De geschiedenis en bereiding van de macaron

De geschiedenis en bereiding van de macaron Macarons zijn Franse fel gekleurde koekjes bestaande uit twee helften met hiertussen een botercrème. De koekjes zijn ook zelf te maken, al is dit wel een recept wat kan mislukken. Er bestaan ook een aantal boeken met recepten voor verschillende macarons. Je kan ze maken met kersensmaak, vanillesmaak, chocoladesmaak of pistachesmaak en ook de vulling kan bestaan uit verschillende smaken. Zelfgemaakte macarons (ook wel meringue genoemd) zijn in de koelkast een aantal dagen goed te houden. De macaron komt uit Frankrijk, maar volgens sommige zijn de koekjes te herleiden naar de Italiaanse kloosters in de buurt van Cormery. Daar maakte de monniken koekjes gemaakt van een mengsel van gemalen amandelen met suiker en eiwitten, lijkend op onze bitterkoekjes. Rond 1533 introduceerde Catherine di Medici dit gebak in Frankrijk. Het werd daar Maccherone genoemd. Maccheronne is het Italiaanse woord voor fijn deeg. In 1930 kwam Pierre Desfontaines van de Franse bakkerij Ladurée in Parijs op het idee om twee macarons te combineren met een ganache vulling en dat was het begin van de macaron. Bakkerij Ladurée in Parijs bestaat nog steeds, ze hebben in Parijs vier vestigingen, maar je vindt zo ook in andere steden zoals Antwerpen, Brussel, Londen, Dublin, New York, Miami, enz.

Hoe lang kennen we de macaron buiten Frankrijk?

Macarons zijn voor Frankrijk wat stroopwafels zijn voor Nederland en cantuccini’s voor de Italianen. Het heeft lang geduurd voordat de macaron buiten Frankrijk bekend werd, maar sinds een paar jaar zien we hem overal. Hij valt vooral op door zijn felle kleuren. Geel, groen, rood, oranje, blauw of paars. In alle kleuren zijn de macarons te vinden. De macarons verschenen zelfs op het filmdoek, in de film Marie Antoinette en op tv in de serie Gossip Girl.

Waaruit bestaat de macaron?

De twee koekjes bestaan uit een mengsel van suiker, amandel en eiwitten, een soort schuimpje. Daarom worden het ook wel meringue koekjes genoemd. Naar gelang de kleur is er een smaak toegevoegd, rood voor kersen smaak, groen voor bijvoorbeeld pistache (in plaats van amandelen), geel voor citroensmaak enz. De ganache, die als vulling gebruikt wordt tussen de twee koekjes is een soort boterroom. Ook hier zijn smaken aan toegevoegd, van chocolade en vanille tot diverse likeuren. Heel soms bestaat de vulling uit jam of confiture.

Macarons zelf maken is niet zo eenvoudig, vaak mislukt het recept omdat de eiwitten niet stijf genoeg geklopt worden.

Recept macaron

Voor 10 macarons heb je nodig:
  • 100 gram poedersuiker
  • 50 gram amandelen of amandelpoeder
  • 2 eiwitten
  • 25 gram kristalsuiker
  • een snufje zout
  • evt. kleurstof

Bereidingswijze:

Zeef de amandelpoeder en poedersuiker en meng dit. Gebruik een vetvrije kom om de eiwitten met een heel klein beetje zout stijf te kloppen. Vetvrij omdat je anders de eiwitten niet opgeklopt krijgt. Doe de kristalsuiker er bij en klop verder op. Hierna schep je er voorzichtig het suiker/amandelmengsel en eventuele kleurstof doorheen. Daarna rondjes op het bakpapier maken en 10 minuten in een voorverwarmde oven van 170 graden. Tijdens het bakken komen de rondje omhoog. Wanneer de macarons zijn afgekoeld kan je de vulling tussen de koekjes doen.

Een simpele botercrème maak je van poedersuiker, boter, water en vanille extract. De boter en poedersuiker gebruik je in gelijke delen. Hierbij voeg je een paar druppels vanille extract en een theelepel heet water. Je kan botercrèmemix in allerlei smaken kopen.

De kant en klare macaronmix heeft al een aantal keer bij de Xenos in de schappen gelegen. In chocolade- en in aardbeiensmaak. Aan de mix moet nog twee eiwitten, 50 gram boter en een eetlepel melk worden toegevoegd.

Zelfgemaakte macarons bewaar je bij voorkeur in de koelkast. Dan zijn ze twee tot drie dagen goed te houden.

Boeken over macarons

Wanner je enthousiast geworden bent en meer wil weten over het bakken van macarons, kan je het volgende boek lezen:
  • Macarons, verleidelijke lekkernijen van Abraham Berengere
  • Macarons van Sylvie Aït-Ali
  • Macarons, cupcakes, cakepops van Mia Ohrn
  • I love macarons van Annie Rigg
  • Fun cooking – Macarons en petitfous van Cornelia Klaeger en Adelheid Schmidt
  • Mad about macarons van Jill Colonna
© 2013 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Macarons: de zoete kleurrijke koekjes uit FrankrijkMacarons: de zoete kleurrijke koekjes uit FrankrijkDe zoete luchtige kleurrijke eiwitschuimkoekjes met crème of ganache vulling met verschillende smaken zijn befaamd in Fr…
De verleiding van Zwitserse chocolade: Lindt uit KilchbergDe verleiding van Zwitserse chocolade: Lindt uit KilchbergLindt & Sprüngli kennen we tegenwoordig onder de naam Lindt dat bekend is van de overheerlijke Zwitserse chocolade. Vana…
Frosting receptAls je cupcakes of cake pops gaat maken of een taart gaat vullen, heb je vaak een frosting, of anders genoemd: botercrèm…
Wat kan je allemaal doen met Nutella?Wat kan je allemaal doen met Nutella?Nutella is meer dan alleen broodbeleg. Je kan Nutella ook op je pannenkoek (voor volwassenen eventueel met een scheutje…

Zuurkool: de groente die scheurbuik voorkwamZuurkool is een typische wintergroente. De groente die is ingelegd, komt overigens uit China. Dat en meer weetjes over z…
Braden in de braadzakBraden in de braadzakDe braadzak is niet alleen te gebruiken voor vlees, je kan er ook vis, groente en aardappelen in garen. De braadzak kan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Temple Travel, Pixabay
  • http://www.squidoo.com/french-macaroon
  • http://www.bol.com
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.