Kleurrijk ontbijt voor kinderen die niet van groenten houden

Het is algemeen bekend dat kinderen vaak moeilijke eters zijn. Ze lusten veel dingen niet, hebben geen honger rondom etenstijden of simpelweg geen zin om te eten. Het is voor veel ouders met name lastig om hun kinderen meer groenten te laten eten. Gelukkig kan dit worden opgelost door te experimenteren met verschillende soorten groenten en kinderen maximaal te betrekken bij de bereiding ervan. Een gezond en kleurrijk ontbijt van spiegelei, champignons, tomaat en paprika dat de zintuigen van het kind prikkelt (zie foto) is een prima eerste stap om een kind meer groenten te laten eten.

Kinderen houden van plezier - ook aan tafel

De reden waarom kinderen vaak niet van groente houden, is omdat groente intimiderend kan zijn. Dit komt zowel doordat groente iets is dat veel kinderen moeten leren eten en ook vanwege de reden dat een kind zich vaak gedwongen voelt om de groente (die hij of zij wellicht niet lekker vindt) te eten. Kinderen zijn echter visueel ingesteld; ze houden van kleur en vorm. Hier kan slim op worden ingespeeld door de groente op een interessante manier te presenteren en door meerdere soorten groenten te combineren. Een van de beste manieren om dit te doen, is door interessante vormpjes te creëeren met groenten die verschillende kleuren bevatten. Wanneer groente er visueel aantrekkelijk uitziet voor kinderen, is de kans groter dat ze de groenten willen eten.

Van welke soorten groenten houden kinderen?

Kinderen houden vaak niet van bittere smaken, dus beginnen met een groente als bijvoorbeeld witlof is een slecht idee. Ten eerste heeft een kind extra veel tijd nodig om te wennen aan een dergelijke smaak en ten tweede is de kans groot dat het kind negatieve associaties krijgt met groenten in het algemeen. Door te beginnen met een voor het kind acceptabele zoetere smaak, zal een kind sneller wennen aan het eten van groenten. Milde en relatief zoete soorten groenten om mee te beginnen, zijn bijvoorbeeld rode en gele paprika, wortels en erwten.

Betrokkenheid van het kind

Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe betrokkener een kind is bij de bereiding van een gerecht, hoe groter de kans is dat een kind het gerecht ook daadwerkelijk zal eten. Slimme tips om een kind meer groenten te laten eten, zijn bijvoorbeeld door aan het kind te vragen welke soorten groenten hij of zij wil eten, samen boodschappen doen, samen koken en vragen hoe een kind zijn of haar groenten het liefst bereid heeft. Door een actieve betrokkenheid zal een kind veel sneller geneigd zijn om nieuwe soorten groenten te proberen.

Recept voor het ontbijt

Ingrediënten

 • 2 paprika’s, een groene en een rode
 • 4 eieren
 • 2 champignons OF 1 middelgrote tomaat
 • Zonnebloemolie
 • Peper en zout

Bereidingswijze

 1. Snijd het bovenste deel van de paprika’s in twee ringen van ongeveer 1,5 -2 cm dik (dus 4 paprikaringen in totaal).
 2. Snijd de champignons of de tomaat in dunne plakjes.
 3. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan.
 4. Leg de paprikaringen in de pan en leg vervolgens de plakjes champignons of tomaat in het midden van de paprikaringen. Breng ze op smaak met wat peper en zout.
 5. Voeg hier vervolgens voorzichtig de eieren aan toe, en bak deze op een middelhoog vuur met het deksel op de pan zodat het ei gelijkmatig gaar wordt.
 6. De eieren zijn gaar wanneer ze gestold en niet meer vloeibaar zijn.
 7. Breng de eieren op smaak met peper en zout.
 8. Eet smakelijk!

Tips bij het maken van dit ontbijt

Uitlopende eieren

Met name wanneer de paprikaringen niet perfect recht zijn gesneden, kan het voorkomen dat er wat ei uit de vormen loopt. Het kan in dit geval handiger zijn om te wachten tot het ei stolt en daarna de stukken ei buiten de randen weg te halen, om een kliederboel te voorkomen.

