Lastige eters, enkele recepten voor kinderen

Lastige eters, enkele recepten voor kinderen Ze houden hun lippen stijf op elkaar en wanneer je er met veel vleien een hapje in hebt gekregen spugen ze het onmiddellijk weer uit. Kinderen en zeker peuters kunnen het avondeten een tijdje behoorlijk ongezellig maken. Enkele recepten en tips hieronder die heel misschien wel helpen.

Inhoud


Valkuilen bij moeilijke eters

De allergrootste valkuil voor de creatieve ouder, knutselen met eten! Er zijn vaders en moeders die hele piratenschepen of bloementuinen op een bord weten te creëren. Voor een kind dat goed eet is dit een leuke manier om eten aan te bieden, het is niet geschikt voor een kind dat slecht eet. Meestal heb je gewoon teveel eten nodig om iets leuks te toveren op het bord en heb je de tijd om dit iedere avond te doen? Je wilt een kind leren eten, niet dat je naast eten ook nog andere dingen met voedsel kunt doen.

Wat je ziet is wat je krijgt. Veel kinderen hebben een hekel aan ‘verstopt’ eten. De groente onder een laagje puree met appelmoes. Vlees met een krokant korstje, een hartige schotel onder een laag paneer of de diverse onduidelijke sausjes. Kinderen zitten alleen maar te wroeten in het eten om te kijken wat papa of mama daar nu weer voor engs hebben verstopt. Sausjes, appelmoes, e.d., zet je liever erbij op tafel.

Enkele simpele bijgerechten voor kinderen

Bron: Condesign, PixabayBron: Condesign, Pixabay
Appelmoes (1 portie)
  • 2 zoete handappelen
  • beetje kaneel
  • (heel) klein beetje zout
  • paar rozijntjes

De appeltjes schillen en in kleine stukjes snijden. In een steelpannetje een bodempje water doen en de appeltjes. Het pannetje op een lage pit zetten en blijven roeren. Wanneer het begint te pruttelen, een beetje zout erbij doen en de kaneel. Pannetje van het vuur en een paar rozijntjes erbij doen voor een ‘zoeter’ smaakje.

Tomatensaus

De beste tomatensaus is de simpelste, maar wel met verse tomaten. Geschikt als pastasaus maar ook als ketchupvervanger bij de frietjes.

  • 1 zoete ui
  • 1 kilo pomodori tomaten
  • scheut olijfolie
  • zout en peper
  • blaadjes basilicum

De tomaten moeten vers en rijp zijn. Tomaten ontvellen: in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook brengen. Tomaten kruislings insnijden, zowel aan de boven- als onderkant, even onderdompelen in kokend water. Velletje verwijderen en in stukken snijden.

De ui in hele kleine stukjes snijden en in de olijfolie aanbraden in een ruime pan. De ontvelde en in stukken gesneden tomaten erbij doen en dit zeker een half uur laten pruttelen met een beetje zout en peper. Pan van het vuur halen en een handje grof gesneden basilicum erbij.
Je kunt een flinke hoeveelheid maken en in bakjes in de diepvries zetten.

Groenterecepten voor kinderen

Worteltjes

  • bosje worteltjes (vaak genoeg voor 2 volwassenen en 2 kinderen)
  • honing (3 eetlepels)
  • sap van 2 perssinaasappelen
  • zout
  • 50 gram boter

Worteltjes met een dunschiller schoonmaken of met een borsteltje onder de kraan. Laat een paar centimeter groen aan de worteltjes zitten, alleen de steeltjes. Kook de worteltjes in water aangemaakt met het sap, de honing en een beetje zout. De worteltjes moeten net onder water staan en een kwartiertje koken. Haal de worteltjes uit de pan, boter erin en het geheel stevig door laten koken. Het wordt en soort gelei, worteltjes weer in de pan en even doorroeren.

Sperzieboontjes

  • 500 gram sperzieboontjes
  • beetje zout en peper
  • klontje boter
  • nootmuskaat

Sperzieboontjes schoonmaken en eventueel doormidden snijden. Net onder water (met een beetje zout) in ongeveer een kwartier gaar koken. (echt niet langer) Het water afgieten, een beetje boter in de pan doen en de boontjes nog even goed verhitten en doorroeren. Een heel klein beetje peper erbij doen en eventueel wat nootmuskaat. Pan nog even goed doorschudden en klaar!

