat halvanaise en druk de boterham goed dicht.
Als je de tosti uit het apparaat haalt halveer je ze nog een keer, zodat je kleine hapjes maakt. Zet er een pittig sausje met wat sambal aangemaakt bij voor de liefhebber van wat pittiger eten.
Vis
Een lekkere verse vis, maar toch grotere ogen dan wat de maag aan kan? Vis kan je niet lang laten liggen, dus zorg dat je restjes opmaakt. Dit kan op een lekker volkoren broodje met een zacht (eventueel bijgeleverd) sausje of gewoon gecombineerd met wat Hüttenkäse.
Zoals eerder omgeschreven kan er ook vis in de pasta salade en tenslotte kan je er ook nog een toastje mee versieren om de borrel wat aan te kleden. Om het toastje wat pittiger te maken kan het lekker zijn om een druppel pittige saus op het stukje vis te leggen. Maar wat ui er overheen snipperen kan ook bij een stukje paling. Bij makreel, tonijn en zalm mag het wat romiger zijn wat je er op legt. Een gehalveerd sherrytomaatje kan ook prima smaken.