Zonder deksel op de pan

Dit gerecht kan worden bereid zonder deksel op de pan, maar het zal lastiger zijn om de eieren gelijkmatig gaar te krijgen. De kans is groter dat de onderkant aanbrandt, terwijl de bovenkant nog niet gaar is. Dit kan worden opgelost door te wachten tot de onderkant gestold is en vervolgens de eieren voorzichtig met een spatel uit de koekenpan te halen, op een bord te leggen en 20 seconden in de magnetron te verwarmen.

Wat te doen met de paprika die overblijft?

Bij het snijden van de paprikaringen blijft er veel paprika over. De stukken paprika die over blijven kunnen worden gebruikt voor een ander gerecht, maar ze kunnen ook worden verwerkt in dit ontbijt. Hiervoor leg je stukken paprika tussen de paprikaringen in, in plaats van de plakjes champignons of tomaat.

Vitamineboost

Serveer een heerlijk (versgeperst) glas sinaasappelsap bij dit ontbijt voor een extra kleur- en vitamineboost!

Niet geschikt om samen met kinderen te bereiden

Ondanks dat dit een typisch ontbijt voor kinderen is en er ‘onschuldig’ uitziet, is het een gerecht dat de nodige precisie en ervaring in de keuken vereist. De paprikaringen moeten zo recht mogelijk worden gesneden en de eieren vereisen de nodige aandacht om de garing goed te krijgen. Dit ontbijt is hierdoor -helaas- minder geschikt om samen met kinderen te bereiden.

Variëren met dit recept

Meer kleur en smaak

Voor meer kleur én smaak kunnen er meer specerijen en/of kruiden worden toegevoegd aan dit gerecht, zoals bijvoorbeeld chilivlokken, basilicum of Italiaanse kruiden.

Andere ingrediënten

Het is ook mogelijk om geheel andere ingrediënten te gebruiken met dit recept. Zo kan dit recept gemakkelijk worden omgetoverd in een hoofdgerecht in plaats van een ontbijt. Sommige kinderen hebben moeite met het eten van vlees. In dit geval kunnen de eieren worden vervangen door bijvoorbeeld gehakt. Houd er rekening mee dat het dan in de oven wordt bereid, op 180 graden Celcius in ca. 30 minuten.
© 2014 - 2024 Nataliya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met eierenAfvallen met eierenMag je nou wel of geen eieren eten als je wilt afvallen? Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat eieren je zeker k…
Het Eierendieet: afvallen in 7 dagen is een eitjeHet Eierendieet: afvallen in 7 dagen is een eitjeHet Eierendieet, dat ook bekend staat als het Eidieet of het Eierdieet, is een crashdieet. Dit crashdieet is niet heel b…
Overgewicht door slecht ontbijtOvergewicht door slecht ontbijtWat je overdag eet, geeft jouw lichaam die dag energie en bouwstoffen. Alles wat overblijft, wordt de nacht daarop gebru…
Ontbijt overslaanOntbijt overslaanIndien men 's ochtends niet ontbijt, heeft men alles behalve concentratie. Er zijn verschillende redenen te bedenken waa…

Recept voor vegetarische moussakaMoussaka is een traditioneel gerecht waarvan vaak wordt gedacht dat het uit Griekenland afkomstig is. Moussaka kent vari…
Alles over thee zettenAlles over thee zettenHoewel veel mensen de voorkeur geven aan koffie wordt ook door zeer velen regelmatig thee gedronken. Soms worden koffie…
Bronnen en referenties
 • http://summertomato.com/11-proven-ways-to-get-kids-to-eat-more-vegetables/
 • http://www.psychologytoday.com/blog/its-not-just-baby-fat/201104/why-your-kids-won-t-eat-vegetables-and-what-you-can-do-about-it
Nataliya (19 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.