Aardappelen voor kinderen

uit de oven:
  • 1 kilo aardappeltjes (vastkokende)
  • olijfolie
  • peper, zout, paprika
  • eventueel lente-ui in grove stukken

Aardappeltjes 10 minuten koken in de schil daarna goed laten afkoelen. In kwarten snijden met schil en al. Een ovenschaal bekleden met folie. Aardappelen in een grote schaal doen, daarover olijfolie sprenkelen en de kruiden. Goed met de handen door elkaar mengen. In de ovenschaal doen samen met de ui. In een voorverwarmde oven van 200 graden ongeveer een half uur.

Als koekje:
  • 2 grote aardappelen
  • halve ui
  • ½ ei
  • 1 eetlepel bloem
  • peterselie (vers 1 takje)
  • peper en zout
  • olie

Aardappelen raspen, ui heel klein snijden. Alles in een grote kom samen mengen. In een koekenpan een beetje olie verwarmen. Van het mengsel steeds een eetlepel nemen en in de olie leggen. Wanneer de onderkant bruin is omkeren.
De koekjes kunnen ook goed in de oven. Een ovenschaal bekleden met folie en deze goed insmeren met olie. Oven voorverwarmen op ongeveer 175 graden. Na 10 minuten in de oven de koekjes omkeren.

Recepten voor vlees

De aller-lekkerste kipstukjes uit de oven:
  • Per persoon één kipfilet
  • rijstolie
  • lente-ui, 1 per persoon
  • peper, zout, paprikapoeder
  • ketjap

Meng in een schaal de kruiden, de ketjap en de rijstolie. De hoeveelheden hangen af van de hoeveelheden kipfilet. Het is een soort marinade dus alle kipstukjes moet een klein laagje krijgen. De kipfilet in grove stukken snijden en in het kruidenmengsel leggen. Na een half uur op een bakblik storten samen met de in stukken gesneden lente-ui. Op 175 graden is het gaar in ongeveer 20 minuten.

Gehaktbrood

  • 1 kilo (!) gehakt
  • 1 ei
  • paneermeel
  • zout & peper
  • paprikapoeder & oregano

Het gehakt mengen met de kruiden, het ei en twee eetlepels paneer. Boter een cakeblik goed in. Gehaktmengsel erin drukken, echt stevig aandrukken. De eigengemaakte tomatensaus mengen met een theelepel mosterd en een theelepel suiker. Je hebt ongeveer 150 ml. saus nodig. Dit tomatenmengsel over het gehakt strijken en het geheel afdekken met aluminiumfolie. In een voorverwarmde oven van 150 graden, 1 uur. Snijden gaat het best vanuit de vorm, en een dag later is het nog beter!

Lees verder

© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met eiVoortreffelijk, snel en gemakkelijk: Gehaktbrood met eiGehaktbrood is een heerlijke variatie op gehakt. Ik kende deze heerlijke vorm zelf nog niet totdat iemand mij een recept…
Gehakt maar dan eens geheel andersGehakt maar dan eens geheel andersDrie recepten om eens iets anders met gehakt te doen. Een gehaktbrood gevuld met hard gekookte eieren. Een gehaktbrood g…
Zelf appelmoes makenZelf appelmoes makenZelf appelmoes maken is natuurlijk veel lekkerder dan appelmoes uit een potje of blik. Maar hoe maak je appelmoes en waa…
Is appelmoes gezond?Is appelmoes gezond?Niets lijkt zo gewoon als appelmoes. We eten het met zijn allen bij de friet al dan niet in combinatie met stoverij. Som…

Asperges schillen en kokenAsperges schillen en kokenDe asperge is een eeuwenoude en een heerlijke groente. Ze kent een lange geschiedenis en door de jaren heen is de smaak…
Zelf kwark makenDacht u dat kwark iets was wat u in de zuivelafdeling van de supermarkt koopt? Vanaf nu maakt u het zelf, eenvoudig en s…
Bronnen en referenties
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 12-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.