Gezonde groenten: Artisjokken
De artisjok is een bijzondere groente. Deze groente heeft een cholesterol verlaagde werking en reinigen het bloed. Zeker een groente om binnen je voedingspatroon te voegen! Ondanks dat veel mensen denken dat het gewoon een stengel gewas is, is de artisjok toch meer dan dat. Het is namelijk een distel waarvan je bepaalde bloemknoppen kunt eten. De zogenaamde harten van de artisjok zijn het lekkerste om te eten en een ware delicatesse aan het worden. Deze groente is het hele jaar te koop en wordt ook in Nederlands geteeld. Hoe kook je een artisjok en welke gerechten zou je ermee kunnen maken?
Wat is een artisjok?
De artisjok is geen stengel gewas zoal wel wordt gedacht. Het is een distel waarvan de niet-ontloken bloemknoppen worden gegeten. Ook in ons land worden artisjokken geteeld. Artisjokken worden het hele jaar aangevoerd. De grootste aanvoer is van mei tot november en komt vanuit Frankrijk.
Van de artisjok zijn de onderste gedeelten van de bloemblaadjes eetbaar. Het lekkerste gedeelte is echter de bodem van de bloem. Let er bij de aankoop op de dat blaadjes dicht tegen elkaar aan liggen en de artisjokken er fris uitzien.Als de schubben uit elkaar en van de knop af staan, is de artisjok niet goed meer. De blaadjes moeten dik, vlezig en leerachtig zijn.
Tijdens het schoonmaken is het van belang dat de stengel met en draaiende beweging eraf wordt getrokken, zodat ze stugge vezels aan de onderkant van de artisjok mee worden verwijdert.
De bladeren van de gekookte bloem worden van de vingers gegeten. Pas wanneer de bladeren zijn geconsumeerd, komt de bodem van de bloem vrij. Deze moet eerst ontdaan worden van het 'hooi'. Dat zijn niet ontwikkelde meeldraden. Knip eventueel puntige buitenbladeren recht af, zodat u zich niet prikt bij de uiteinden. Artisjokken zijn in een vochtige theedoek maximaal 4 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Een artisjok is een voedzame groente. Reken gemiddeld op 1 artisjok per persoon
Hoe kook ik deze lekkere groente?
Snijd de stelen en de buitenste lelijke bladeren van de artisjokken. Knip eventueel van de overige bladerende harde punten af. Was de artisjokken. Breng in een pan ruim water met wat zout aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en temper het vuur als het water weer kookt. Leg een deksel op de pan en laat de artisjokken 20-30 minuten zachtjes gaar koken. Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen. Serveer de gekookte artisjokken met een lekker saus. Kies hiervoor een vinaigrette en maak zelf een eigen Hollandse saus die past bij de smaak. Je kunt ook de artisjok vullen met een heerlijke garnalen of hamsalade.
Artisjoksalade met pasta
Wat heb je nodig?
- 1 groot blik artisjokharten
- 100 gram gare lauwwarme spaghetti
- 2 hardgekookte, in partjes gesneden eieren
- mayonaise
- 1 eetlepel tomatenketchup
- 1 eetlepel fijn geknipte bladselderij
- 8 zwarte olijven
- zout
Hoe maak je het?
Snijd de artisjokharten in stukjes Vermeng in een slakom de mayonaise met de tomatenketchup, voeg er zout naar smaak aan toe.Schep de stukjes artisjok, de gehakte selderij en de spaghetti door de saus. Garneer de salade met de partjes ei en de olijven.
Artisjokken, op Griekse wijze gegratineerd
Wat heb je nodig?
- 4 gekookte artisjokken
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui
- 100 gram gehakt
- 1 theelepels paneermeel
- 1 ei
- 50 gram geraspte kaas
- klontje boter
- 5 gram Parmezaanse kaas
- Geknipte peterselie
- Zout, peper
Hoe maak je het?
Schep met een lepel de binnenste bladeren en de meeldraden, het 'hooi', uit de artisjokken. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit hierin de ui glazig. Voeg er het gehakt, zout, peper en gehakte peterselie aan toe en bak het gehakt, prakkende met een vork, tot een rul en gaar geheel. Laat het gehaktmengsel afkoelen en meng er de paneermeel, los geklopt ei en geraspte kaas door. Zet de artisjokken in een beboterde ovenschaal, buig de blaadjes uit elkaar en vul de openingen met het gehaktmengsel. Strooi er Parmezaanse kaas over. Zet de schaal in de oven en laat er op 200 graden in circa 20 minuten een bruin korstje op komen.
Lees verder