Zomergerechten: snel, makkelijk en verrassend

Zomergerechten: snel, makkelijk en verrassend Wat wil je in de zomer? Koken in één pan. Of zelfs koken zonder pan. Nu is dat laatste snel opgelost met een krop sla. Maar met alleen sla kom je de zomer niet door. Zelfs de mooist versierde krop sla wordt saai. Vandaar hier enkele ongewone, verrassende recepten voor zomergerechten: altijd makkelijk en snel klaar. Weinig afwas uiteraard. En nog gezond ook! Prettig detail: alle gerechten zijn eventueel aan te passen aan de weegschaal-bewusten in het gezelschap.

Snelle bloemkoolsalade met witvis

Kook in één pan bloemkoolroosjes, pasta en witvis (bijvoorbeeld kabeljauw). Reken hiervoor ruim tien minuten. Neem twee ons bloemkool per persoon, pasta zoals op de verpakking en een ons witvis per persoon. Intussen maak je de smaakmakers klaar: je mengt enkele takjes of een theelepel peterselie (liefst vers), een half ons gerookte zalm in stukjes, worcestersaus naar smaak, een scheutje balsamicoazijn, eventueel een paar eetlepels yogoslasaus en een halve eetlepel kerriepoeder. Als de bloemkool, pasta en vis gaar zijn, giet het water dan af en vervang het indien nodig door koud water om een en ander snel af te laten koelen. Giet na afkoelen weer af. Alle ingredienten mengen en decoreren met enkele takjes peterselie of achtergehouden snippers gerookte zalm.

Slanke stapelsalade

Niet alleen slasoorten, ook het minder bekende Paksoi is heel geschikt voor salades. Deze slanke stapelsalade bevat alles wat een volwaardige maaltijd nodig heeft, is smakelijk én is gemakkelijk te maken. Het stapelen is een slimme manier om te zorgen dat een salade op smaak is. Stapelen is het in laagjes verwerken van de ingredienten, waarbij je voor elk laagje voldoende smaakmakers toevoegt. In dit geval is de eerste laag koude pasta in de juiste hoeveelheden per persoon, gemengd met wat worcestersaus en snippers gerookte forel. Dan komt een laagje gesneden tomaten en gesneden paksoi, vermengd met azijn, kappertjes, tomatensaus en gedroogde tomaten. Nu volgt een laagje tonijn in water met gesneden gekookte eieren, vermengd met een slanke sladressing naar keuze (wel een neutrale, frambozen-mosterddressing is bijvoorbeeld niet zo'n geweldig idee), of je gebruikelijke dressing met een scheut magere yoghurt. Serveer eventueel een bakje dressing naast de salade; meer toevoegen is altijd makkelijk, overmatig gebruik van dressing is alleen te verhelpen door weer meer neutrale ingredienten toe te gaan voegen.

Romige salade met kaas en kip

Reken per persoon ruim een ons kip. Neem een lekkere smakelijke scharrelkip van goede kwaliteit, en koop een stuk parmezaanse kaas om zelf te schaven (niet uit de zakjes, die hebben met de echte parmezaan vaak weinig te maken). Reken van de parmezaan ongeveer twintig á dertig gram schaafsel per persoon. Snijd per persoon ongeveer twee ons aardappels in schijven of blokken, en kook die met in blokjes gesneden kip in een of enkele blokjes vleesbouillon. Stort ze in een mooie schaal. Voeg per persoon een half ons maiskorrels toe, en een flinke tomaat, in stukjes of schijfjes gesneden. Neem ook van de tomaten een goede kwaliteit: niet voor niets noemen onze Oosterburen 'de' Hollandse tomaat een 'Wasserbombe' ofwel waterbom. Biologische tomaten of vleestomaten zijn vaak de redding. Roer een dressing van slasaus met een flinke scheut yoghurt en wat kipkruiden. Maak de salade op smaak met de dressing, de geschaafde parmezaanse kaas, stukjes gedroogde tomaten uit de olie en als de weegschaal het toelaat wat walnoten. Eventueel is wat azijn en olie nodig, maar dat is een kwestie van even proeven tussendoor. Sommige waaghalzen voegen aan dit geheel ook graag blokjes appel toe als smaakcontrast; houd het dan wel bescheiden met bijvoorbeeld één flinke appel in blokjes, voor een saladeschaal voor vier personen. Een leuke variant is een gele salade, dankzij een royale dosis kerriepoeder, of een rode, dankzij een flinke theelepel paprikapoeder. In het laatste geval blijft de appel overigens beter achterwege, dat contrast kunnen je smaakpapillen vaak niet aan.

