Zelf ijs maken met een ijsmachine
Nu de zomer er weer aankomt en de zon begint te schijnen, word het tijd voor ijs. Echt lekker en makkelijk ijs maken doe je met een ijsmachine. Gooi de ingrediënten in de machine en wachten maar. Als bijna vanzelf tover je heerlijk roomijs, sorbetijs of softijs op tafel. Er zijn verschillende soorten ijsmachines: ijsmachines zonder of met koelelement en machines die zelf vriezen.
Zelf gemaakt is lekker, speciaal en je overdondert er je gasten mee. Als eerst heb je voor zelf gemaakt ijs een vriezer nodig, maar omdat ik aan neem dat dit in elk huishouden wel te vinden is, wijdt ik hier geen artikel aan. Een ijsmachine daarentegen heeft niet iedereen.
Nou kan je er voor kiezen ijs te maken zonder ijsmachine, dat houdt in dat je het in vries elk half uurtje roert en dat het na 5 uur klaar is, toch nog kristallen heeft gevormd en niet echt lekker luchtig is. Daarom raad ik aan om een ijsmachine te kopen en je hebt er een hele zomer of misschien wel veel langer profijt van.
Welke ijsmachine?
Er zijn 3 soorten ijsmachines:
- Ijsmachine die in de diepvries moet worden gezet
- Ijsmachine met koelelement
- Ijsmachine die zelf vriest
Ijsmachine die in de diepvries moet worden gezet
Eigenlijk deze soort bijna niet te verkrijgen, maar goed ook want dit is buitengewoon onhandig. De machine moet in de diepvries worden gezet en dat word al draaiend het ijs gevormd.
IJsmachine met koelelement
Deze machine werd met een los koelelement wat je ongeveer 24 uur van te voren in de vriezer moet deponeren. Daarna kan het koelelement in de ijsmachine worden gedaan, ijs erbij, machine aan en na ongeveer 20 a 30 minuten is het ijs klaar. Het kan voorkomen dat het mengsel nog niet helemaal hard is. Dan moet het nog even een paar minuten in de vriezer.
Bij deze machine is het van belang dat je het ijsmengsel in ieder geval koud genoeg in de machine doet.
Nadelen:
- Koelelement moet van te voren in de vriezer.
- Kan maar 1 ijssoort per dag maken.
Voordelen:
- De prijs (vanaf 30 euro)
- Simpel te bedienen
Ijsmachine die zelf vriest
Deze machine hoef je enkel een paar minuten van te voren aan te zetten. Daarna zet je hem aan en doe je het ijsmengsel er in en in ongeveer 20 tot 30 minuten is het heerlijk zacht roomijs. Eigenlijk is dit gewoon de beste ijsmachine, maar er zit wel een prijskaartje aan.
Nadelen:
- De prijs (vanaf 300 euro)
Voordelen:
- Kan meerdere soorten ijs per dag
- Koelt zich zelf
- Simpel te bedienen
Waar moet je opletten?
- Hoeveel ijs je denkt per keer te gaan maken? Je hebt ijsmachines die maar 500 gram kunnen draaien, maar ook die meer als 1,5 kilo kunnen draaien.
- Genoeg ruimte voor het koelelement in de vriezer?
- Welke soorten ijs wil je maken? Softijs kan namelijk niet in alle machines worden gemaakt.
- Hoe vaak ga je een ijsmachine gebruiken? Voor een paar keer per jaar is een ijsmachine met koelelement wel goed genoeg.
Waar te koop?
Bij de plaatselijke elektronica winkel hebben ze meestal wel 1 of 2 soorten ijsmachines staan. Van te voren kun je je vast oriënteren op http://www.kieskeurig.nl/ijsmachine waar van de meeste ijsmachines goede reviews te vinden zijn. Ook kunt je het proberen op marktplaats want er zijn jammer genoeg behoorlijk wat mensen die na een zomer al weer genoeg van de ijsmachine hebben.
Lees verder