Een broodrooster aanschaffen
Brood roosteren kan op verschillende manieren. De makkelijkste methode is wellicht om gebruik te maken van een speciaal huishoudelijk apparaat het broodrooster. In elk geval is het een snelle manier die weinig voorbereiding kost en waarbij in luttele seconden één of twee sneetjes brood worden geroosterd. Alternatieven kosten iets meer werk en voorbereiding. Voorkeur is daarbij een kwestie van smaak of uiteraard het niet voorhanden hebben van een broodrooster. Geroosterd brood wordt ook wel toost genoemd welk woord is afgeleid van het Engelse toast dat ook geroosterd brood betekent.
Eerste broodroosters
De eerste broodroosters stammen uit het begin van de twintigste eeuw. Getwist wordt tussen General Electric en Hotpoint wie de eerste was. Hotpoint zou al in 1905 een soort broodrooster hebben ontwikkeld maar General Electric claimt in 1908 het eerste rooster op de markt te hebben gebracht. In elk geval zijn rond die tijd door Albert Marsh nichrome-draden uitgevonden die in een broodrooster worden toegepast. Die draden bestaan uit een nikkel-chroomlegering en zorgen voor de warmteontwikkeling. In 1919 verwierf Charles Strite patent op een broodrooster waarbij de sneetjes brood na voldoende roosteren uit het apparaat werden gegooid.
Werking van een broodrooster
De werking van een broodrooster is als volgt. De noodzakelijke energie wordt geleverd door
elektrische stroom. De nichrome-draden die zich in het apparaat bevinden geven infrarode warmtestralen af waarbij de draden roodgloeiend worden. Door die warmte wordt het vocht dat in het brood zit (wat ongeveer 35 procent van het totale gewicht bedraagt) verminderd. Na enige tijd gaan de brooddeeltjes die aan de oppervlakte zitten door de warmte karamelliseren. Het gekarameliseerde oppervlak van de sneetjes brood geeft een prettige smaak die nog verhoogd kan worden door bijvoorbeeld roomboter of kruidenboter op het geroosterde brood te smeren.
Modellen met meer mogelijkheden om te roosteren
Broodroosters hebben meestal de mogelijkheid om twee sneetjes tegelijk te roosteren. Maar er bestaan ook modellen voor vier sneetjes en voor brood met afwijkende vormen zoals een bolletje of pitabroodje. In dat geval heeft het rooster een flexibele opening die is voorzien van ijzertjes die zich kunnen aanpassen aan het formaat van het brood. Een speciaal soort broodrooster is een apparaat met een uitneembare houder waarin twee sneetjes brood met bijvoorbeeld ham en kaas ertussen kunnen worden geklemd. Na het roosteren ontstaat dan een zogenaamde tosti.
Overwegingen bij aanschaffen van een broodrooster
Aanschafprijzen
De aanschafprijzen van broodroosters lopen zeer uiteen en gaan van een paar tientjes tot wel enkele honderd euro.
Automatische stop
Broodroosters hebben een automatische stop waardoor na instelling van een bepaalde
temperatuur of tijd het roosteren stopt waardoor verbranding wordt voorkomen. Opspringen: Bij de meeste roosters springt dan het brood naar boven waardoor het makkelijk uit het apparaat gehaald kan worden.
Ontdooien
Ook kunnen sommige roosters in een bepaalde stand worden gebruikt om brood te ontdooien.
Schoonmaken
Het schoonmaken van broodroosters kan per apparaat andere handelingen vergen. Zo zijn er apparaten die voorzien zijn van een kruimellade onder in het rooster waarmee de kruimels makkelijk verwijderd kunnen worden. Op tijd verwijderen voorkomt dat kruimels telkens mee roosteren en verbranden waardoor nare luchtjes kunnen ontstaan.
Eén kant roosteren
Ook bestaan er roosters waarbij ingesteld kan worden om slechts aan één kant te roosteren en de andere zijde van het brood zacht blijft.
Accessoires
Dit soort mogelijkheden en accessoires kunnen per apparaat verschillend zijn waar bij de aankoop op kan worden gelet.
Koele wand
Ook moet er op gelet worden of het rooster over koele wanden beschikt om te voorkomen dat kleine kinderen op een onbewaakt moment hun vingers branden.
Specificaties
Gegevens waar op gelet kan worden bij de aanschaf zijn:
- Aantal sneden
- Automatische broodcentrering
- Automatische stop
- Brood opwerpen
- Eenzijdig roosteren
- Flexibele broodopening
- Kleur
- Koele wand
- Kruimellade
- Ontdooifunctie
- Opwarm-functie
- Opzethouder voor broodjes
- Temperatuurregeling
- Tostiklem
- Vermogen