Macarons: de zoete kleurrijke koekjes uit Frankrijk

Macarons: de zoete kleurrijke koekjes uit Frankrijk De zoete luchtige kleurrijke eiwitschuimkoekjes met crème of ganache vulling met verschillende smaken zijn befaamd in Frankrijk. De macaron verovert met al zijn kleuren en smaaksensaties nu ook de rest van de wereld. De macaron. En wat voor kleuren en smaaksensaties. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is al verzonnen. De smaken variëren van vanille, pistache, frambozen en chocola tot zelfs olijfolie en wasabi. Ook de ketchup macaron is te proeven.
Bron: Silviarita, PixabayBron: Silviarita, Pixabay

De geschiedenis van de macaron

Het op een amandel meringue gebaseerde koekje vindt zijn oorsprong in Italië, naar het Italiaanse woord voor pasta 'Maccarone'. Door de eeuwen heen zijn er verschillende varianten bedacht, van het Italiaanse Amaretti koekje tot het Hollandse bitterkoekje, maar de Parijse variant is 'pas' een eeuw oud.
Bron: Nefasth, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Nefasth, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Patisserie Ladurée, befaamd om zijn macarons

De patisserie verantwoordelijk voor de Franse versie, twee eiwitschuimkoekjes gedrukt tegen een crème laagje, begon in 1862 als bakkerij Ladurée aan 16 Rue Royale in Parijs. Niet veel later breidde Louis Ernest Ladurée uit met een patisserie en een exclusieve 'salon de thé'. Er kwam een vestiging aan de Champs-Elysées, gevolgd door nog twee zaken in Parijs. Ook zette Ladurée buiten Parijs zijn naam op de kaart, van Londen, Génève tot Monaco en Tokyo. In al deze vestigingen is het drommen voor de macarons.

Het was de neef van oprichter Louis Ernest Ladurée, Pierre Desfontaines, die aan het begin van de 20e eeuw bedacht om twee meringue helften tegen een ganache vulling te plaatsen. De macaron was een feit. Sindsdien worden iedere ochtend in het Ladurée 'laboratorium' door kundige macaronbakkers aan de amandelen, eieren en suiker een extra ingrediënt toegevoegd om zo een perfecte macaron te creëeren. Ieder seizoen wordt een nieuwe smaak aan de collectie toegevoegd. Kers en appel zijn al geïntroduceerde smaaksensaties.

McDonald's en de macaron

De macaron is in Frankrijk zelfs zo populair dat de McDonald's daar de macaron aan het assortiment heeft toegevoegd. Ook deze macaron is afkomstig uit dezelfde fabriek waar ze de Ladurée macarons maken.

Bron: Janitors, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Janitors, Flickr (CC BY-2.0)

Technisch vernuft: het maken van een macaron

De amandel meringue traktatie is niet zomaar te bereiden. Het vergt de nodige techniek, precisie en geduld; de juiste apparatuur en zelfs de luchtvochtigheid in de keuken kunnen het verschil maken tussen een luchtige lekkernij en een plat klef hoopje kleur. Het is daarom niet voor niets dat de macaron vaak een gevreesde proef is in kookprogramma's zoals'Masterchef. Een andere Franse patissier die macaron maken tot een kunst heeft verheven is Pierre Hermé.