Dubbeldekker 'verse vangst'

(vlees- en melkvrij te bereiden)
Bij de haringkar per persoon ruim een á anderhalf ons haring halen. Voor de liefhebbers met uitjes. Ook per persoon drie middelmaat augurken of een vergelijkbare hoeveelheid aan plakjes 'zure bom' meenemen. In één pan fijne blokjes aardappel (ongeveer twee ons per persoon) en biet (ook ongeveer twee ons per persoon) koken, afgieten en eventueel in koud water laten afkoelen in geval van haast. Intussen de haring in stukjes over een slaschaal of presentatieschaal verdelen, vermengd met de zure bomschijfjes/augurkschijfjes en eventuele gehakte uitjes. Op dit punt als je wilt wat van dit mengsel bewaren voor garnering op de dubbeldekker. Door de haring en het zuur, kan desgewenst nog wat gehakte (ijsberg)sla voor kleur en extra 'bite'. De bieten en aardappels desgewenst prakken of anderzins fijnmaken, of zó vermengen met drie eetlepels (slank)slasaus per persoon. Smeuiger maken met een scheutje sojamelk. Of desgewenst romiger (en calorierijker) met een flinke eetlepel creme fraiche. Roeren tot alle ingredienten vermengd zijn. Als het nodig is, op smaak brengen met in kleine scheutjes toe te voegen witte of rode wijnazijn (geen balsamico, want dan gaat het mooie rode effect van het geheel verloren). Garneren met de achtergehouden haring, zuur en eventuele uitjes.

Met een Arabisch tintje

Per persoon ruim twee ons aardappelblokjes koken. Zijn ze biologisch, dan kan dat naar smaak ook met schil (ezelsbruggetje: de ingredienten van een hutspot, zijn meteen de ingredienten die je het beste biologisch kunt kopen als het om je gezondheid gaat). Intussen per persoon een ons maiskorrels en een ons stukjes selderij door elkaar husselen. Per eter drie schijfjes pomodori uit de olie hakken en erdoor mengen. Gare aardappelblokjes afgieten. Deze mengen met een eetlepel hummus per persoon, ofwel de Arabische, vegetarische kikkererwtenpasta die inmiddels dankzij onze onvolprezen culinaire vooruitgang zowel bij Dirk als Albert Heijn & Co te verkrijgen is. Dit geheel mengen met de mais en selderij, of je twee culinaire creaties stapelen tot twee lagen. Eventueel op smaak afmaken met citroensap en peper.

Suggesties voor bijgerechten voor eenpansgerechten

Pita-brood met hummus; stokbroodjes met kruidenboter; Indiaas brood (type: knoflook of kaas, dan hoeft er niets meer op); toastjes met de salade zelf. Bij de Arabische salade kun je je helemaal uitleven in het scala aan bijgerechten dat de oosterse keuken kent, deels ook vertaald in de Griekse keuken: zoals gevulde druivenbladeren of tzaziki.

Tweede gang

Toch nog zin in een tweede 'gang'? Dan is een fruitsalade een goede keus. Meng daarvoor bijvoorbeeld stukken appel besprenkeld met citroensap (tegen het bruin worden), druiven, sultana-rozijnen en stukken meloen met een dressing van yoghurt, een beetje citroensap en kaneelpoeder. Decoreer desgewenst met verse muntblaadjes.
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salades; combinaties en receptenSalades; combinaties en receptenSla is een heerlijk (bij)gerecht. Vooral in de zomer is het verfrissend en natuurlijk erg gezond. Het kan bijna overal b…
Wat heb je nodig voor de barbecue?Wat heb je nodig voor de barbecue?Het is heerlijk om in de zomer lekker in je tuin je gaan zitten en de barbecue erbij te zetten. Lees hieronder wat je al…
Voorjaar en zomer ... de salades komen er weer aan!Voorjaar en zomer ... de salades komen er weer aan!In het voorjaar en de zomer zijn de frisse salades weer populair. Als het weer warmer wordt, hebben we behoefte aan lich…

Barbecue en grill: vlees roosterenHet lekkerste, makkelijkste en snelste geroosterde vlees voor op de barbecue en grill, hoe doe je dat en wat is de juist…
Kruiden drogen aan de waslijn of in de magnetronKruiden drogen: wie een tuin vol kruiden heeft, kan die nooit altijd opeten. Bovendien groeien de meeste kruiden in de z…
Bronnen en referenties
  • www.kook.rubriek.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 10-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.