Zelf ijs maken met een ijsmachine

Zelf ijs maken met een ijsmachine Nu de zomer er weer aankomt en de zon begint te schijnen, word het tijd voor ijs. Echt lekker en makkelijk ijs maken doe je met een ijsmachine. Gooi de ingrediënten in de machine en wachten maar. Als bijna vanzelf tover je heerlijk roomijs, sorbetijs of softijs op tafel. Er zijn verschillende soorten ijsmachines: ijsmachines zonder of met koelelement en machines die zelf vriezen. Zelf gemaakt is lekker, speciaal en je overdondert er je gasten mee. Als eerst heb je voor zelf gemaakt ijs een vriezer nodig, maar omdat ik aan neem dat dit in elk huishouden wel te vinden is, wijdt ik hier geen artikel aan. Een ijsmachine daarentegen heeft niet iedereen.

Nou kan je er voor kiezen ijs te maken zonder ijsmachine, dat houdt in dat je het in vries elk half uurtje roert en dat het na 5 uur klaar is, toch nog kristallen heeft gevormd en niet echt lekker luchtig is. Daarom raad ik aan om een ijsmachine te kopen en je hebt er een hele zomer of misschien wel veel langer profijt van.

Welke ijsmachine?

Er zijn 3 soorten ijsmachines:
 1. Ijsmachine die in de diepvries moet worden gezet
 2. Ijsmachine met koelelement
 3. Ijsmachine die zelf vriest

Ijsmachine die in de diepvries moet worden gezet

Eigenlijk deze soort bijna niet te verkrijgen, maar goed ook want dit is buitengewoon onhandig. De machine moet in de diepvries worden gezet en dat word al draaiend het ijs gevormd.

IJsmachine met koelelement

Deze machine werd met een los koelelement wat je ongeveer 24 uur van te voren in de vriezer moet deponeren. Daarna kan het koelelement in de ijsmachine worden gedaan, ijs erbij, machine aan en na ongeveer 20 a 30 minuten is het ijs klaar. Het kan voorkomen dat het mengsel nog niet helemaal hard is. Dan moet het nog even een paar minuten in de vriezer.
Bij deze machine is het van belang dat je het ijsmengsel in ieder geval koud genoeg in de machine doet.

Nadelen:
 • Koelelement moet van te voren in de vriezer.
 • Kan maar 1 ijssoort per dag maken.

Voordelen:
 • De prijs (vanaf 30 euro)
 • Simpel te bedienen

Ijsmachine die zelf vriest

Deze machine hoef je enkel een paar minuten van te voren aan te zetten. Daarna zet je hem aan en doe je het ijsmengsel er in en in ongeveer 20 tot 30 minuten is het heerlijk zacht roomijs. Eigenlijk is dit gewoon de beste ijsmachine, maar er zit wel een prijskaartje aan.

Nadelen:
 • De prijs (vanaf 300 euro)

Voordelen:
 • Kan meerdere soorten ijs per dag
 • Koelt zich zelf
 • Simpel te bedienen

Waar moet je opletten?

 • Hoeveel ijs je denkt per keer te gaan maken? Je hebt ijsmachines die maar 500 gram kunnen draaien, maar ook die meer als 1,5 kilo kunnen draaien.
 • Genoeg ruimte voor het koelelement in de vriezer?
 • Welke soorten ijs wil je maken? Softijs kan namelijk niet in alle machines worden gemaakt.
 • Hoe vaak ga je een ijsmachine gebruiken? Voor een paar keer per jaar is een ijsmachine met koelelement wel goed genoeg.

Waar te koop?

Bij de plaatselijke elektronica winkel hebben ze meestal wel 1 of 2 soorten ijsmachines staan. Van te voren kun je je vast oriënteren op http://www.kieskeurig.nl/ijsmachine waar van de meeste ijsmachines goede reviews te vinden zijn. Ook kunt je het proberen op marktplaats want er zijn jammer genoeg behoorlijk wat mensen die na een zomer al weer genoeg van de ijsmachine hebben.

Lees verder

© 2009 - 2024 Preitaart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf ijs maken, sorbetijs receptZelf ijs maken, sorbetijs receptWanneer het zonnetje schijnt is er niks lekkerder dan een heerlijke bol sorbetijs, lekker verfrissend en zoet. Zelf gema…
Zelf ijs maken, roomijs receptenZelf ijs maken, roomijs receptenNiks is lekkerder dan zelf gemaakt roomijs. Je kan lekker variëren met verschillende smaken en structuren. Van vanille r…
Zwanger en schepijsZwanger en schepijsTijdens een zwangerschap moet je extra voorzichtig zijn met wat je eet. Sommige producten kunnen namelijk gevaarlijke ba…
Zwanger en softijsZwanger en softijsZwangere vrouwen kunnen tijdens een warme zomerdag nogal eens behoefte hebben aan een verfrissend ijsje. Maar juist tijd…

Help! Het smaakt naar niets!Help! Het smaakt naar niets!Koken is één ding. Lekker koken is iets anders. Flauw, saai, liever een boterham... vermijd die dingen, het is makkelijk…
Hyppocras, drank van de verbeeldingHyppocras is de naam van een geneeskrachtige kruidenwijn, die vanaf de Middeleeuwen heel populair was. Een miniatuur uit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Tookapic, Pexels (bewerkt)
Preitaart (13 artikelen)
Laatste update: 11-01-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.