Zelf bottenbouillon maken– met basisrecept, tips & tricks

Zelf bottenbouillon maken– met basisrecept, tips & tricks Zoals oma vroeger nog groentesoep maakte met een schenkel en mergpijpje, dat lijkt wel verleden tijd . Er zijn echter veel voordelen aan het maken van je eigen bottenbouillon, en daarom wordt het tijd om deze verloren traditie opnieuw op te pakken. Ook al kost het wat tijd, het is goedkoop en eenvoudig om te maken – iedereen kan het leren!

Gezond

In tegenstelling tot bouillonblokjes die vol zout en additieven zitten, bevat bottenbouillon belangrijke voedingsstoffen en mineralen. Calcium, magnesium, gelatine, collageen en aminozuren zijn enkele van de vele bouwstoffen die aanwezig zijn als de botten lang kunnen trekken. Door de bouillon te gebruiken als basis voor soepen en sauzen of op zichzelf als hartig drankje is dit een zeer goede aanvulling op het dagelijkse voedingspatroon. Bovendien kun je in een handomdraai veel smaak aan je gerecht geven zonder dat je hiervoor kunstmatige smaakstoffen nodig hebt.

De juiste botten

Je kunt vrijwel elk soort botten gebruiken. Bekende soorten bouillons zijn natuurlijk runder-, kip- en visbouillon, maar ook botten van andere dieren kunnen worden gebruikt. Het gewenst om de beste kwaliteit botten te gebruiken – indien mogelijk het liefst biologisch en gras gevoerd. Dit is belangrijk omdat er zo hoogwaardige voedingsstoffen in de bouillon terechtkomen zonder eventuele vervuilingen.
Verschillende soorten botten zorgen voor een gevarieerde samenstelling van de bouillon. Gewrichten zoals de knie bevatten bijvoorbeeld veel gelatine. Vraag je (biologische) slager om botten, vaak kun je ze voor weinig (of zelfs gratis) meekrijgen. Je kunt ook ‘restjes’ botten bewaren van kip of vis en invriezen totdat je genoeg hebt opgespaard om er bouillon van te maken.

Tijd

Goede bottenbouillon maken duurt lang – alhoewel je een heerlijke bouillon kunt maken in enkele uren, kost het tijd om de mineralen uit de botten op te lossen. Heel handig hiervoor is een slow cooker, omdat je hier geen toezicht op hoeft te houden. Maar ook met een grote pan op laag vuur gaat het prima. En hoewel het lang duurt om de bouillon te maken, kost het praktisch gezien weinig tijd, dus ook voor mensen met een druk leven is het totaal mogelijk om aan de slag te gaan.

Basisrecept

Hieronder volgt een basisrecept die is aan te passen aan je eigen voorkeuren. Als dit de eerste keer is dat je bottenbouillon gaat maken is dit een goede manier om te beginnen. Dit is wat je nodig hebt:
  • Een grote pan
  • Een zeef
  • 1-2 kilo botten*
  • 1 ui
  • 2 wortels
  • Selderij (enkele stengels)
  • Kruiden (peperkorrels, laurierblad, knoflook en zout)
  • Appelazijn
  • Water

* Indien je runderbotten gebruikt is het aan te raden deze eerst voor een uur te roosteren in de oven (gemiddelde temperatuur) totdat ze bruin en geurig zijn. Dit resulteert in een diepere smaak van de bouillon.

Instructies:
  1. Doe de botten in een pan, vul met water en voeg een scheutje appelazijn toe. Laat dit een half uur staan. (de azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken)
  2. Snij de groentes in grove stukken en voeg samen met de kruiden toe aan het water.
  3. Breng het water aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur laag.
  4. Laat de bouillon op deze manier trekken voor zo’n 24 uur. Verwijder eventueel grijzig schuim dat bovenop drijft, dit voorkomt nare smaakjes.
  5. Giet de bouillon door de zeef, laat afkoelen en bewaar in de koelkast (maximaal 5 dagen).

Hoe te gebruiken

De bekendste manier om bouillon te gebruiken is als basis voor soep. Maar je kunt ook enkele scheppen toevoegen aan jus, sauzen en stoofpotjes. Het is ook erg lekker als warm hartig drankje als je een oppepper nodig hebt tijdens de dag.

Tips

  • Nu je een enorme pan vol heerlijke en gezonde bouillon hebt gemaakt zijn hier nog enkele tips:
  • De botten kun je hergebruiken totdat ze helemaal uit elkaar vallen. Voeg dan wel elke keer weer wat verse botten bij de eerder gebruikte.
  • Spaar overgebleven restjes groentes op in de vriezer. Zodra je bouillon gaat maken kun je makkelijk extra smaak en voedingsstoffen toevoegen.
  • Bouillon kun je goed invriezen om deze langer te bewaren. Wil je kant en klare ‘blokjes’, gebruik dan een ijsblokjesvorm. Op deze manier heb je altijd een gezond alternatief voor de moderne bouillonblokjes achter de hand.

Als je eenmaal hebt ontdekt hoe makkelijk en gezond het is om je eigen bouillon te trekken, wil je niet meer terug naar de blokjes uit de supermarkt. Het dagelijkse koken wordt zo een stuk smaakvoller en gezonder. Succes!

Lees verder

© 2015 - 2024 Eveland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bottenbouillon: voordelen voor de gezondheid en basisreceptBottenbouillon: voordelen voor de gezondheid en basisreceptBottenbouillon staat in 2018 weer erg in de belangstelling. Dit omdat men opnieuw ontdekt dat het eten van bottenbouillo…
Tomatensoepen in vele soortenEr zijn ontzettend veel tomatensoep recepten. Ik ben zelf een groot fan van de tomatensoep. In de loop der jaren heb ik…
Bouillon: de basis voor een heerlijk zelfgemaakte soepBouillon: de basis voor een heerlijk zelfgemaakte soepDe basis van elke zelfgemaakte soep maar ook van elke saus, is bouillon. Tegenwoordig is het handig om gebruik te maken…
Zelf kroketten makenZelf kroketten makenHet is mischien wel de lekkerste snack van Nederland. De kroket. Maar weinig mensen kunnen zelf kroketten maken, terwijl…

Bakpapier gebruikenBakpapier is een populair hulpmiddel in de keuken voor allerlei bereidingen. Het is een eenvoudig en multifunctioneel pr…
Gezonde groenten: ArtisjokkenGezonde groenten: ArtisjokkenDe artisjok is een bijzondere groente. Deze groente heeft een cholesterol verlaagde werking en reinigen het bloed. Zeker…
Bronnen en referenties
Eveland (11 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.