Tapas, oneindig variëren!
De naam tapa komt uit Spanje en betekent "dekseltje". Het is een klein Spaans gerechtje, dat oorspronkelijk werd gebruikt om het wijn- of sherryglas af te dekken. Voor tapas bestaan vele uiteenlopende recepten. De kleine hartige hapjes kunnen bestaan uit verschillende ingrediënten en zijn rauw, gegrild, gebakken, gefrituurd of gemarineerd in de gerechtjes verwerkt.
Geschiedenis van de tapas
Tapas zijn kleine hartige gerechtjes die oorspronkelijk uit Andalusië komen. Het woord tapa betekent "dekseltje". In Spanje plaatsten mensen dit hartige hapje op het wijn- of sherryglas om het af te dekken. Spanje bezit vele tapasbars waar tussen half één en drie uur 's middags en tussen zeven en half elf heerlijke hartige hapjes worden geserveerd. In Nederland is de tapa ondertussen erg populair. Met name, omdat deze hartige gerechtjes bereid worden met olijfolie en zuiver natuurlijke producten. Hierdoor zijn de hapjes niet alleen lekker, maar ook gezond. Een ander voordeel is, dat je met de gerechtjes eindeloos kunt variëren. Je kunt voor de bereiding van tapas een veelheid van ingrediënten gebruiken.
Ingrediënten voor tapas
Welke ingrediënten kun je allemaal gebruiken als je zelf tapas wilt maken? Het aantal producten die je kunt gebruiken zijn oneindig, maar om een idee te krijgen wat er mogelijk is, staan in onderstaande lijst veel voorkomende ingredienten:
- Olijfolie
- Olijven
- Knoflook
- Ui
- Paprika
- Tomaat
- Champignons
- Rijst
- Ei
- Citroen
- Meloen
- Ananas
- Gehakt
- Kip
- Kalkoen
- Kalfsvlees
- Rundvlees
- Varkensvlees
- Chorizo
- Konijn
- Ham
- Ansjovis
- Kabeljauw
- Tonijn
- Makreel
- Kreeft
- Zalm
- Mosselen
- Garnalen
- Spinazie
- Kool
- Aubergine
- Courgette
- Erwten
- Bonen
- Spaanse pepers
- Brood
- Stokbrood
- Kruiden en specerijen
Recepten voor tapas
Een aantal lekkere recepten voor tapas:
Tapas met groenten:
Champignons in knoflookolie
Ingrediënten:
- 250 gram champignons
- 8 tenen knoflook
- 8 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- Zout naar smaak
Bereiding:
Fruit 4 tenen knoflook in de olijfolie tot ze bruin zijn. Haal de knoflook uit de olie. Was en snij ondertussen de champignons. Doe de champignons in de knoflookolie en bak ze 5 minuten op middelhoog vuur. Voortdurend omscheppen! Zet het vuur laag en laat de champignons nog een kwartier doorgaren. Voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Voeg tijdens de laatste 5 minuten de peterselie en het restant van de knoflook toe. Bewaar een klein beetje peterselie voor de garnering. Serveer het gerechtje op kleine bordjes en geef er vorkjes of sateprikkers bij.
Bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer twintig minuten.
Courgette gevuld met kruidenkaas
Ingrediënten:
- Olijfolie
- Courgette
- Een pakje smeerbare kruidenkaas
- Peper
- Rozemarijn
- Verse basilicum
- Zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden
Maak plakken van de courgette door deze af te schaven met een kaasschaaf
Zorg dat de plakken droog zijn.
Leg op de binnenkant van de plakken een beetje kruidenkaas
Bestrooi de plakken courgette met klein gesneden basilicum, rozemarijn, peper en zout
Rol de plakken op
Leg de plakken tegen elkaar aan in een ingevette ovenschaal
Druppel over de rolletjes wat olijfolie en zet dit ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven
Bereidingstijd voor dit gerechtje is ongeveer een half uur.
Kerstomaten met pesto
Ingrediënten:
- 50 gram fijngehakte peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 4 eetlepels olijfolie
- 20 gram verse basilicumblaadjes
- 15 gram boter
- 500 gram kerstomaatjes
- versgemalen peper
- zout
Bereiding:
Mix de peterselie, knoflook, pijnboompitten en olijfolie met een mixer of in een keukenmachine. Voeg de basilicumblaadjes en de zachte boter toe en mix dit tot een mooie pesto. Breng de pesto op smaak met peper en zout. Snijd het bovenste rondje van de tomaat en lepel deze voorzichtig uit. Vul de tomaatjes met de pesto en zet dit in de koelkast.
Bereidingstijd van deze tapas is ongeveer een half uur.