Pierre Hermé

Met winkels in Parijs, Tokyo, een online shop en een waslijst aan dessert kookboeken is Pierre Hermé (geboren op 20 november 1961) een begrip in Frankrijk en daarbuiten. Zijn macarons zijn online te bestellen en leverbaar in heel Europa. Een van zijn kookboeken is zelfs geheel gewijd aan de macaron (Macaron, Agnès Vienot Éditions, 2008). Hierin zet hij onder andere uiteen hoe je het beste een ketchup macaron kunt bakken. Hij is de iniatiefnemer van 'le Jour du Macaron', de dag van de Macaron. Deze dag werd op 20 maart 2010 voor de 5e keer gehouden. Voor het eerst is in New York nu ook een Macaroon Day georganiseerd. De opbrengsten gaan naar het goede doel. Op deze dag is een speciale route uitgestippeld langs unieke locaties waar men verschillende evenzo unieke macarons kan proeven. Deze proeftuin bestaat uit smaaksensaties variërend van abrikoos, jasmijn, aardbei & wasabi, chocola & passievrucht, aardbei & balsamico azijn, framboos, lychee & rozenwater en karamel. In 2016 werd Pièrre Hermé uitgeroepen tot beste Patissier door de World's 50 best restaurants guide.

Bron: Cocoparisienne, PixabayBron: Cocoparisienne, Pixabay

Macarons in Nederland verkrijgbaar

Ook in Nederland kan men op steeds meer locaties macarons proeven. Zo worden ze gebakken bij Holtkamp, Unlimited Delicious en de Gebroeders Niemeyer, en ook Albert Heijn en de Hema hebben ze in het assortiment opgenomen. Ze zijn online te bestellen en ook steeds vaker bij de betere patissiers te verkrijgen. Twee Nederlandse voorbeelden van patissiers met een passie voor macarons zijn te vinden bij Tout en Dutch Homemade. Ook zij hebben zich toegelegd op de bijzondere smaken voor een macaron.

Verschillende smaken van de kleurrijke, luchtige macarons

Naast de traditionele smaken van de macaron, variërend van chocola, vanille, framboos, pistache, karamel en vanille, is het bij de macaron ook de kunst om er de meest bijzondere ingrediënten, kleuren en smaaksensaties aan te geven. Zo biedt Ladurée inmiddels klassiekers aan als drop, kastanje, koffie, kokos, mango met jasmijn en chocolade & kers. Zoals boven te lezen, weet ook Pièrre Hermé iedereen te verrassen met de smaken van de macarons, met melkchocola & passievrucht met stip geliefd. Onder andere ook Tout en Dutch Homemade combineren, experimenteren en presenteren bijzondere smaaksensaties.

Bron: ResonantFelicity, Flickr (CC BY-2.0)Bron: ResonantFelicity, Flickr (CC BY-2.0)
Smaken bij Tout
Een kleine greep uit de selectie bij Tout Patisserie anno 2019:
  • venkel & groene appel
  • munt & olijfolie
  • gezouten karamel
  • gin & tonic

Smaken bij Dutch Homemade

Een kleine greep uit de selectie bij Dutch Homemade anno 2019:
  • champagne
  • speculoos
  • tiramisu
  • banaan
© 2010 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis en bereiding van de macaronDe geschiedenis en bereiding van de macaronMacarons zijn Franse fel gekleurde koekjes bestaande uit twee helften met hiertussen een botercrème. De koekjes zijn ook…
Shoppen in ParijsShoppen in ParijsParijs: de stad der liefde. Met de trein ben je 3 uur verwijderd van Parijs. En shoppen in Parijs is geweldig. Zie de an…
Recepten met eiwitRecepten met eiwitKoken met eiwit. Dit kom je voornamelijk tegen als je taarten bakt of desserts maakt. Het scheiden van een ei is al een…
Parijs bezoeken: 10 dingen die je zeker moet doenParijs bezoeken: 10 dingen die je zeker moet doenParijs, de hoofdstad van Frankrijk en de stad die symbool staat voor de liefde. Naast de wereldbekende Eiffeltoren, zijn…

Honing: zoet en verleidelijkHoning: zoet en verleidelijkWe kennen allemaal de heerlijke zoete honing voor op de boterham of in de thee, maar we kunnen veel meer met honing. Ook…
Hoorn: Hoornse lekkernijen, tradities en uitvindingenEten en drinken hoort ook bij Hoorn. De Hoornsche Broeder, te koop bij elke warme bakker in Hoorn, is een echte delicate…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 12-05-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.