Tapas met vis:
Tapas zalm met ei en mayonaise
Ingrediënten:
- 150 gram zalm
- 4 hardgekookte eieren
- 10 sneetjes knapperig stokbrood
- Mayonaise
- Zwarte peper uit de molen
- Citroensap
Bereiding:
Snijd twee eieren in plakjes (10 plakjes)
Beleg de stukjes stokbrood met een plakje zalm en een plakje ei
Rasp de andere twee hardgekookte eieren
Leg met een lepel een toe je geraspt ei op het plakje ei
Druppel naar smaak wat citroensap over de zalm
Strooi wat zwarte peper over het ei
Garneer het ei met eendotje mayonaise
Steek er een sateprikker doorheen
Bereidingstijd van deze hapjes is ongeveer een kwartier
Knoflook garnalen
Ingrediënten:
- 150 gram garnalen
- 4 tenen knoflook
- Spaanse peper
- Olijfolie
- 1 eetlepel boter
- Peper
- Zout
- Verse peterselie
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- Citroensap
- Vers stokbrood
Bereiding:
Verhit de olijfolie in een pan en voeg hier de boter aan toe. Doe de in plakjes gesneden knoflook in de pan. Fruit de knoflook een minuut en voeg de spaanse peper toe. Voeg de garnalen toe. Breng deze op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Na drie minuten bakken de garnalen in een schaaltje doen, samen met de olie en besprenkelen met citroensap. Garneer met peterselie.
Gebruik het stokbrood om in de olie te dopen.
Bereidingstijd van dit gerechtje is slechts 10 minuten.
Mosselen in pikante saus
Ingrediënten:
- 1 kilo gekookte mosselen
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 spaanse pepers
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 1 eetlepel suiker
- olijfolie
- peper
- zout
Bereiding:
Snij de uien in ringen en in vieren, de teentjes knoflook in plakjes en de pepers in ringetjes. Hak de tomaten fijn. Verhit de olijfolie in een pan en doe hier de uien, knoflook en pepers in. Bak dit aan. Voeg de gehakte tomaten, de rode wijnazijn en de eetlepel suiker en wat kookvocht van de mosselen toe. Laat dit koken tot een gebonden saus. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Voeg de mosselen toe aan de saus. Even verwarmen.
Bereidingstijd van dit gerechtje is ongeveer 20 minuten.
Tapas met vlees:
Spaanse gehaktballetjes
Ingrediënten:
300 gram rundergehakt
2 teentjes knoflook
1 theelepel komijn
1 theelepel koriander
snufje nootmuskaat
snufje kaneelpoeder
1 ei
paneermeel (40 gram)
3 eetlepels bloem
Saus:
1 shalotje
scheut rode wijn
tomatenblokjes (100 gram)
zout
peper
knoflook (1 teentje)
2 theelepels maizena
Bereiding:
Doe de gehakt in een kom en meng hier de uitgeperste knoflook, komijn, koriander, nootmuskaat en kaneelpoeder doorheen. Voeg het ei en de paneermeel toe en meng alles goed door elkaar. Maak er kleine balletjes van en rol deze door de bloem. Verhit de olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes in 10 minuten bruin. Laat de balletjes even uitlekken.
Saus:
Verhit in een pan de olijfolie en voeg de gesnipperde sjalot toe. Fruit het shalotje glazig. Voeg de fijngehakte knoflook toe. Voeg een scheutje rode wijn toe. Doe de tomatenblokjes bij het mengsel en roer alles goed door. Breng de saus aan kook. Meng de maizena met een paar druppels water. Maak hier een glad mengsel van. Voeg dit toe aan de saus. Laat dit even binden. Voeg zout en peper toe. Doe de gehaktballetjes bij de saus en roer dit goed door. Serveer de balletjes in een schaaltje en prik er sateprikkers in.
Bereidingstijd van de gehaktballetjes is ongeveer een half uur.
Gevulde salamirolletjes
Ingrediënten:
- 150 gram salami
- 1 pakje monchou
- 1 teentje knoflook
- peper
- zout
- Italiaanse kruiden
Bereiding:
Haal het pakje monchou bijtijds uit de koelkast. Maak van de monchou een romige massa door middel van een mixer. Doe er wat peper en zout bij. Snipper de knoflook en voeg dit toe aan het monchou mengsel. Voeg de italiaanse kruiden toe en roer alles goed door elkaar. Leg de plakjes salami neer en doe hier een beetje monchou mengsel op. Rol de plakjes salami op en zet de rolletjes vast met een prikker.
Bereidingstijd van de salamirolletjes is ongeveer een kwartier.
Drumsticks met pijnboompitten
Ingrediënten:
- 500 gram drumsticks of kippenvleugeltjes
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 50 gram pijnboompitten
- sherry
- droge witte wijn
- peper
- zout
- olijfolie
Bereiding:
Hak de knoflook en ui fijn. Doe wat olijfolie in een hapjespan en bak hierin de knoflook en ui. Voeg de drumsticks of kippenvleugeltjes toe en bak ze rondom bruin. Blus dit af met een scheut sherry. Voeg de pijnboompitten toe en ruim een glas droge witte wijn. Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer 40 minuten stoven, totdat de kip goed gaar is. Draai de drumsticks of kipvleugeltjes af en toe om. Serveer dit gerechtje met vers stokbrood. U kunt dit gerecht van te voren klaar maken en koud of warm serveren.
Bereidingstijd van dit gerecht is ongeveer 50 minuten.
Dit zijn maar een klein aantal gerechtjes die je kunt maken met olijfolie en verse ingrediënten. Het leuke aan tapas is, dat ieder zijn eigen fantasie kan laten werken en met de vele ingrediënten kan combineren naar eigen smaak. Het is een heerlijk alternatief om uw gasten of familie te verwennen tijdens feestdagen of een gezellig samenzijn.
Buen provecho!